Ana sayfa Borsa Kardemir’den Dev Yatırım Hamlesi: Üretimi Artırıp Karbon Emisyonunu Azaltacak

Kardemir’den Dev Yatırım Hamlesi: Üretimi Artırıp Karbon Emisyonunu Azaltacak

ANKARA, 16 Şubat (Reuters) – Türk çelik üreticisi Kardemir (KRDMD.IS) önümüzdeki beş yıl içinde 1.5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını ve bunun sonucunda ham çelik üretim kapasitesini 2.5 milyon metrik tondan 3.5 milyon metrik tona çıkaracağını açıkladı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, bu bilgiyi paylaştı.

Sektör, iklim hedeflerine ulaşmak için yeni yatırımlar yapma baskısı altında, 2026’dan itibaren Avrupa’nın çelik gibi ürünlere sınır karbon vergisi uygulamaya başlayacak olması ve yatırımcıların şirketin emisyon azaltma planlarını yakından takip etmesiyle birlikte.

“2030 yılına kadar karbon emisyonlarımızı %15 oranında azaltmayı ve 2053 yılına kadar karbon nötr bir tesis olmayı hedefliyoruz,” dedi Demir, Perşembe günü düzenlenen bir basın toplantısında.

Demir, Kardemir’in beş yıl içinde yüksek katma değerli alanlarda üretimi ikiye katlamak istediğini belirtti.

“Katma değer ve karlılık meseleleri önceliğimiz olacak. Bu şekilde, karlılığımız yeni ve yenilikçi yatırımlara olanak tanıyacak,” dedi.

Şirket, projeler ve faaliyetler için gerekli enerjinin önemli bir kısmını fosil yakıtlar olmadan sürdürülebilir kaynaklara aktarmak istiyor.

“2026 sonuna kadar 250 MW yenilenebilir enerji üretimine ulaşmayı hedefliyoruz,” dedi.

Demir, Kardemir’in liman ve demiryolu yönetimi ile madencilik yönetimine de ilgi duyduğunu söyledi.

“Liman ve demiryolu yönetimi için ihale süreçlerine katılacağız,” dedi. “Türkiye’de ve yurt dışında maden sahalarını işletmeye de ilgileniyoruz.”

Peki Yatırım Kardemir hisseleri için ne anlama geliyor?

Bu yatırımın Kardemir hisselerine etkisi genel olarak pozitif olabilir. Şirketin üretim kapasitesini ve katma değerli ürünlerin üretimini artırma planları, karlılığını artırabilir ve uzun vadede hisse değerini olumlu yönde etkileyebilir. Ayrıca, Kardemir’in karbon emisyonlarını azaltma ve yenilenebilir enerjiye geçiş yapma hedefleri, çevresel sürdürülebilirlik konusunda artan yatırımcı ilgisini çekebilir. Bu, özellikle Avrupa’da karbon vergisi uygulamalarının başlamasıyla birlikte, şirketin rekabetçiliğini ve piyasa değerini artırabilir. Ancak, bu tür büyük ölçekli yatırımların kısa vadeli finansal performansa olumsuz etkileri de olabilir, örneğin yüksek yatırım maliyetleri ve borçlanma ihtiyacı. Dolayısıyla, yatırımcıların bu gelişmeleri dikkatle izlemesi ve yatırım kararlarını şirketin uzun vadeli stratejileri ve piyasa koşullarına göre şekillendirmesi önemlidir.

Kaynak:

https://www.nasdaq.com/articles/turkeys-kardemir-plans-$1.5-bln-investment-within-5-years

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here