Ana sayfa Borsa Dünyanın en büyük hisse senedi yatırımcısı, yapay zekadaki fırsatları görmeyenlerin ‘tam bir...

Dünyanın en büyük hisse senedi yatırımcısı, yapay zekadaki fırsatları görmeyenlerin ‘tam bir moron’ olduğunu söyledi.

  • “Yapay zeka ile ilgili fırsatlar olduğunu düşünmüyorsanız, bana göre tam bir moronsunuz demektir.”
  • Bu sözler dünyanın en büyük hisse senedi yatırımcısı olan Norveç’in devlet varlık fonunun başkanına ait.
  • Fon, yılın ilk yarısında ABD’nin en iyi teknoloji hisselerinin yardımıyla 143 milyar dolar kazandı.

Norveç’in devlet varlık fonu yapay zeka sayesinde yükselişe geçti ve yeni gelişen teknolojiler ile bu yıl portföyüne büyük katkıda bulundu.

Aynı zamanda dünyanın en büyük borsa yatırımcısı olan 1,4 trilyon dolarlık fon, bugüne kadar %10 getiri sağlayarak yaklaşık 143 milyar dolara ulaştı.

Kazançlar, yapay zeka konusundaki heyecanlardan yararlanan Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla gibi ABD’li teknoloji devleri tarafından körüklendi.

Aslında, bu “muhteşem yedi” hisse senedi fonun son dönemdeki kazançlarının yaklaşık üçte birini ve varlıklarının %12’sini oluşturdu.

Fonun CEO’su Nicolai Tangen Financial Times’a verdiği demeçte, “Yapay zeka ile ilgili fırsatlar olduğunu düşünmüyorsanız, bana göre tam bir moronsunuz,” dedi.

Ayrıca fonun, yönetim kurulunda hesap verebilirliği sağlamak için portföyündeki şirketlerle yapay zeka konusundaki etkileşimini artırdığını söyledi.

Tangen FT’ye verdiği demeçte, “Yönetim kurulları kesinlikle bu konunun üzerinde değil” dedi ve yönetici düzeyinde yapay zeka uzmanlığına sahip olmayan şirketlerin fondan destek alamayacağını sözlerine ekledi.

Bu arada, ABD-Çin rekabetinin teknolojiyi “silah yarışı, tıbbi yarış, otonom sürüş yarışı, finansal yarış” için kritik hale getirmesi nedeniyle yapay zekayı düzenlemenin zor olacağı konusunda uyardı.

Ancak fon bu yıl teknoloji hisseleri sayesinde büyük kazançlar elde etmiş olsa da, Tangen Çarşamba günü yaptığı brifingde yakın zamanda en iyi teknoloji şirketlerindeki aşırı ağırlıklı pozisyonunu azalttığını söyledi.

Teknoloji varlıkları, 2022 sonunda fonun toplam değerinin yaklaşık %12’sini oluşturuyordu ve hisse senedi yatırımlarının en büyük sektörünü temsil ediyordu.

Tangen Reuters’a verdiği demeçte, “Fonun riskleri konusunda her zaman bilinçli ve endişeliyiz,” dedi. “Şu anda teknoloji sektöründeler. Dolayısıyla bunu çok dikkatli bir şekilde izliyoruz.”

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here