Originally Posted by
pilavli
Merhabalar,
Elinde dolar olmayıp da eurobond almak isteyen, yani sıfırdan dolar alıp eurobonda yatıracak olanlar için hesaplarımı paylaşayım:
Dolar atak yapıp yedi liraları gördüğünde eurobond faizleri de tavan yapmıştı ve yüzde dokuzları geçmişti.
Şu ara 7-7.5 civarlarında.
Bu işin en iyisi doları ucuzdan alıp faizler yükseldiğinde eurobonda yatırmak. Ama diyelim bunu yapamadınız elinizde lira var, ne zaman dolar+eurobonda girmelisiniz? Dolar ve eurobond faizi yüksekken mi, yoksa ikisi de düşükken mi?
Eylül ortasında dolar 6.75 iken ilgilendiğim 2030 vadeli eurobond faizi %9.5 gibiydi (fiyatı 1.29). 100 bin lirayı dolara ve ardından bu eurobonda gömseniz 26k dolar ve karşılığında 200 eurobond alabiliyordunuz, bu da 2030 yılına kadar toplam 26k dolar faiz ve 2030 yılında 20k dolar anapara olmak üzere toplam 46k dolar ediyordu. Faize tekrar faiz işletmedim, bileşik getiri daha yüksek oluyor (toplam 63k dolar kadar).
Dolar yüksek diye almayıp iki ay beklediniz , ekim ortasında kur 5.65 iken dolar+eurobond almaya karar verdiniz. Yukarıdaki şartlarda 100 bin lirayı dolara ve ardından bu eurobonda gömseniz 31k dolar ve karşılığında 1.35'ten 230 eurobond alabiliyordunuz, bu da 2030 yılına kadar toplam 30k dolar faiz ve 2030 yılında 23k dolar anapara olmak üzere toplam 53k dolar ediyordu. Faize tekrar faiz işletmedim, bileşik getiri daha yüksek oluyor (toplam 70k dolar kadar).
Görülebileceği üzere dolar düştükçe eurobond faizleri de düşüyor ama düşük dolar yüksek faizden daha önemli, toplamda daha çok getiri sağlıyor. En iyi strateji olan düşükten dolar toplayıp faizler yüksekken eurobond alamadıysanız ikisi de düşükken almayı tercih etmelisiniz.
Ben once ortalik sakinken dolari biriktirecegim.
Boylesi daha cok hosuma gidiyor.
Belli bir dolar miktarina gelene kadar 1-3 ay vadeli mevduatta kalirim.
Artik 3 yil mi olur 8 yil mi bilemem.
Ne zaman cdlsler kisa zamanda x2 olur, dolar kuru kisa zamanda sicrar o zaman alim icin eurobondlara bakarim.
Saka degil 10-15 senelik vadeye girecegiz. 
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri