Sayın T/A senin için mardin'e dolar bazlı bir bakayım dedim pek iç açıcı gelmedi bana.Fakat aşağı yukarı her yıl 11. aylarda bir yükseliş yapmış.Temettü olayı güzel ilerleyen zamanlarda bölgedeki sorunlar biterse güzel prim yapacak gibi gözüküyor.
Sayın T/A senin için mardin'e dolar bazlı bir bakayım dedim pek iç açıcı gelmedi bana.Fakat aşağı yukarı her yıl 11. aylarda bir yükseliş yapmış.Temettü olayı güzel ilerleyen zamanlarda bölgedeki sorunlar biterse güzel prim yapacak gibi gözüküyor.
Zamanlama sorun değil. Ne zaman müsaitsem derhal anında cevap vermeye çalışırım. Mesajınızı şimdi gördüm ve hemen cevap yazayım dedim...
Her 2 mesajı birlikte cevaplamak istiyorum. Çünkü sonuçta aynı kapıya çıkacak...
Temettü olayında biraz da Temel Analiz bilmek gerekiyor. Maalesef ben sadece yüzeysel olarak biliyorum. O nedenle de olaya daha ziyade Teknik ve beklenti ile yaklaşıyorum. Daha önce de açıklamaya gayret etmiştim. Bu hisse yıllardır yerinde sayıyor (TL bazında). Dolar bazında ise güncel grafik için teşekkür ederim. Durumu net olarak gösteriyor. Bu hissedeki tek sıkıntı bölgesel sorunlar. Aksini düşünmek pek mantıklı değil. Çünkü en kötü günde bile zarar etmiyor ve her sene az çok kâr ediyor ve bunu da yatırımcısı ile paylaşıyor. Fiytı ise bu nedenle her sene düzeltmeler sonucu daha düşükmüş gibi görünüyor. 7 sene evvel fiyatı 8-9 TL gibi birşeydi. Şimdi bugün itibari ile 4.34 olmuş. Fiyat yarı yarıya düşmüş. Eski seviyesine gelmesi için %100 prim yapması lâzım. Oysa bu 7 yıl içerisinde yaklaşık 350Milyon TL parayı temettü olarak yatırımcılarına dağıtmış. İşte burası bana mantıklı gelmiyor. Şimdi bu hisse sadece 100 Milyon TL kâr açıklasa bile bu hisse anında 8 TL olacaktır. Yani sıkıntı bölgesel nedenler. Bölgesel problemler olmasa ki; ben artık bunu sorun olarak görmüyorum; bu hisseyi buralarda tutabilmek imkansız.
Bu arada şunu da hemen belirteyim. Son 2-3 aydır bu hisseyi topladığım için hissenin düşmesini bir parça yavaşlatmış oldum. Benim aldığı gördükleri için artık biraz çekiniyorlar. Nedeni çok basit. Birileri benim dışımda bu senedi zaten topluyor. Bunu bizzat ben de aynı sıkıntıyı çektiğim için biliyorum.
Temettü için elbette tek bir hisseye yatırım yapmak doğru değil. Ben de tüm herşeyi bu hisseye elbette bağlamadım. Bu hisse bir nevi benim için bir vefa borcudur. O nedenle olabildiği kadar çok toplamaya çalıştım. Çok şükür bugün itibari ile elimde ciddi anlamda hisse var. Çok ciddi bir problem olmazsa veya çok ciddi bir yükseliş yapmazsa satmayı düşünmüyorum. Bu hisse benim için önemlidir. Sizin için sadece temettü hisselerinden birisi olarak kalsın...
Her sektörden temettü veren ve büyüme odaklı sektör öncüsü bir hisseden olıuşan Temeetü Portföyü en güzel portföy olacaktır. Tek hisse her zaman sakıncalıdır. Paranın büyüklüğüne göre 3-5-10 gibi hisse seçilmesi daha doğru bir yaklaşım olur. Az para ile çok hisse bir işe yaramaz. Çok para ile de tek hisse her zaman tehlikedir. Benim için özel biri yeri olduğu için ve beklentim olduğu için bu hisseyi sizlerle paylaştım. Kesinlikte tavsiye değildir. Bunu her fırsatta belirtiyorum. Alıp satmaya kesinlikle uygun değil!!!
Hisse dolar bazlı dip seviyelerde ve hep düşmüş. Bunun artık tersine dönme zamanının geldiğini düşünüyorum. Bu elbette zaman alacaktır. Trade etmeye uygun değil. Bunu bugün bir kere daha gösterdiler. Satanları alıyorlar ama kendileri satmıyorlar. Alış yazmayarak, sahte satışlarla aşağı basıyorlar. Sonra tekrar topluyorlar. Bu ne zamana kadar böyle devam eder bilemem. Benim gibi bu hisseye başka taklan olmazsa fazla sürmeyebilir. Şimdi beni dökmek için çok uğraştılar fakat satmayacağıma kâni geldiklerini düşünüyorum. Yeterki başkaları dadanmasın. Zaten yüklü miktar kaybettiler; daha fazlası ortamı çok kasar. Bir bakmışsın aşağı sert düşüş görebiliriz. Ben 3 ayda ancak topladım. Bu mikatardaki hisseyi böyle bekleyerek ancak 6 ayda toplarlar. Ya yukarı basacaklar ya aşağı. Artık başka çareleri kalmadı. O nedenle çok riskli bir durumda. Yatırım harici bulaşmak tehlikelidir!!!
