Artan

57,00 49.45 18:10
32,56 10 18:10
5,28 10 18:10
78,65 10 18:10
42,24 10 18:10
Artan Hisseler

Azalan

335,25 -10 18:10
146,70 -9.94 18:10
19,40 -9.94 18:10
10,69 -9.94 18:10
323,50 -9.76 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

9.605.207.559,09 18:10
8.186.928.980,50 18:10
8.168.381.873,70 18:10
6.502.315.631,32 18:10
6.415.017.036,70 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 8185 madde; 1 - 8 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Bankalar batmaz ama şu anki ekonomik süreçte o faizle borç alanlar geri ödemeleri yapamaz , Bankalarda batmasın diye kamu inanılmaz bir parasal genişlemeye gider. Yani borçluların ödemeleri bu emisyon ile yapılır. Sonuç hiperenflasyon. Durum böyle olunca ben ne anladım %20 faizden. Demek istediğim şu ki %20 faiz ortamında bankaların batmaması ancak %30-%40 enflasyon ve parasal emisyon ile çözülebilir. Buda bana uymaz. Unutmayalımki hiperenflasyon ortamında dövizin bu tür bir fiyat artışına yetişememe riski de vardır. Örneğin dolar 8TL olur ama hiperenflasyon %140 olmuştur. Yani iş yine şansa kalır. Bu işin çok kesin bir çözümü yok. O yüzden dünya biraz toparlandığında bir ihtimal faiz artışı ile sonuç alınabilir. Şu anda ise faiz artışı durumu düzeltmez sadece dahada kötü olmasını belirli bir süre öteler.
    dolar 2013 ten beri gerçek enflasyon kadar getiriyor,kabaca yılda net %25. dikkat ederseniz tüik değil gerçek enflasyon arttıkça dolar iyice azıtıyor. bundan sonra uzun yıllar dolar parayı koruyan tek yatırım olacak. üstüne alınan faizden abd enf. çıktığınızda kalan parada reel getiri oluyor. tl mevduatlar güneş görmüş kar gibi erimeye devam edecek.

Alıntı Originally Posted by powerpc Yazıyı Oku
    dolar 2013 ten beri gerçek enflasyon kadar getiriyor,kabaca yılda net %25. dikkat ederseniz tüik değil gerçek enflasyon arttıkça dolar iyice azıtıyor. bundan sonra uzun yıllar dolar parayı koruyan tek yatırım olacak. üstüne alınan faizden abd enf. çıktığınızda kalan parada reel getiri oluyor. tl mevduatlar güneş görmüş kar gibi erimeye devam edecek.
    Doların fiyatını belirleyen güç, enflasyon ile ilgilenmiyor. Bu yüzden risk var demek istiyorum. Döviz enflasyona göre her zaman koruma sağlayamayabilir. Çünkü spekülatiftir. Enflasyon ise pisi pisi gibidir.İleri gider geriye pek gelmez. Şu an yüksek parasal emisyon olmayan bir ortamdayız. Tamam faiz olması gerekenden düşük ama piyasaya fazladan pompalanan para artmakla birlikte hiper enflasyon yaratacak büyüklükte değil. Ama enflasyon şirazesinden çıkıp fazla emisyon ile ciddi bir volatiliteye ulaşırsa döviz buna ayak uyduramayabilir diyorum. Özellikle *hiper enflasyon* dönemlerinde. Hiper enflasyon yaratacak parasal genişlemeye zorunlu kalınacak faiz seviyesinin %20 ler civarında olduğunu düşünüyorum.
    Keşke uzun dönemli serilerde dövizin enflasyonu yenmesine izin verilse. Ama bu o kadar kolay değil. Zira böyle bir durumda gerçek üretime dayalı ekonomiye geçiş için şartlar oluşmuş olur.

TL nin erimesine çok takılma zira üretim çıktısı yükselen , katma değer yaratan bireyler için bu servet artışı anlamına gelir. Üretimden çekilmiş bireyler için ise gelir daralması oluşur. Bu daralma üretimden çekilmiş ve dövize yatırım yapmış bir birey içinde değişmez. Böyle bir döngü ekonomilerin kabuk değiştirmesindeki önemli mihenk taşlarındandır. Dünyamızda hakim olan ekonomik sistem periyodik aralıklarla servet transferleri oluşturur, böylelikle devinim ve paranın dolaşım hızı bir seviyenin altına düşmez.

Tüm para birimleri aslında uzun serilerde enflasyonu yenemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Zira bu bir detay gibi gözükse de aslında kapitalizmin önemli bir kuralıdır. Koşu bandında koşarken yorulup duran fakirleşir.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

3.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Doların fiyatını belirleyen güç, enflasyon ile ilgilenmiyor. Bu yüzden risk var demek istiyorum. Döviz enflasyona göre her zaman koruma sağlayamayabilir. Çünkü spekülatiftir. Enflasyon ise pisi pisi gibidir.İleri gider geriye pek gelmez. Şu an yüksek parasal emisyon olmayan bir ortamdayız. Tamam faiz olması gerekenden düşük ama piyasaya fazladan pompalanan para artmakla birlikte hiper enflasyon yaratacak büyüklükte değil. Ama enflasyon şirazesinden çıkıp fazla emisyon ile ciddi bir volatiliteye ulaşırsa döviz buna ayak uyduramayabilir diyorum. Özellikle *hiper enflasyon* dönemlerinde. Hiper enflasyon yaratacak parasal genişlemeye zorunlu kalınacak faiz seviyesinin %20 ler civarında olduğunu düşünüyorum.
    Keşke uzun dönemli serilerde dövizin enflasyonu yenmesine izin verilse. Ama bu o kadar kolay değil. Zira böyle bir durumda gerçek üretime dayalı ekonomiye geçiş için şartlar oluşmuş olur.

