Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
207,90 10% 1,06 Mr 195,10 / 207,90
70,40 10% 558,32 Mn 65,75 / 70,40
35,88 9.99% 143,93 Mn 34,10 / 35,88
43,96 9.95% 5,18 Mn 43,96 / 43,96
1.119,00 9.92% 45,52 Mn 1.072,00 / 1.119,00
1.963,00 -10% 6,73 Mn 1.963,00 / 1.963,00
15,16 -9.98% 2,61 Mr 15,16 / 15,85
291,75 -9.95% 44,97 Mn 291,75 / 317,50
14,46 -5.98% 129,34 Mn 14,22 / 16,00
3,01 -5.94% 252,72 Mn 2,93 / 3,11
2,89 -0.69% 2,90 Mr 2,87 / 2,95
15,16 -9.98% 2,61 Mr 15,16 / 15,85
307,00 0.99% 2,22 Mr 305,25 / 307,50
339,25 1.27% 2,09 Mr 338,00 / 344,00
71,85 0.42% 1,78 Mr 71,40 / 72,55
20,86 0.77% 130,52 Mn 20,60 / 20,92
419,25 1.57% 1,03 Mr 414,75 / 419,75
339,25 1.27% 2,09 Mr 338,00 / 344,00
420,50 3.44% 1,28 Mr 409,25 / 425,00
100,20 -0.2% 51,43 Mn 100,00 / 101,10
114,40 0.88% 19,49 Mn 113,70 / 114,70
419,25 1.57% 1,03 Mr 414,75 / 419,75
37,22 1.14% 82,47 Mn 36,84 / 37,58
11,10 1.19% 48,40 Mn 11,03 / 11,17
85,00 -0.12% 95,88 Mn 85,00 / 86,20

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 188/217 lklk ... 88138178186187188189190198 ... SonSon
Arama sonucu : 1730 madde; 1,497 - 1,504 aras.

Konu: Temel Analiz 3.0

1. hocam, soda listede neden yok, listeye girmek iin bir seim kriteri mi var?
    Sizin son yazdklarnzla oluturduunuz sistemi sakin zamanda detayl okumak iin hzl gzatarak getim. Orada seim kriteri yazyorsa kusura bakmayn.

Alnt Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazy Oku
    5/2 si bitti excelin birekilde verileri hallettim gibi.

allsmaya devam. PDF olarak vereym ncelemek steyen ndrsn

UYARI:PD/DD ler kendi iinde kyaslanm ona gre renklendirmitir ornegn acsel hissesinin su ank pd/dd si sektorun su ank pd/ddsi gemi 4 dnemin pd/dd ortalamas ve gemi 4 dnemin sektor pd/dd ortalmas arasnda en dk olan yeillendirir. yani irketin hereyi pozitif ve su ank pd/dd side yeil renkteyse incelemeye tabi tutulabilir.

Dier renklendirmeler ise anlayacanz zere bymenin boyutuna gore renkli.

Listeye gre benim ilgilimi ekenler

AKSEN ASUZU ALCTL BTCIM akenr

https://drive.google.com/file/d/1nDS...ew?usp=sharing

SPK'nn 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete'de yaymlanan teblii uyarnca yaymlanmas istenen uyar:
    "Burada yer alan yatrm bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatrm danmanl kapsamnda deildir. Yatrm danmanl hizmeti, arac kurumlar, portfy ynetim irketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile mteri arasnda imzalanacak yatrm danmanl szlemesi erevesinde sunulmaktadr. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanlarn kiisel grlerine dayanmaktadr. Bu grler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanlarak yatrm karar verilmesi, beklentilerinize uygun sonular dourmayabilir."

2.  Alnt Originally Posted by birihtimal Yazy Oku
    hocam, soda listede neden yok, listeye girmek iin bir seim kriteri mi var?
    Sizin son yazdklarnzla oluturduunuz sistemi sakin zamanda detayl okumak iin hzl gzatarak getim. Orada seim kriteri yazyorsa kusura bakmayn.
    hibir sanayi hissesi eksik degil listeyi tamamladm.

bu excelle ilgili hereyi u baslk altnda yazyorum

http://www.hisse.net/topluluk/showth...54#post2075754

aadada taze gelmi bilancolar var. iinde sodada var.

Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

3.  Alnt Originally Posted by birihtimal Yazy Oku
    Selamlar,

Konuyu Bandan beri okudum (evet hepsini )
    Benim gibi merak edenler iin, bir zet olmas iin karmlar paylamak istedim.

ncelikle zaman ayrp okuduunuz iin kendi adma teekkr ederim. Forum kaynakl olarak, yaklak 1 saat sonrasnda yazdnz postu editleyemiyorsunuz (yada ben bilmiyorum). Bu nedenle sn.DRZM program gncellenmesinden sonra deien sonular yeni bir ileti ile yaynlad. Gerekten art ve eksileriyle konu irdeleniyor ve daha da nemlisi; forward testi yaplyor.

Tecrbeli olanlar bunun farkndadr ama gzden kamamas iin bir uyarm var. Neye gre yada hangi hisseye yatrm yaplaca size kalmakla beraber, yatrm yapacanz yada al/sat yapacanz hissenin hangi pazarda ilem grdne, hangi grupta olduuna, likiditesine ltfen dikkat edin. Gzalt pazar, gelien iletmeler pazar, c ve d grubu irketlere dikkat etmeniz sizlerin faydasnadr. Sadece iki yada dnemi iyi geldi diye bu kategorilerde olan bir hisse alnmaz.

Hepimize bol kazanlar.

4.  Alnt Originally Posted by flexy Yazy Oku
    ncelikle zaman ayrp okuduunuz iin kendi adma teekkr ederim. Forum kaynakl olarak, yaklak 1 saat sonrasnda yazdnz postu editleyemiyorsunuz (yada ben bilmiyorum). Bu nedenle sn.DRZM program gncellenmesinden sonra deien sonular yeni bir ileti ile yaynlad. Gerekten art ve eksileriyle konu irdeleniyor ve daha da nemlisi; forward testi yaplyor.

Tecrbeli olanlar bunun farkndadr ama gzden kamamas iin bir uyarm var. Neye gre yada hangi hisseye yatrm yaplaca size kalmakla beraber, yatrm yapacanz yada al/sat yapacanz hissenin hangi pazarda ilem grdne, hangi grupta olduuna, likiditesine ltfen dikkat edin. Gzalt pazar, gelien iletmeler pazar, c ve d grubu irketlere dikkat etmeniz sizlerin faydasnadr. Sadece iki yada dnemi iyi geldi diye bu kategorilerde olan bir hisse alnmaz.

Hepimize bol kazanlar.
    Ben teekkr ederim, 1 saat sonras edit yaplamadn bilmiyordum :/ .

Bir de, delimisin kardeim hepsini okudun diyen de olabilir.
    Benim iin hatr saylr bir rakamla, kendime srdrlebilir bir yatrm modeli aryorum, son durumda oluturulmaya allan sisteme ve farkl konulara bakarak, hisselerde de derinlik ve durumu konularn dikkate alarak hareket edeceim.

5. takibe aldm, teekkrler.

Alnt Originally Posted by erhanacikgoz1 Yazy Oku
    hibir sanayi hissesi eksik degil listeyi tamamladm.

bu excelle ilgili hereyi u baslk altnda yazyorum

....

6. AKILLI YATIRIMCI isimli kitabn Hissedarlar, Ynetim ve Temett Politikas balkl blm yle :

Yneticiler hissedarlara her zaman irketin naktiyle ne yaplacan en iyi kendilerinin bildiini sylerler, Graham bu ynetim palavrasnn ardndaki gerei grmt : Bir irket ynetimi iletmeyi iyi ynetebilir ancak bu, dardaki hissedarlara onlar iin iyi sonular sunar anlamna gelmez. Ynetim aslnda hissedarlardan alabilecei kadar ok sermaye toplamak ister, buradaki amac kendi mali sorunlarn azaltmaktr.

