dünya ekonomisi büyüyor...petrol fiyatları artıyor...ülkemizde olduğu gibi dünyada da petrol fiyatlarının artması emtiaların artması demek zam demek...bazıları bunu hemen fiyatlıyor bazıları geriden ama sonuçta zam kaçınılmaz oluyor....petrol fiyatları büyüme algısı ile çok ilişkilidir...büyüme olduğunda talep artışı olacağı algılanıyor ve fiyatlar artıyor...gübretaşın bilançosunun kötü olmasının asıl sebebi razi fabrikası...razi % 77 ihracat yapıyor ve global gübre fiyatları ile direkt ilişkili....geçmişte de % 70-80 konsolide kar irandan gelirdi....irandan gelmeyince gübretaşın şaftı kaydı...yönetim faktörüde var çok vizyonsuz ve başarısızlar...bunların payı çok değil ama...sonuç olarak üretim var satış var ortada kar yok....bunun asıl kaynağı iran....iran iyi olunca da yurt içi iyi olmuyor...sebep hammadde pahallanmış oluyor yurt içi kar marjı düşüyor zarar açıklıyorlar....bunun çözümü kaynağında fosfat yatırımı...fosfat yatırımı olunca gübre hammaddelerindeki artıştan darbe yemeyecek şirket..şuan bu konu eksik kaldı ve kur riski sürekli var...amonyak tankı yatırımı kur riskini azaltmaya dönük bir adım...
Yer İmleri