TL nin erimesine çok takılma zira üretim çıktısı yükselen , katma değer yaratan bireyler için bu servet artışı anlamına gelir. Üretimden çekilmiş bireyler için ise gelir daralması oluşur. Bu daralma üretimden çekilmiş ve dövize yatırım yapmış bir birey içinde değişmez. Böyle bir döngü ekonomilerin kabuk değiştirmesindeki önemli mihenk taşlarındandır. Dünyamızda hakim olan ekonomik sistem periyodik aralıklarla servet transferleri oluşturur, böylelikle devinim ve paranın dolaşım hızı bir seviyenin altına düşmez.

Tüm para birimleri aslında uzun serilerde enflasyonu yenemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Zira bu bir detay gibi gözükse de aslında kapitalizmin önemli bir kuralıdır. Koşu bandında koşarken yorulup duran fakirleşir.
    1994 krizinde dolar 13000'den 40000'e çıktı ve yıl sonu 60000'den kapattı. yani %400 den fazla arttı. enflasyon o yıl %150 açıklandı. hadi rakam hileli gerçeği %250 diyelim. görüldüğü gibi dolar enflasyonuda ezmiş geçmiş. 2001'de dolar %140 değer kazandı. yıl sonu enflasyon %100. yine dolar ezmiş geçmiş. şimdi 2003-2012 arası ucuz dolarlı sahte yılları çıkarırsak. 2013 ten beri dolar yine gerçek rolüne döndü. dünyada dolar kısıldıkça bizim dolar kuruda faiziyle (tüik x 2,5) getirmeye devam edecek. binalinin toplantıları(banka müdürlerine sopa + EKK) olmasaydı bende hala uyanamış TL de paramı eritiyor olacaktım. tüm TL cilerin duruma uyanması dileğiyle yazımı burada bitiriyorum.

Alıntı Originally Posted by powerpc Yazıyı Oku
    1994 krizinde dolar 13000'den 40000'e çıktı ve yıl sonu 60000'den kapattı. yani %400 den fazla arttı. enflasyon o yıl %150 açıklandı. hadi rakam hileli gerçeği %250 diyelim. görüldüğü gibi dolar enflasyonuda ezmiş geçmiş. 2001'de dolar %140 değer kazandı. yıl sonu enflasyon %100. yine dolar ezmiş geçmiş. şimdi 2003-2012 arası ucuz dolarlı sahte yılları çıkarırsak. 2013 ten beri dolar yine gerçek rolüne döndü. dünyada dolar kısıldıkça bizim dolar kuruda faiziyle (tüik x 2,5) getirmeye devam edecek. binalinin toplantıları(banka müdürlerine sopa + EKK) olmasaydı bende hala uyanamış TL de paramı eritiyor olacaktım. tüm TL cilerin duruma uyanması dileğiyle yazımı burada bitiriyorum.
    TL üzerindeki risk konusunda zaten bir fikir ayrılığı yok. Kendisini hedge (sigorta) etmeyenler için powerpc nin uyarısı altın değerinde bir uyarı. Ama bugüne bakarsak 1990-2000 dönemiyle ciddi farklar var. O dönemde dış borç neredeyse bugünün onda biri, Çoğu kredi TL ile veriliyor ve bu TL krediler yüksek enflasyon ortamında bilinçli olarak kredi alan lehine bir kaynak aktarımına dönüştürülüyordu. Bugün 480 milyar dolara yakın dış borç ile devaluasyon kararını almak çok daha zor. Mümkün değil mi? tabiiki mümkün politikacılara zarar vermeye başlayacağı sınıra kadar da yapıldı zaten, bundan sonrasının politikacılara zararı olacağı çok açık. Heleki rakibinin çok benzer bir hatası sonucu iktidara gelmiş bir parti için bu kararı almak o kadar kolay değil.
    Şöyle bir zihin egzersizi yapalım. Eğer ecevit 2000 yılında türkiye döviz darlığına düştüğünde çıkıp halka ne kadar döviziniz varsa satın demiş olsaydı, 2001 yılında böyle bir devaluasyon kararını alabilir miydi?. Bunu yapmamasına rağmen iktidarı kaybetti. doların seviyesi türk halkı için faiz seviyesinden daha etkili. Politikacılar bunun farkında o yüzden son kertede söylemlerinin eylemleri ile uyuşmama riski var. Zira dövizin seviyesinin halkın onlara olan desteğini erittiğini gördükleri an eylemlerinde farklılaşma olabilir.
    Tüm bunlar risk analizi olarak yorumlanmalı.Hangi değerden girdiğinize göre her ikisi de riskli her ikisi de can yakabilir.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •