Sayfa 16/213 İlkİlk ... 614151617182666116 ... SonSon
Arama sonucu : 1700 madde; 121 - 128 arası.

Konu: Dowes

1.  Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    Hayır, kamuya açık bir bilgi değil. TCMB yetkilileri dışında hiç kimse göremez.
    Teşekkürler, Yazılı basından okuduğum kadarıyla GLP uygulamasının ilk günlerinde gazetelerde bu kanaldan kaynak kullanan bankaların bir prestij kaybı yaşayabileceklerini okumuştum. Bu yüzden bu bilgi en azından bankalar arasında paylaşılabilir bir bilgidir diye düşünmüştüm.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

2.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Teşekkürler, Yazılı basından okuduğum kadarıyla GLP uygulamasının ilk günlerinde gazetelerde bu kanaldan kaynak kullanan bankaların bir prestij kaybı yaşayabileceklerini okumuştum. Bu yüzden bu bilgi en azından bankalar arasında paylaşılabilir bir bilgidir diye düşünmüştüm.
    Eğer bu, bankaların "elinde" olan, önleyebilecekleri bir şey olsaydı, doğru olurdu. Ama değil. Yıllarca politika faiziyle verdiği parayı durup dururken -sırf faiz arttırdı denilmesin diye- GLP'den vermeye başladı TCMB. Likidite açığını düşürücü önlem ve kararlar da almıyor; yani bu haliyle mutlu. Bu nedenle bankalar "günü zor kurtarıyor" veya "prestij kaybı" yaşıyor gibi bir durum yok ortada. Bu kaybı yaşayan, müşterileri (bankaları) baltayla (alakasız aletle) tıraş eden (fonlayan) berberin kendisi. Bu köyde başka bir berber de yok. Tıraş herkese şart ve deli berber ne yapsa katlanmak durumundalar.
    Forum kuralları 'nı okudunuz mu?

1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
    2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
    3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
    4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
    5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...

Kurallara AYKIRIDIR.

sn dowes, son günlerde swap faizleri arttı. bu neyin göstergesidir, yani doların artacağının yada düşeceğinin olabilir mi?

4.  Alıntı Originally Posted by şef Yazıyı Oku
    sn dowes, son günlerde swap faizleri arttı. bu neyin göstergesidir, yani doların artacağının yada düşeceğinin olabilir mi?
    Tam olarak değil. 3 ay önce Ocak ayı ortalarında TCMB "GLP" olayını başlatmış ve hemen aynı hafta "yerli bankalarla swap" penceresini açmıştı. Her iki aracın da tek bir amacı vardı: "Faizleri yükseltmemiş gibi gözüküp yükseltmek". GLP, yerli bankaların; swap ise Londra'nın TL maliyetlerini arttırma amacındaydı. İlk haftalarda düşük başlattığı oranlar sonrasında, forumumuz henüz taşınmamışken, eski başlıklarda "bunu hiç yapmasın daha iyi, amacı buysa, faizini arttırmalı" yazmıştım. 10 gün içinde kademeli olarak swap faizini GLP seviyesine yaklaştırdı. Böylece yerli bankalar Londra bankalarından ucuza aldıkları TL'yi TCMB'ye daha pahalıdan satmaya başladılar. Zamanla yükselen oranlar sayesinde TL faizi tüm piyasalarda yükseldi. Ve aynı anda dolar kuru düşmeye başladı.

Bu, piyasa özeti. Yine o dönem forumda "unutulmaya başlanan swaplı mevduat faizleri artacak, buna ortam oluştu" yazdım. Forumda "yok kimse swap yapmıyor oranları kötü faizin yükseldiği de yok" cevabı geldi. "Bunca zamandır mevduatçısınız, piyasa hareketlerinin mevduat ve swaplara etkisi 2-8 haftada gözlendiğini artık biliyor olmalısınız. 12 dakika sonrasında değil" minvalinde cevap yazdım. O zamanki tahminim Şubat sonundan itibaren swaplı mevduatın tekrar popüler olacağıydı. Belki 1-2 haftalık gecikmeyle de oldu. Şu an 1-1.5 puan "daha cazip" oran isteyen swaplı yapmak durumunda. Piyasa matematiği bunu gerektiriyor.