Finans sektörü benim ilgi alanım dışında. Bana bacası olan sanayi hisseleri daha cazip geliyor. Teknoloji hisseleri de günümüzde prim yapıyor ve yapacak gibi. Temel analizci arkadaşlar bu tip senetleri daha kolay bulacaktır...
Meselâ:
GEREL; TESLA arabaların Şarj işini yapacakmış Fiyatı aldı başıbı gitti. Bunu Teknik ile bulmak ve zamanlamasını yakalamak çok zordu. Piyasayı iyi bilen, Temelini inceleyebilen ve hassas koku alan birisi bu senedi kolayca yakalayabilirdi. Kesinlikle bu ben değilim!!!
Sözün özü:
Gelecek Vaad eden şirketler Teknik ile bulunmaz. Şirketin ederi Teknik ile bulunmaz. Teknik sadece yol gösterir. Oluşanı gösterir. Alan aldıktan ,satan sattıktan sonra görürsünüz. Birileri bazen söylüyor:
-Tekniğin içinde Temel Analiz gizlidir diye...
Bu söz bir yere kadar doğrudur ama her zaman değil. Adam hisseyi bilerek baskılıyor ve bu arada hisseyi topluyorsa bunu teknik ile yakalamak mümkün değil. Trene binebilen ancak küçük yatırımcı iseniz mümkünüdr. Biraz büyük oynayacaksanız bu mümkün değil!!! Nasıl mı?
- Dİyelim ki; ben MRDIN hissesini takip ediyorum. Almak için fırsat kolluyorum. Fakat Tekniğin onay vermesini bekliyorum. Yine varsyalım 100bin lotluk alım düşünüyorum. Teknik onay verdiği anda bu 100Bin lotu almak acaba mümkün olacak mıdır?!!!!!!! Hadi diyelim gözü karartıp aldık; bunu görünce hissenin gideceği varsa da gitmez. Sonuçta Teknik çalışmamış olur. İşte bazen formasayonların çalışmama nedeni buna benzer nedenlerdir. İllâki tuzak değildi! Bu durumda teknik ile hisseye SAT verdireceklerine adım gibi eminim. Hadi 100Bin lotu satalım. Bu intihar olur. KAdemesi 2-3 bin lot olan bir hissede 100Bin lotu öyle kolay kolay satamazsınız. Sistem SAT dedi diye satınca AL dedi diye aldığınızdaki hatanın daha kötüsü yaşanmış olacaktır.
- Lâf uzuyor biliyorum ama derdimi anlatamamaktan korkuyorum. Keşke brisi benim adıma özetlese...
- İçerisine sığamayacağınız hisseye Trade amaçlı girerseniz çarpılırsınız!!! Benim aklıma gelen en kısa özet budur...
İçerisine sığmak olayını da açıklayıp konuyu burada bağlıyorum. Her zaman sohbet tarzında bu tip yazışmalar yapabiliriz. Memnun olurum. Fakat kesinlikle tavsiye tarzında bir öneri benden bekelmeyin!!!
İçine sığmak:
- Ya ortalama kademedeki ortalama lot kadar işlem yapacaksınız. Ortalama 2-3bin lot gibi...
- Ya da ortalama günlük işlem hacminin %1-3 kadarısı ile Bugün MRDIN 340bin lot işlem yaptığına göre; son 5 günün ortalamasını alınca bu bize ortalama 150bin gibi bir değer verebilir. Hesaplamadım. Yuvarlak yazdım. Bu durumda 1500 - 4500 lot arası bir hissenin dışında bu senetten alım yapıp trade etmek; intihar etmeye benzer. Ters bir durumda işler sakata gelir.
Konu çok uzadı; yarın arzu eden olursa seve seve sohbet edebiliriz... Cevap yazan olursa ancak yarın cevaplayabilirm....
Hayırlı akşamlar...
"Yatırım Tavsiyesi Değildir!"... Eğitim ve Bilgi amaçlı paylaşımlar yapıyorum.
Grafikler Güncellenmiştir...
http://teknikanaliz.site/grafiklinkleri.html
"Yatırım Tavsiyesi Değildir!"... Eğitim ve Bilgi amaçlı paylaşımlar yapıyorum.
Ellerinize sağlık Sn. T/A, iyi akşamlar.
hissE alMAdan ÖNCE; Aylık, HafTalıK, sonra günlüK grafiğe bakın...
operasyon yemiş yada fiyatı katlamış hissede MaCeRa ararsanız, Paranızdan OlurSUNUz....
Teşekkürler sayın T/A...
Hayırlı akşamlar...
Eline emeğine sağlık sn T/A. Bol kazançlar.
Dost dediğin düştüğünde yanında olan değil,kalkman için el uzatandır.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
Yer İmleri