Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
Sn ctugrul,
Dediklerinize zaten katılıyorum, biliyorsunuz. Hala tereddütte olanlar için yazılanlar soyut boyutta kalmasın diye bir de matematiksel olarak ispata çalışayım dedim, olay bu.

Yukarıda sn HISIM görüş beyan etmiş. Örneğin bahsettiği Lidfa hissesi. Müthiş bir firma, gümbür gümbür geliyor. Ama öz kaynaklarını büyütüp şirketi çok daha sağlam duruma getirmek istediği için 2016 karından temettü vermeyeceğini açıkladı. Bunu duyan ky ların ezici çoğunluğu isyan etti, hisseyi satanlar oldu.

Patron bize yamuk yaptı, kandırıldık, dolandırıldık diyenler oldu. Eğer ki bunlar temettü olayının aslını bilseler bunu yapmazlardı. Soyut olarak yazılanlar ortada. Somut örnek de ortada. O zaman geriye yukarıda buyurduğunuz üzere "evet, temettü olayı böyle ama gerçek hayattaki yansıması şöyle. Bunu değiştirmemiz de şu an için mümkün değil." minvalindeki yazınızda olduğu gibi durumu kabullenmek. Ama kimse temettü veren hisse şöyle iyi böyle iyi, temettü candır diğerleri patlıcandır vs tarzı düşünceye sahip olmasın.

Benim yazacaklarım bu kadar. Yazılacak herşey yazıldı sanırım. Saygılarımla. Düzeyli üslubunuz için de ayrıca tebrik eder saygılarımı sunarım.
Elinize sağlık.
Lidfa örneği bile tek başına, temettünün hisse fiyatı üzerine pozitif veya negatif etki yapabilme ihtimalini ortaya koyan bir "Gerçek".

Bizim önermelerimizle, doğrularımızla bağdaşmıyor ama bir gerçek olarak orada duruyor. "Etkisi" olan bir "Gerçek"

Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
Örneğinizi temettü ile ilişkilendirmek için sorduysanız arada bir fark var. Bana 100 dolar ver 3 ayda bir geri ödeyeyim, 10 yılın sonunda sana ödediğim toplam para misal 3 milyon dolar olsun. 100 dolarına 3 mn kazan demekle,

Bana 100 dolar ver sana 10 yıl sonra tek seferde 3 mn dolar vereyim demek teoride aynı şeydir. Çünkü geri alacağınız para aynıdır. (Enflasyonu sıfır kabul edersek)

Ama bu örneğiniz hisse bazlı portföy örneğine uymuyor çünkü hisse temettü verince fiyatı o oranda düştüğü için portföyümüz de azalıyor.

Açıkçası ne demek istediğinizi tam anlayamadım, anladığım bu kadarı. Daha net sorarsanız ya da nereye varmak istediğinizi daha açık söylerseniz münazara edebiliriz. Syg.
Aslında bu verdiğimde gerçek hayattan bir örnek, yani varsayım değil. Sadece rakamları farklılaştırdım.
Hani o kendi yatırımcılarına, temettü dağıtmamasının haklı sebeplerini anlatan ünlü yatırımcı varya, işte coca cola'daki özet ama "Gerçek" durumu bu o yatırımcının.

Ben bu örneği forumun bir önceki versiyonunda gerçek rakamlarla vermiştim. Merak eden açıp bakabilir.

Adam kendi doğruları doğrultusunda insanları yönlendirebilme beceri ve donanıma sahip birisi. Dolayısı ile bilmem kaç sayfa önce yazdığım, masanın o tarafı ile bu tarafı, manzarada gördüğün nereden baktığına göre değişir mevzusunun açık bir örneği.

Ha adamın yaptıklarından hangisi yanlış derseniz. Sonuç ortada, adam masanın o tarafındada bu tarafındada başarılı olmuş. İşte ortadaki "Gerçek"bu. Aynı şeyleri yapıpta başarılı olamayan şirket ve yatırımcılar olduğuda bir "Gerçek"

Neyse uzatmaya gerek yok. Size katılıyorum.Yazılacak herşey yazıldı.
Bende artık daha fazla yazmak istemiyorum. Bende size ve diğer katılımcı arkadaşlara düzey ve üslup için çok teşekkür ederim.
Hatam olduysada affola.

Sevgiler, saygılar.