Peki şimdi, Buffet temettü vermediği için temettü her şey değildir dediysek; kendisi bedelsiz de vermediği için bedelsiz de aslında o kadar önemli değildir ve hissenin fiyatının yüksek ve hisse sayısının az olmasını olumlu bir şey olarak görebilir miyiz?
O zaman bu durum olumlu bir şeyse üstteki örnekteki Aselsan 850 lira olurdu kimse alamazdı ve 1 tane 350 TL'lik hissem olacağına 70 tane 5 liralık olsun örneği biraz boşa çıkmadı mı?
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Çok güzel nokta.
Şimdi kimi der ki aslolan temettüdür gerisi fasa fisodur kimisi bedelsiz der kimisi hisse fiyatı artsın da temettü vermese de olur der. Herkesin bir fikri var değil mi?
Herkes bir yöntem öneriyor ama aslolan firmanın kar etmesidir. Kar edecek ki temettü dağıtabilsin ya da o karı nakit temetti olarak dağıtmayıp sermayeye ekleyebilsin (bedelsiz) ya da ne temettü ne bedelsiz versin ama yeni yatırımlara harcayıp Warren amca gibi şirketin değerini artırsın.
Bizim için önemli olan hisse fiyatıdır. Çünkü şirkete ortaklığın yüzde kaç olursa olsun bugünkü portföyün seneye bugün ne kadar artmış önemli olan budur. O zaman para kazandım ya da kaybettim diyebiliriz çünkü.
Anlatmak istediğim şirketin değeri kağıt üstünde başka piyasada başka olabiliyor. Bire bir aynı olsaydı zaten bilançolarına bakıp değerini belirlerdik ve borsalar da olmazdı. X şirketine piyasa, defter değerinin 7 katı fiyat biçerken Y şirketine ise 0,8 değer biçiyor. Yani defter değeri bile değil. Neden?
İçindeki mallarla ve demirbaşlarla 100 bin lira ederi olan bir şirkete neden 80 bin lira verir piyasa? Ya da tam tersi aynı bakkala neden 700 bin lira verir?
Warren'ın şirketi bedelsiz vermeme olayının suyunu çıkartmıştır. Adamın yatırımcılığı beğensek ve ortak olmak istesek 1 lot bile alamayız. Kaç kişi 301.000 dolar verebilir?
Ama çooook sağlam bir bedelsiz yapsa hisse fiyatı 3 dolara inse bence gayet güzel olur. Hasbelkader zamanında hisse 50 bin dolarken 2 lot alan kişinin paraya ihtiyacı olup 1 lotunu satsa daha da geri alamaz.
Bedelsiz de temettü de hisseye faydalıdır psikolojik olarak. Temettü herşeydir, bedelsiz herşeydir vs gibi keskin söylemlere şahsen ben katılmıyorum. Aslolan hisse fiyatının artmasıdır. Bu da ama düzenli kar ederek olur ama Kartal'daki arazimizi satmak için bedel değerlemesi yaptırıacaz gibi komik ve saçma bir haberle olur yasal olduğu sürece hepsi olumlu.
burada konuya vakıf olan bir sürü kişi var, ancak konuyu çok kısa özetlemem gerekirse;
bedelli, bedelsiz yapması/yapmaması ve temettü vermesi/vermemesi konusu hisse özelinde değerlendirilmelidir, faydalıdır/zararlıdır/etkisi yoktur diye genelleme sakıncalıdır.
sonuçta hesabınızdaki paranın toplamı artıyorsa, faydalı, azalıyorsa zararlı, değişmiyorsa etkisiz olmuştur.
buna örnek olarak en sevilmeyen/kötü şöhretli bedelli olayını verebilirim: öyle bedelliler yaşanmıştır ki (isim vermeyeyim birisini yakın tarihte çimentodan biliyorsunuz), bedelli parasıyla şirketin yatırım yapacağına/büyüyeceğine inanılarak, bedelliye katılanların hesaplarındaki para muazzam büyümüştür.
yani, kısaca yine tekrar ediyorum: bedelli, bedelsiz yapması/yapmaması, temettü vermesi/vermemesi hususunu firmaların hikayeleri/geleceğine güven çerçevesinde değerlendirmek, olası hayal kırıklıklarını önlemek için önemli bir hareket tarzı olacaktır.
Ben Warren’ın şirketine küçük yatırımcı olarak ortak olmak istemezdim, şu an ki koşullarımla. Diyelim ki 3 lot hissem var 1990’larda 20000$’dan aldım. Hiç temettü almadım o zamandan bu zamana. Yaş geldi 45’den 70’e. Kağıt üstünde 1.000.000 dolarım var. Zenginim ama bana bakkaldan bir kilo peynir bile aldırmıyor. Hayatımın en güzel yıllarında benim standartlarıma hiç bir katkısı olmamış. Neye yarar o bir milyon.
Her kararın/durumun iyi veya kötü olması kişiden kişiye değişir. Kişi kendi durum analizini yaparak karar vermeli.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yer İmleri