1990larn sonlar ve 2000lerin balarnda nde gelen teknoloji irketlerinin ynetimleri bu BABA EN YSN BLR tutumunu yeni u noktalara tad ; bu tartma yleydi : Biz bu nakti sizin iin alp, ykselen bir hisse fiyatna dntrebilecek durumdayken neden kar pay istiyorsunuz? Hisse senetlerimizin nasl ykseldiine sadece bir bakn, bu penilerinizi dolarlara sizlerden daha iyi dntrebileceimizi kantlamyor mu?

Yatrmclar en ince ayrntsna kadar buna bayldlar.
    BABA EN YSN BLR yle bir inan ilkesi oldu ki 1999 yl geldiinde o yl ilk kez hisse senedi arz yapan irketlerin sadece %3,7 si temett dedi ; 1960larda %72,1 olan temett datan irketler %30lara dt.

Fakat BABA EN YSN BLR yaklam samalktan baka bir ey deildi : Baz irketler nakitlerini iyi kullanmalarna ramen ounluk balca 2 kategoriye ayrlyordu :

Harcayanlar
    a. Priceline.com 2000 ylnda market ve benzin gibi ilere girierek 67 milyon zarar yazd.
    b. Amazon.com baz yatrmlarla hissedarlarnn 233 milyon dolarn yok etti.
    c. En byk zararlar ise JDS uniphasenin 2001de 56 milyar ve time warnerin 2002deki 99 milyar dolarlk zararlardr. (businessweek tarafndan yaplan bir aratrma 1995-2001 arasnda 300den fazla byk irket birlemesinin %61inde satn alan irket hissedarlarnn servetlerinin yokolduunu gsterdi-kaz*****n laneti ya da alcnn pimanl denen durum olarak literatre gemitir-)

Harcamaya frsat bulamayacak kadar hzl biriktirenler
    a. 2001de oracle 5 milyar, cisco 7,5 milyar, Microsoft ise 38.2 milyar nakit toplamt. Faiz oranlar kaydedilen en dk seviyelerdeyken byle byk bir nakit berbat getiriler salayacaktr. (2002 sonunda microsoftun nakitleri 43,4 milyar oldu, irket naktini yatrabilecek iyi i kollar bulamyordu. Bu sorunu zmek iin irket 2003 ylnda 3 ayda 1 temett demesi yapacan aklad).

b. Buffet bu grupta yer alr ; 2002de 37 milyar dolar nakiti vard. Bu parayla yapacak yatrm bulamaynca atom bombas kadar tehlikeli bulmasna ramen trev rnlere yatrm yapmtr. (Evet Buffet temett datmaz ama bakn yazar Leo Gough kitabnda ne diyor : eer kazand paray yatracak iyi bir yatrm bulamazsa bu paray sonunda yatrmclarna datacaktr; tpk 1960larn sonunda yapt gibi..)

Bu fkra gibi kantlar bize pek ok irketin nakit fazlasn ek kazanca dntrmeyi bilmediini gsteriyor. Peki istatistiksel kantlar ne diyor ?

a. Robert Arnot ve Clifford Aness adl para yneticilerinin yaptklar almada, geerli kar paylar dk olduunda gelecekteki kazanlarn da dk olaca saptand : 10 yllk dnemlerde ortalama kazan byme oran kar pay yksek olduunda, dk olduu duruma gre, 3,9 puan daha yksekti.

b. Columbia muhasebe profesrleri Doron Nissim ve Amir Ziv temettlerini ykselten irketlerin sadece daha iyi hisse getirisi salamadn, yksek kar paylarnn sonraki en az 4 yl sresince gelecek karllkla ilgili olduunu ortaya kardlar. (Bu almann sonucunda elde edilen gelecek kazanlarla ilgili bulgularyla, ayn fikirde olmayan aratrmaclar bile, temett ykselilerinin gelecekte daha yksek hisse senedi getirilerine yol aacan kabul ettiler).

Ksacas, ou ynetici naktinizi sizden daha iyi deerlendirebileceini sylerken hakl deildir.

Temett demek iyi sonular garantilemez, fakat tipik bir hisse senedinin getirisini, yneticinin elinde hesapszca harcanmadan ya da istiflenmeden bir miktar nakit ekerek, en azndan iyiletirir.

http://www.kitapyurdu.com/kitap/akil...%C4%B1mc%C4%B1

Ek olarak : http://www.kitapyurdu.com/kitap/apta...1k%20paradoksu

http://www.kitapyurdu.com/kitap/tum-...0pusulas%C4%B1

7. Gzel birey rendik bu bilimsel almay yada yaplan bu testleri internetten smler aratarak buldum.

Sizlerde Surprise! Higher Dividends = Higher Earnings Growth yazarak calsmay bulablrsnz.

Buffet mektuplarnda dedii gibi bizim bu temett datmama politikamz yatrmclara yarad daha iyi deerlendirdik bu paray demi.

fakat bu yntem dalgal ve riskli olsada 5 yllk peryotlarla baktgmzda daha karl olduumuzu syleyebiliriz demi. Ha yinede her duruma kar yatrm alan bulamazsam datrm. Demeyide es gememi. ki dorusuda budur.

yaplan testte yada aratrmada ise ounun bu paray yanl deerlendirdiini ok az bir ksmnnda iyi deerlendirdiini sylemi. Ayrca calsmada M-M in teorisinin kantlandgnda sylemi. Mukemmel pazarlar iin. Fakat mkkemmel olmayan yani normal piyasalarda durumlar olduka farkl demiler ve bu calsmay yapmlar.

Fakat bence ince ve keskin bir nokta tartmaya ak malesef.

M-M in syledii gibi. Aada Kalnlatrdm ksm tamda yukarda bahsedilen yneticilerin paray yanl projelere yatrmasndan bahsediyor.

Yan konu: Eldeki Ku Yanlgs
    Bu popler yaygn yanl kabaca yle zetlenebilir:
    • Bugn alnan bir temett gelecekte alnabilecek olas bir temett
    vaadinden daha stndr.
    • Yatrmclar temett deyen irketler iin bir prim demeye razdr.
    • Sonu olarak temettler irket deerini arttrr.
    Bu iddiann nesi yanltr?
    • Hereyi! Temett politikas deiiklii pastann bykln etkilemez,
    dolaysyla deeri etkilemez.
    • Bu yanln poplerlii yneticilerin negatif NBD’li projelere para
    yatracana yatrmclarn nakit almak isteyecei sezgisine dayanr.

• Ancak dikkat edilmesi gereken herhangi bir deer deiikliine yol aan
    temett politikasndaki deiiklikler deil, yatrm politikasndaki
    deiikliklerdir (vazgeilen negatif NBD’li projeler).
    • Bunu grebilmek iin yneticilerin gene temetty dediklerini ama kt
    projelerin finansman iin yeni hisse kardklar takdirde ek deer
    yaratlmaz.

imdi M-M diyorki deer deiikliine yol aan (hisse deerinin edilen zarardan dolay dmesine) sey temett politikas deil yaplan yatrmn zararla sonulanmasdr diyor. Yani temett datmayan bu irket bu paray yapt kt yatrm temett datsa bile yapabilirdi ?

burada mesele temett datp datmamakta deil yneticinin o yatrm yapp yapmamasyla ilgili demi. Hsse senedinin deerini olumsuz ynde etkileyen ey irket yaptg yatrmdan zarar etmesi ya. Oda diyorki bu irket temett dattktan sonra bu yatrm yapsa yine deer kaybedecekti diyor. Sorun temettnn datlp datlmamas deil yneticinin bu projeye finanasman ayrp ayrmayaca meselesi diyor.

Sonunda da bunu zetliyor diyorki irket temett datsa daha sonrada bu kt projeye ek kaynakla yani temett datt oran kadar bedelli sermaye arttrm ile bu paray toplasa ve yatrm yapsa yine ayn zarar edeceksnz diyor. Bunu bilimsel aklamak iin bedelli sermaye arttrmn rnek gsteriyor fakat bu proje d finansman yani banka kaynaklarndan kredilerlede salanabilir.

nemli oaln burada irket yneticisinin bu kt projeyi yapp yapmama istei nemli.