Dolar kuru açısından etkileri: TCMB kendi swaplarını yüksek tuttuğu sürece; hem Londra para piyasası swapları hem de swaplı mevduatlar yüksek oranlarda kalır. Bu da TL riski alan yabancılar için "tatlandırıcı" bir unsur. "Faizi yüksek" diye gelinen para olmaya devam eder. Ama kurlar mutlaka düşer de diyemeyiz. Bu faizin de yetmeyeceği olaylar olduğunda, ya faizler daha da artar, veya kurun geri yükselmesine yol açılır. Tersi de geçerli.

Kurallara AYKIRIDIR.

Sayın JonDowes,
    Merkez bankası , GLP ile mesai saatlerinin sonunda bankaları fonlarken bankalar arasında teorik olarak tercih yaparak bazı bankaları veya 1 bankayı fonlamayarak ............. na yol açabilir mi?
    Mutlaka demek istediğimi anlamışsınızdır ancak Demokles in kılıcı gibi olan GLP ile , tam bağımsız !! Merkez bankamıza gelecek bir talimat ile devlet ile sorunu olan herhangi bir patronun bankasına bir operasyon yapılma ihtimalinin teorik olarak mümkün olup olamayacağını soruyorum?
    Teşekkürler

6.  Alıntı Originally Posted by roxette Yazıyı Oku
    Sayın JonDowes,
    Merkez bankası , GLP ile mesai saatlerinin sonunda bankaları fonlarken bankalar arasında teorik olarak tercih yaparak bazı bankaları veya 1 bankayı fonlamayarak ............. na yol açabilir mi?
    Mutlaka demek istediğimi anlamışsınızdır ancak Demokles in kılıcı gibi olan GLP ile , tam bağımsız !! Merkez bankamıza gelecek bir talimat ile devlet ile sorunu olan herhangi bir patronun bankasına bir operasyon yapılma ihtimalinin teorik olarak mümkün olup olamayacağını soruyorum?
    Teşekkürler

Teorik olarak mümkün. Pratikte domino etkisi yaratır. Çünkü fonlanmayan banka, diğer bankalara da borcunu ödeyemez. O bankaların da bekledikleri paraları alamadığı için ihtiyacı olan paraları TCMB'den tamamen alması mümkün olmaz (çünkü o kadar teminatları yoktur hepsinin aynı anda)

Kurallara AYKIRIDIR.

Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    Teorik olarak mümkün. Pratikte domino etkisi yaratır. Çünkü fonlanmayan banka, diğer bankalara da borcunu ödeyemez. O bankaların da bekledikleri paraları alamadığı için ihtiyacı olan paraları TCMB'den tamamen alması mümkün olmaz (çünkü o kadar teminatları yoktur hepsinin aynı anda)
    Teşekkür ediyorum cevabınız için.
    Ama domino etkisi olacağını zannetmem. Siz tabi ki teknik olarak söylüyorsunuz ki doğru , ancak operasyona tabi olacak banka haricindekilere gerekli destek kesinlikle yapılır kanaatindeyim. Minare kılıf hikayesi .

8. Teorik olarak her şey mümkün. Ama mevduat bankası sektöründe en önemli şey güven faktörüdür. Sırf 2001'deki güven krizi yüzünden mevduat vadeleri 16 yıldır 2 ayda sabit, uzamıyor. Bir bankayı hedef almak için TCMB'nin kullanılacağına ben ihtimal vermiyorum. Başka deyişle bu tarz bir iddiayı sadece komplo teorisi olarak görürüm. Para piyasası işlemleri böyle uçuk bir senaryo için aşırı "şeffaf". Kimin ne yaptığı niye yaptığı hep ortada.

Kurallara AYKIRIDIR.

Sayfa 16/213 İlkİlk ... 614151617182666116 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •