Sayın Jon Dowes üstadım,
Türk banka eurobondu almak istiyorum, düşündüğüm eurobond XS0861979440
Müşteri temsilci kanalıyla emir vererek işlemi yapacağım minimum işlem limiti nominal 200k usd.
Bildiğim kadarıyla BİST teki tahvil pazarında bu eurobondlar alınıp satılmıyor.
Banka müşteri temsilcine verilen eurobond alım emri aşağıdaki sıraladığım yöntemlerden hangisi ile gerçekleşir.
1) Banka menkul kıymet cüzdanından ilgili eurobondu üzerine kendi marjını koyarak bana satar.
2) İlgili menkul kıymet bankanın menkul kıymet cüzdanında bulunmaması durumunda ilgili kıymeti yabancı borsalardan alır üzerine kendi marjını koyar ve satar.
3) Organize piyasalarda olduğu gibi banka sadece eurobondun alım satımına aracılık eder, alım satım komisyonu alır eş zamanlı olarak eurobondu satan başka bir yatırımcıdan alınır.
Türk özel sektör banka eurobondunu almak isteyen bireysel yatırımcı için piyasa organize piyasamıdır, tezgahüstü piyasa mıdır?
Forum kuralları 'nı okudunuz mu?
1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...
Kurallara AYKIRIDIR.
Sayın JonDoves, bu sorunun cevabı şu anda Fed başkanında bile olmayabilir biliyorum ama sizin görüşünüze değer verdiğim için sormak istiyorum. Bizim Eurobondlar şu an alım için cazip görünmüyor mu?
Her ne kadar son günlerde aşırı şatış olsa da özellikle 2040 ve sonrası için %6 üzeri bir faiz oranı makro ekonomik verilerdeki belirsizliklerde göz önüne alındığında iyi bir oranmış gibi geliyor. Amerika 3+4 faiz artıracak deniyor ama aslolan verilerdeki iyileşmeyi dikkate alarak bu adımları atacak olmaları. İşler şu an göründüğü gibi devam edecek diye yaklaşım sergilemek ne kadar akılcı sizce?
Eurobond uzun vadeli bir yatırım tercihi olmalı. Bu anlamda "faizleri bundan sonra sadece yükselir, asla daha aşağı düşmez" demek de mümkün değil. Yani, bugün alan kişi kötü piyasalardan geçse bile er geç yine aynı faiz seviyelerine gelince geri satabilir. Bu da beklentisi olan bileşik getiriyi almasına yeter de artar.
Ama şu kısım önemli: eurobond alan kişi bunu hangi parayla yapacak? Elindeki TL ile mi? yoksa zaten daha önceden satın aldığı döviz ile mi? TL ile alacaksa ek kur riskini de almış olacak. Bugün 3.98'den dolar alıp, ihtiyacı olduğunda geri sattığında dolar daha aşağıda olursa bu da getiriyi düşürecek ve bir ihtimal negatif yapacak.
Bu nedenle TL verip eurobond almayı düşünenler kur beklentilerini de hesaba katmalılar. Piyasa kötüleşirken eurobondlar ucuzlar, dolar pahalanır. İkisinin bileşkesini satın aldığınızı unutmadığınız sürece sorun yok.
Forum kuralları 'nı okudunuz mu?
1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...
Kurallara AYKIRIDIR.
Teşekkürler Sayın JonDowes...
Yer İmleri