scanteke katılmamaktayım ama saygı duymakta oldugumu belirteyim.

Samimi bir biçimde anlatmış elbetteki fakat hesap edilemeyen şey malesef bu stratejinin kısa vadede huzur odaklı, uzun vadede kazançsız veya kazancının düşük olması. Hesap edğilmeyen tek nokta bu.

Öncede kısa vadeciydiniz ve yüksek miktarlar peşindeydiniz bunun yorgunlugu sinir stres olarak yansıdı için yıprattı uzun vadeci olmaya karar verdiniz.

eskisi gibi sinir stresten uzaksınız ama uzun vadede üstteki saydıgım sinir stres olarak size geri dönecek.

1 ay sonrasını dahi analiz edemezken 10 yıl sonrasını analiz ediyor olmak nasıl bir çelişki ?

uzun vadeli yatırımcılıkta tek garantiyi bana göre bankalar verir ki onun bile garantisi tam olarak yoktur.

bakın japonya endeksi Nikkei 20 yıl önce 40,000 puanda olan endeks bugun 20,000 de dikkat edin burada endeksten örnek veriyor hisselerinede girin bakın sanayi şirketlerine bakın bankalar bakın fark etmez. endeksten farksız grafikler.

Ben bizim buradaki gibi endeksle sanayiler ayrışmıştır diye düşünerek inanmak istemedim kontrol ettim. ama endeksle hiçbir farkı yok şirket hisselerindede durum aynı.

şimdi japonlar sizce warren buffetin yada sizin yönteminizin çok iyi oldugunu mu söylediğini zannediyorsunuz.

3 hissen hadi gitti diyelim 2 tanesi gidemedi.

hesaplayın yıllık faiz kadar bile kazanammış olursunuz 10 yıl sonunda.

amaç para biriktirmekse eywallahda uzun vadede kazanç beklemek aslında kısa vadeciden kazanç beklemek kadar zor bir olay.

amacınız para kazanmaktan cok biriktirmekse her yıl faize yatırım yapın çok daha güvenlidir cunku uzun vadeli hisseleri tutsanız bile yıllık getiriniz ortalamaya vursanız %10 ya çıkar yada çıkmaz girdiğiniz riske değmez yani.

risk alıyor ve yıllık ortalama %15 kazanmak istiyorsunuz. fakat faiz ise size yıllık cok daha düşük riske %12 %14 veriyor bileşik getiriyle.

%2-3 luk bir fark için bu riski almaya değermi ?