Dün de yazdığım gibi,önümüzdeki 3 ay,geçen yılın baz etkisi yüksek olduğu için ABD'de yıllık enflasyonun şu anki seviyelerden fazla sapma göstermesini beklemiyorum ama Eylül verisinden itibaren yıl sonuna kadar yıllık enflasyonda 1 tur daha yükseliş ve yıl sonunda enflasyonun şu anki projeksiyonumla %6.5'a yükselmesini bekliyorum.(Eğer Fed mevcut para politikasını aynı şekilde devam ettirirse)
Bu arada ABD enflasyon dinamiklerini de yakından takip edip ,zaman zaman yukarıda olduğu gibi paylaşımlarda bulunuyorum.Kanımca ,yılın geri kalan kısmında ABD'de enflasyonu yukarıya sürecek temel komponent "shelter" yani barınma masrafları.Bu komponent ABD enflasyon sepetinde %32.8 gibi açık ara en yüksek ağırlığı teşkil ediyor.Ve bu komponentte en yüksek pay da "ev kirası" fiyatlarında(kira fiyatları tek başına enflasyon sepetinde %23.8),Pandemi döneminde ev fiyatları uçup tüm zamanların en yüksek seviyesine gelirken,kira fiyatlarının arttırılması geçici olarak yasaklandı,dolayısıyla ev fiyatları-kira getirisi dengesi aşırı derecede bozuldu,şimdi kira fiyatlarındaki artış kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte,burada kira fiyatlarında büyük artışlar ve ABD enflasyon rakamlarındaki yükselişe lokomotiflik yapması bekleniyor.(ABD'de yıllık enflasyon %5'e yükselirken,barınma masrafları kira fiyatlarının kısıtlanmasıyla %2.2'de kalmıştı)
https://tradingeconomics.com/united-...me-price-index
Tuesday May 25 2021
Actual Previous Consensus
04:00 PM
US
S&P/Case-Shiller Home Price YoY MAR 13.3% 12% ® 12.3%
04:00 PM
US
House Price Index YoY MAR 13.9% 12.4% ®
Yer İmleri