Alýntý Originally Posted by ardac Yazýyý Oku
Doðru evet onu kastetmiþtim ancak hellistheothers'ýn dediði de ona çýkýyor. Bütün para + menkul kýymet MKK'da tutulduðu için Tefas bunlarý günlük olarak takip edebiliyor, hem daðýlýmý hem de fiyat deðiþimlerini diye anladým. Güzel bilgi teþekkürler ancak peki MKK'da tutulan para + menkul kýymetler tamam da, yabancý hisse tutan fonlarda da mý ayný durum var? Yani fon mesela Amerikadan, Avrupa'dan, vs direkt hisse/ETF alýyor. Bunlar dýþ piyasalarda iþlem görüyor, o yüzden MKK'dan dýþarý çýkarmak lazým parayý ve saklamasýný. Hissenin legal sahibinin de fon olmasý lazým MKK deðil.

Belki de dediðiniz gibi TR varlýklar için TEFAS otomatik çekiyordur, yabancý saklamasý olanlar da fonlar manuel rapor ediyordur.
Takasbanký çok büyük bir banka , fon yöneticilerini ise bu bankanýn internet þubesine girip kendi hesabý ( kendi fon havuzu ) üzerinden iþlem yapabilen müþterilere benzetebiliriz metaforik olarak. Düzenlemeci tüm hesabý, detaylarýný görüyor. MKK'ya kaydi ürün olmasý gerekmiyor.
Nakit tutar da MKK kaydi bir menkul deðil sözgelimi. Takasbank ve MKK karýþtýrýlmamalý. Takasbank saklamacý, kaydi ürünler MKK nezdinde kayýtlý.

Yabancý ya da yerli ürün de olsa tüm alým satým iþlem insiyatifi fona ait, ancak yabancý da olsa yerli de olsa hesap, düzenleyici kuruluþta.
Fon yönetimi, hesabýna giriyor, o hesap ile yabancý etf ya da hisseyi alýyor, takasbanktaki kendi havuzuna ( hesabýna )

Yabancý etf ve hisseler MKK kaydi olmasa da takasbank fon havuzuna girebiliyor bu sayede.