Herkese merhaba. 92 sayfayı eksiksiz okudum, sonunda dayanamayıp kayıt oldum. Çok güzel konu olmuş ve çok değerli paylaşımlar var.
Ben kendi adıma %85 gayrimenkul %15 hissedeyim. Büyümesini tamamlamış yüksek temettü veren hisseler yerine daha çok orta tempoda büyüyen , ne çok küçük ne de çok büyük hisselere yatırım yapıyorum. Maalesef ülkemizde çok büyük büyüme potansiyeli olan, yolun başında küçük şirketler halka açılmayı pek tercih etmiyorlar. Aile/patron şirketi niteliğinden çıkıp kurumsallaşmaları ve borsaya girmeleri ancak yeterince büyüdüğünde mümkün oluyor. Bu yüzden büyük balık yakalayamıyoruz pek.
Eğer temettü gelirine odaklanılacaksa bence büyüme imkanı artık kalmamış şirketlerden uzak durulmalı. Çünkü artık yeni yatırımlar ve yeni kazanç kapıları temettü gelirleri en iyi ihtimalle sabit kalıyor. Büyüme daha ön planda tutulmalı çünkü zamanı geldiğinde bazı hisselerin senelik temettüsü neredeyse maliyetiniz seviyesine kadar çıkıyor.
Arsa yatırımları da yapıyorum. Vadem genelde 5-7 yıl oluyor. Maalesef son 5 yılda gayrimenkul getirileri hisseyi kat kat geçti. Bu yüzden de ağırlığı buraya verdim. Ayrıca her zaman kelepir bulma ve iyi müşteriye iyi fiyattan satma şansı oluyor. Kısa vadede bile
%30/40 marj yakalanabiliyor. Ancak oturulan ev dışında 2. bir evi mantıklı bulmuyorum.
Yatırımlara kaynak bulmak için de alabildiğim kadar kredi alıp yatırım yapıyorum. Hem paranın birikmesini beklemiyorum hem de bu şekilde tasarruflu yaşamaya mecbur kalıyorum

Zaten senelik %20 getiriyi bulduğunuzda kredi maliyeti falan kalmıyor haliyle.
Burada paylaşılan çoğu fikre sonuna kadar katılıyorum. Sadece beyaz yakalının yatırım konusunda biraz daha agresif olması gerektiğini düşünüyorum. Al biriktir unut tarzı bahsettiğim.
Yer İmleri