BU noktayda belirttikten sonra objektif olmak gerekirse. M-M in sylemine Kar bir arguman olarak kasada az nakit olunca bu projeyi gerekletirmekten vazgeiyorlar. Dolaysyla zararl bir projeyi irket gerekletiremiyor bylece yatrmclarn mevcut portfoyu zarar etmiyor. Aldklar temettleri kendi hisselerine gerisin geri yatrmadklar iin O paray irketten daha iyi kullanm oluyorlar otomatik olarak. VEyahutta gerisin geri ayn hisseyi alsalar bile sirket mevcut karn koruyacagndan herhangibir deer kayb yaamam olacaklar diyor.

M-M ise kasadaki parayla ilgili deil bu irket yneticisiyle ilgili bir durum bu diyor.

Eer irketin kasasndaki para yneticiye batyor ve kt projelere girmeye zorluyorsa. temett istemek Hakl bir gereke mi KESNLKLE hakllar irketim kt bir proje yapacaksa bende temett olarak isterim. Veya irket benim param benden daha iyi kullanmayacaksa kesinlikle bana temett olarak dagtsn. BUnda hem fikiriz. Argumanda bunu sylyor. irketlerin %70 i diyelim bu datmadg paray iyi kullanmams bir ksm nakit olarak bo bo bekletm bir ksm yatrm yapp zarar etms ok az bir ksmda kar etmi diyor.

Yine ayn seklde karn yksek bir ksm datldnda gelecekte naslsa kar edeceiz diye yksek datldn iareti oldugunu dorulamlar yani bir irket yksek temett datmaya basladysa demekki gelecek 3 5 yldada naslsa kar edecegz o yuzden bol bol dagtablrz nakte pek htyacmz olmayacak diyorlar ve bu ykske temett datm sonras gerekten gelecekte 4 yldada irketin bymeye devam ettiini grdk demi yaplan aratrma.

zetlersek bu aratrma elde edilen nakit datlmal nk irket bunu genellikle iyi kullanmyor. veya hi kullanmayarak yatrmcnn en azndan faiz getirisinden bile mahrum brakm oluyor. ayn zamanda eer irket yksek temett datmsada demekki gelecek 3-5 seneedede kar edecei sinyalini vermi diyor.

Pekala imdi gelelim SORGULAMAYA Yaplan alma malesef yaplan tm almalar gibi ayr bir tartma konusu yaratyor.

-Bir yatrmc yaplacak yatrmn kt olup olmayacan nceden tespit edebilir mi ?
    -Bir yatrmc yaplacak yatrmn datlmayan karlarla yaplp yaplmayacan nceden tespit edebilir mi ?
    -Bir yatrmc yaplacak yatrmn temett datlmasna ramen yaplacaini renirse ne deiir ?
    -Yaplacak herhangibir proje olmasa bile yatrmc bu paray irketten daha iyi bir alanda kullanabilir mi ?
    -Eer yatrmcnn paray kullanabilecei daha verimli bir yer var ise niin hisse senedini hala tutuyor o alana daha fazla yatrm yapmak iin hisse senetlerini satabilecei halde
    -Yatrmc temett parasn daha verimli bir yerde kullanmayacaksa bu parann irket kasasnda durmas mevcut irketin olas kriz veya irket nakit ihtiyalar asndan kullanlabilir ekilde olmas ortak oldugu irket acsndan ayn zamanda oradak portfoyu acsndan gvenli olmaz m ?
    - Yaplacak proje eer kt sonular douracak ise her ynetici byle bir ie girmek ister mi ?
    - Datlmayan kar kullanarak kt projeye yatrm yapmak m su ? Yoksa kar datmama karar almak m su ?
    - kar dattktan sonra kt projeyi yinede gerekletirmek yneticinin suu deil mi ?
    -Bir yatrmc irkettinin temett datmasn yukardaki aklanan gibi kt projelere paray ar ur edebilir ihtimalinden dolay istiyor ise Bu mevcut irket yneticisinin yeterince akll olmadn ve irketi dengesizce ve riskli yatrmlarla ynettiinin gstergesi deil mi ?
    -peki bu dengesiz ynetici ile hala nasl ortak kalabiliyor bir yatrmc hem de yneticinin yatrmlarna gvenmedii halde ?

