Alıntı Originally Posted by EKK Yazıyı Oku
Ben de Ekim 2015'den beri Kront taşıyan bir yatırımcı olarak iki kelam etmek isterim. Kront Bist'teki en iyi ve profesyonel yönetilen şirketlerden birisi. Ancak sizin de değindiğiniz gibi şu an 18 TL civarı ve 3-4 liralardaki gibi kısa dönemli aşırı yüksek getiri potansiyeline sahip değil. Şirketi değişik metriklere göre değerlendirdiğimde de mevcut durumunda ne ucuz ne de pahalı diyebilirim. Ancak grafiği pahalı kriterine katılmıyorum. Geçmiş dönemlerde yüksek artış sağlayan varlıklar genelde ilerleyen dönemlerde de yüksek getiri sağlıyorlar. Hatta bu momentum faktörü farklı varlık değerleme modellerinde de göz önünde bulunduruluyor. Yani grafiğin pahalı olması aslında ucuz olmasından daha iyi bir şey. Eğer piyasaları rasyonel kabul ederseniz ise geçmiş fiyat hareketlerinin gelecek fiyat hareketlerine herhangi bir etkisi olmuyor. Yani bu durumda da grafiğin geçmişte pahalı ya da ucuz olmasının geleceği tahmin etmekte herhangi bir etkisi bulunmuyor.

....
Şöyle açıklayayım...güzel hisseler, ki bu başlıkta bahsi geçen hisselerin hemen heppi Türkiye nin gözbebği hisseler...aselsan, soda, turk traktör, ford, petkim, tupraş, vsvs.

Bu hisseler grafik olarak ucuz olamaz...olsa olsa normal marjlarda olur çoğu zaman, bazen de grafik pahalı olur...kısaca hatırlatmak gerekirse, dönem dönem güncellenmekle birlikte...bu dönem için, son 4 yılda 2 kat, son 8 yılda 4 kat normak getirilerdir (ortalama yıllık %20 civarı kazanç)...bunun iki katı, yani 4 yılda 4 kat, 8 yılda 8 kat pahalılık sınırıdır...üstü "grafik" pahalıdır..4 yılda 5-6-7-8 kat yapmış hisseler var, bunlara uzak duruyorum.

"grafik pahalı" hisseler, temel analiz olarak ederinde olabilir, teknik olarak alımda olabilir...önü açık, potansiyeli yüksek de olabilir...bu benim kriterim ve ben başka fırsatlar ararım...bu hisseler gitmez değil, sadece üzerindeki riskler fazlalaşmış demektir benim için.

önemli not: kısa ve orta vade için, iyi giden, primli hisselerin gitmeye devam etmesi normaldir...ama 4 yıl ve 8 yıl kriterleri için pahalı olup, sonra da gitmeye devam eden hisseler istisnadır demiştik...ama aselsan, tüpraş gibi tekel ve rekabet ortamının doğal olarak olmadığı hisseler değerlendirme dışıdır.