Alıntı Originally Posted by steed1987 Yazıyı Oku
Merhaba
Bende temettü hisseleriyle ilgilenen biri olarak XTM25 sadece temettü verimine bakmamaktadır. SAdece A ve B grubundaki hisselerin son 3 yılın tamamında nakit temettü veren, fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri en büyük hisselerden oluşuyor. Dolayısıyla bu liste dışında olup temettü verimi iyi olan firmalarda var bu noktaya dikkat etmek lazım. Ben temettü hisseleri ile katılım hisselerinin kesişimine bakıyorum.
Aslında XTM25'in ilk baktığı temettü verimidir. A ve B grubu hisseleri temettü verimine göre sıraladıktan sonra piyasa büyüklüklerine bakar. Borsa istanbulun kendi sitesinden alıntılıyorum:

BIST Temettü 25 Endeksi BIST Temettü Endeksinde yer alan ve değerleme günü itibariyle temettü verimlerine göre büyükten küçüğe yapılan sıralamada ilk 2/3’lük dilimde yer alan ve fiili dolaşımdaki paylarının piyasa değeri en büyük 25 paydan oluşur.

BIST Temettü 25 Endeksine dahil olacak payların seçiminde temettü verimi aşağıdaki gibi hesaplanmaktadır.

(Temettü Verimi)i = [ (Ödenen Temettü)i - (Sermaye Artırım Tutarı)i ] / (Piyasa Değeri)i

Temettü Verimii: “i”şirketinin Değerleme Günü itibariyle hesaplanan temettü verimini

Ödenen Temettüi: “i”şirketinin içinde bulunduğu mali dönemde ödediği toplam brüt nakit temettü tutarını

Sermaye Artırım Tutarıi: “i”şirketinin içinde bulunduğu mali dönemde ortaklara rüçhan hakkı kullandırarak yaptığı bedelli sermaye artırım tutarı ile rüçhan hakkı kullandırma fiyatının çarpılması sonucunda elde edilen tutarların toplamını

Piyasa Değerii : “i”şirketinin Değerleme Günü piyasa değerini

ifade eder.

Sizin dediğiniz sanırım bütün temettü veren şirketleri alan XTMTU. Ama dediğiniz iyi temettü verimine sahip şirketleri söylerseniz onları analize ekleyebilirim.