Ben sana gvenmiyorum sen elindeki nakiti kt projelere yatrabilirsin ve/veya bende iyi kullanmazsn bu yzden ben seni dizginlemek iin elde edilen karn datlmasn istiyorum diyor. Ama bu gvenmedii yneticinin irketine ortak olarak yatrm yapyor.

Madem gvenmiyorsun yneticiye o halde nasl ortakln srdryorsun elikisine yol amyor mu ?

YUkardaki kitapta aklnana argumana geri dnelim. arguman ksaca istisnai irketler hari temett datmamak yneticileri kt proje yapmaya itiyor demi. Ancak ististanalar hari. Yani ounun yanl kullandn ok az bir ksmnn ise doru kullandn sylemi bu yuzden istisnalar kelimesini kullandm.

imdi sorgulamaya devam edelim.

BU aratrma benim grdm kadaryla az datlan temettler ve yksek temettler arasndaki ilikiyi byme zerine incelenmi fakat yneticinin ald kararlar veya ynetici hatalarn es geip temett politikasyla ilikilendirerek sunmular.

-MD bu durum bizi sorulara itiyor;

Demekki baz yneticiler bu durumu yatrmcnn lehinde kullanabiliyorlar. O halde SU temett datmamakta mi yoksa Yneticilerin ald negatif projelere yatrm karar m ?

nk yneticilerin ok az bir ksm kasada nakit olmasna ramen bu paray doru yerlerde kullanmay becerebilmi. Yani bu aznlk bile olsa demekki birilerinin bu ii laykyla yapabildiini gsteriyor. o halde insan otomatik olrak sunu soruyor. BU aratrma gerekten temett politikasyla m yoksa ynetici politikalaryla m ilikili.

Ben yanl dnyor olabilirim. Fakat bu sorular sizde kendinize sormalsnz. Yaplan aratrma sonular ynetici politikalaryla m yoksa temett politikalaryla m ilikili ?

yaplan aratrmay girdiinizde dk temett deyen irketlerin daha hzl bymesi gerekirken. Beklenenin aksine yava bydn sylemi. Hatta aratrmann ismi Srpriz diye balamasnn sebebi bu. Tam tersine temettsn yksek deyenlern normalde yavas bymesi gerekirken hzl bydn tespit etmiler.

Ayrca yksek temett demelerinin ileride en azndan 4 yl boyunca irketin karlarnn srecei sinyalini dourduunu bu yzden yneticinin yksek temett datmaktan korkmadgn bu durumda ynetici daha fazla bilgiye sahip oldugundan dolay yatrmc daha az bilgiye sahip olmasna ramen yneticinin yksek temett demesini byle bir sinyal iareti olarak alglanablecen gstermi. Dk temett demelerinin ise ileride daha az kar edeceiz o yzden paramz kasada kalsn gibi bir arguman ortaya karm cunku calsmada temettler dtnde ilerde irketin bymesinin yavasladgn temettler arttnda ise irketin ilerde daha hzl byme gsterdiini grmler.

ncelikle buradaki cmleleri yanl anlalmasn diye tercme edeyim. Hisse senedi bymesinden deil irket bymesinden bahsediyorlar aratrmada. irket byynce de otomatik olarak hisse senedi byyor.

Aratrmayda Orta byklkteki irketleri baz alarak yapmlar. Yeni domu veya ok byk irketlerde deil.

Bu makaleyi inceleyen

Stanley Block , PhD, CFA, CCM, finans profesr ve Texas Fort Worth'taki Texas Hristiyan niversitesi'nde Stan Block Endowed Bakanln yrtmektedir. “Finans Ynetiminin Temelleri” ve “Yatrm Ynetiminin Temelleri” de dahil olmak zere finans alannda saysz kitaplardan Geoffrey Hirt'in ortak yazardr. Southwestern Finance Association'n eski bakan ve Financial Management Association'n eski mdrdr.

Bir web sitede bu aratrma hakknda bilgi vermi.

http://www.aaii.com/journal/article/...d-growth.touch

Bu yaznn sonu bolumunu aktaraym.

zet ve sonu
    irketler tarafndan nakit temett demesini evreleyen bir ok bulmaca var.

Birincisi, yksek temett demelerinin gelecekteki gl kazanlara yol atn gsteren son aratrmalarla ilgilidir. Bu teori geleneksel dnceden farkldr ve en azndan byme odakl yatrmcy lml temett deyen hisse senetlerine yatrm yapmay dnmeye zorlar.

Temettlerin hisse senedi deerini artrdn veya azalttn savunan eit sayda aratrma almas vardr. Bu konuyu, Dow Jones'un endstriyel ortalamasnda 2004 ile 2008 ortas arasnda temett verimi ve stok performansna ilikin gncel verilere bakarak ele aldm. Aslnda,% 2'nin zerinde temett veren firmalar, daha yksek % 2'nin altnda gelir.

Ancak, bir ihtarda anormal derecede yksek temett deyen hisse senetleri (% 6 veya daha yksek) gelecekteki sorunlarn sinyallerini veriyor olabilir ve temett srdrlebilir deil. Bu uyar GYO'lar veya normalde yksek verimli dier sektrler iin geerli deildir.

Temettleri evreleyen bir baka bulmaca, nakit temettlerin yerine hisse senedi geri alm planlarnn agresif bymesidir. Geri alm alternatifinin stn getiriler saladna dair ok az kant vardr. Belki de, irketler ve yatrmclar bu stratejiyi yeniden gzden geirmelidir.

NOT: ARkadalar temett politikalar sadece bizlerin deil tm dnyann bir tartma konusudur. Datlsa m iyi datlmasa m iyi konusu yllardr tartslr ve hala dahada tartslyor.
    Son dzenleme : erhanacikgoz1; 28-04-2018 saat: 23:06.
    Senin almaya cesaret edemediin riskleri alanlar, senin yaamak istediin hayat yaarlar..

8. https://www.cfapubs.org/doi/full/10.2469/dig.v30.n1.618

aratrrken buldum.

Yatrmclarn temettleri sevmesi ekonomik olarak mantkl deildir. Aratrmaclar bu temett bulmacasn snrl baar ile aklamaya altlar. Yazar edebiyat inceler ve eletirir. Yatrmclarn temettleri 400 yl boyunca sevdirmek iin art kotuu iin yatrmclarn temettleri sevdiini savunuyor. Yazar, bulmacann ekonomik olarak rasyonel bir zmnn bulunmayacana inanyor. Aslnda, gerek bulmaca aratrmaclarn byle bir zm aramaya devam etmeleridir.

Modern finansta srarc bir bilmece temett bulmaca dr. Yapmack, temettlerin kurumsal ve kiisel dzeyde olaan bir gelir olarak verilebilmesine ramen, yatrmclar temett deyen hisse senetlerinin fiyatlarn ykseltir. Bu ekilde davranmak ekonomik olarak mantkl deildir ve aratrmaclar bu bulmaca ile 40 yldr greler. Yazar bu aratrmay inceler ve eitli temett modellerini drt gruba ayrr. lk iki grup, modern finans kuramnn biimciliini ve ekonomik rasyonalite varsaymn izler. Son iki grup ekonomik rasyonellikten kukulu ama resmi modelleme teknikleri kullanmaya gayret gsteriyor. Yazar, daha sonra, bu model gruplarnn her birini eletirir ve temett yapmacnn kendi zmn sunar.

lk model grubu tam bilgi modelleri olarak etiketlenmitir. Bu modeller, irket iin ve yatrmc iin bir tane olmak zere iki frsat yeniden yatrm orannn mevcut olduunu ne srmektedir. Yatrmcnn frsat oran daha bykse, yatrmc temettleri daha fazla kazanacak nk daha yksek getiri oran elde edebilir. Yazar bu argman ikna edici bulmamaktadr: Yatrmcnn frsat oran daha yksekse, hisse senedini neden satmyorsunuz, gelirleri yatrm yapmyorsunuz ve ifte vergilendirmeyi tamamen nlyorlar? Ayrca, tam bilgi modeli doruysa, aratrmaclar, yatrmcnn frsat orannn irketten daha byk veya daha az olmasna bal olarak srasyla yzde 100 veya yzde 0 temett deme oranlarn gzlemlemelidir. Bunun yerine, aratrmaclar zaman iinde istikrarl bir ekilde byyen temett demelerini gzlemlerler.

kinci grup temett modelleri asimetrik bilgi modelleri olarak adlandrlmaktadr. Bu modeller, irket iinde alanlarn irketlerinin gelecei hakknda d yatrmclara gre daha fazla bilgi sahibi olduklarn varsaymaktadr. Bu asimetrik bilgiler karsnda, irketler yatrmclar iaret etmek iin temett kullandlar. Temettler olumlu bir sinyaldir ve yatrmclar bu sinyali irketin hisse senedine teklif vererek rasyonel olarak ilerler. Yazar, irketlerin yatrmclarla iletiim kurmalar iin daha verimli yollarn bulunduuna iaret ediyor. Buna ek olarak, irketler asimetrik bilgi modeline gre temett demiyor gibi grnmyorlar: Temettler, irketin servetindeki deiikliklere baklmakszn zaman iinde istikrarl bir ekilde byyor. Aslna baklrsa, irketler beklentileri az olsa bile temettleri nadiren azaltyor.

Sonraki iki model grubu, sk skya ballktan ekonomik rasyonaliteye doru yola kyor. Bunun yerine, kurumsal temett politikasnn belirleyicileri olarak sosyolojik ve psikolojik faktrlere vurgu yaplmaktadr. Yazar, nc gruba davransal modeller i iaret etmektedir. Bu modeller, kurumsal kr datm politikasnn ekonomik olarak rasyonel olmadn, sosyolojik veya psikolojik davran modelleri ile daha iyi aklanabilecek toplumsal norm ve uygulamalarla belirlendiini ne srmektedir. rnein, benzer sektrlerdeki yneticiler, temett deme oranlar belirlenirken birbirlerinden etkileniyor gibi grnmektedir. Buna ek olarak, hissedarlar temettleri sevdikleri iin, irketler istikrar duygular yaratmak ve yatrmclarn hayal krkln nlemek iin temett demeye devam etmektedir. Aratrmaclar u anda resmi davran modellerini oluturuyorlar.

Drdnc grup temett modelleri ynetim anketleri nin kullanlmasna dayanmaktadr. Bu modeller dorudan irket yneticilerine temett politikalarna ilikin alglarn sormaktadr. Bu anketler mevcut kurumsal gelirlerin temett politikasn belirlediini ve hissedarlarn temett bekledikleri iin temett demelerinin yapldn tespit etmitir. Yazar, bu son iki model grubunda aklayc deeri grmektedir.

Yazar, modern finans teorisinin ekonomik rasyonalitesini terk etmeye istekli olmas artyla, temett yapmacnn aslnda bir bulmaca olmadn iddia ediyor. Bu ifade, yatrmclarn irrasyonel olmadn, sadece yatrmclarn kararn ekonomik, sosyal ve psikolojik balamn gz nnde bulundurarak karar vermelerini ima ettii anlamna gelmez. Yazar, yatrmclarn temettleri 400 yl boyunca sevmek iin art kotuu iin yatrmclarn temettleri sevdiklerini savunuyor. Yatrmclar srekli olarak piyasa profesyonellerinin yksek temett stoklarnn cazibesini vyorlar. Ayrca, irket yneticileri, temettlerini artrdklarnda yksek sesle vnrler. Yatrmclar tam tersine eitmek yerine, aklc olmayan temettlerin faydalarn srekli olarak tekrar eden profesyoneller, yatrmclarn temettleri sevmeye devam etmeleri srpriz midir?

Yazar, temett yapbozuna asla ekonomik olarak rasyonel bir zm olmayacan iddia ediyor. Yazar iin gerek bulmaca aratrmaclarn byle bir zm bulmaya devam etmeleridir.

Orijinal Yazar Bilgileri

George M. Frankfurter, Louisiana Eyalet niversitesi, EJ Ourso letme Fakltesi'nde.

Sayfa 188/217 lklk ... 88138178186187188189190198 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •