Sayfa 338/637 İlkİlk ... 238288328336337338339340348388438 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 2,697 - 2,704 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by Hasan. Yazıyı Oku
    en mantıklısı bu herhalde.
    10 yıl vadeli konut kredisini mantıklı bulmuyorum ama bilmem yanılıyor muyum ? sizlerin fikirleri nedir acaba.
    Şu an için tavsiye ediyorum veya etmiyorum diyebilecek pozisyonda değilim. İlk stratejimde bir değişiklik yaptım ve sonuca ulaşması için daha vakit var. Kendim yapmadığım bir şeyin örneğini vermek istemiyorum ama mantığımı açıklamak açısından şunu söyleyebilirim;
    Ben 15 yıl vadeli konut kredisi kullandım. Vade uzun olunca faiz de artıyor tabii ama evi aldığım tarihte elimde 4,7 TL. (şu anki fiyata göre) Aselsan'larım vardı... Daha bir 10 yıl durduğunu düşündüğümde yaptığım işe değer gibime geliyor..

Tabii dediğim gibi şu anki portfüyüm ve yaklaşımım biraz farklı o yüzden kesin bir yargıda bulunamıyorum.

2.  Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku
    Burada ev almayan bir tek ben varım sanırım.

%100 hisse senedindeyim. Gerçi bunu kimseye tavsiye etmiyorum.
    Kirada oturuyorum ve hisseyle birlikte diğer yatırım araçlarını da portföyde bulunduran birisiyim yalnız değilsiniz Oturduğum muhitte konut fiyatları uygun ve artması için de herhangi bir sebep göremiyorum (reel olarak son beş yıldır düşüyor) kiralar da ancak enflasyon düzeyinde artıyor. İstersem oturduğum evi çok da zorlanmadan alabilirim ama kira çarpanı o kadar yüksek ki gerçekten cazip gelmiyor. Dönem dönem ev sahibinden eve bişeyler yapmasını istiyorum yıllık iki kira bedeli onlara gidiyor bir kira da vergiye düşse adamın eline dokuz kira bedeli para kalıyor. Kirasını ödemem kira gününün öğleden sonrasına bile kalmadığı için ve zamlarda da uzlaştığımız için (bir yıl onun dediği bir yıl benim dediğim oluyor) yaşayıp gidiyoruz. Ev bir ihtiyaç buna kesinlikle katılıyorum alınmalı mı buna da %90 oranında katılıyorum ama son üç yıldır portföy büyütmeye o kadar odaklandım ki belki de bir süre sonra finansal özgürlüğümü sağlayamaya katkı yapacak bir meblağı dört duvara da bağlamak istemiyorum. Kira tutarını %5-6 temettü ödeyen bir portföyle karşılamak için evin fiyatının yarısını ödemem yeterli oluyor. Yaşım henüz genç olduğundan kimseye tavsiye etmemekle birlikte bu riski almaya devam edeceğim. Ev fiyatlarında yükseliş potansiyeli gördüğüm zaman da gerekirse alırım dediğim gibi oturduğum yerde fiyatlar uygun başka yerden alıp da kiraya vermekse en son yapacağım şey.

3.  Alıntı Originally Posted by dividend Yazıyı Oku
    Kirada oturuyorum ve hisseyle birlikte diğer yatırım araçlarını da portföyde bulunduran birisiyim yalnız değilsiniz Oturduğum muhitte konut fiyatları uygun ve artması için de herhangi bir sebep göremiyorum (reel olarak son beş yıldır düşüyor) kiralar da ancak enflasyon düzeyinde artıyor. İstersem oturduğum evi çok da zorlanmadan alabilirim ama kira çarpanı o kadar yüksek ki gerçekten cazip gelmiyor. Dönem dönem ev sahibinden eve bişeyler yapmasını istiyorum yıllık iki kira bedeli onlara gidiyor bir kira da vergiye düşse adamın eline dokuz kira bedeli para kalıyor. Kirasını ödemem kira gününün öğleden sonrasına bile kalmadığı için ve zamlarda da uzlaştığımız için (bir yıl onun dediği bir yıl benim dediğim oluyor) yaşayıp gidiyoruz. Ev bir ihtiyaç buna kesinlikle katılıyorum alınmalı mı buna da %90 oranında katılıyorum ama son üç yıldır portföy büyütmeye o kadar odaklandım ki belki de bir süre sonra finansal özgürlüğümü sağlayamaya katkı yapacak bir meblağı dört duvara da bağlamak istemiyorum. Kira tutarını %5-6 temettü ödeyen bir portföyle karşılamak için evin fiyatının yarısını ödemem yeterli oluyor. Yaşım henüz genç olduğundan kimseye tavsiye etmemekle birlikte bu riski almaya devam edeceğim. Ev fiyatlarında yükseliş potansiyeli gördüğüm zaman da gerekirse alırım dediğim gibi oturduğum yerde fiyatlar uygun başka yerden alıp da kiraya vermekse en son yapacağım şey.
    bu konuda çok düşündüm. Özel sektör çalışanı olarak ev almak benim için bir öncelik. Sayın ctugrul beyin dediği gibi kira boşa giden büyük bir gider. Bugün 200 bin liralık bir evin yarısını peşin yarısını kredi ile alınca 5 yılda(eğer ödeme gücünüz var ise) 5 yıllık kiradan daha az faiz ödeyerek ev sahibi olunabilir.(bknz aşağıda güncel kredi örneği, ben şu an 1050 TL kira ödüyorum. Oturduğum evin değeri yaklaşık 250bin TL civarında) 1 veya 2 yıl sonra aylık ödemeler de enflasyon nedeni ile maaşa nazaran düşük kalıyor. Geri kalan para ile de birikime devam edilebilir. Sonraki yıllarda da ev gibi bir ihtiyaç düşünülmez sadece erken maddi bağımsızlık çalışmalarına odaklanılabilir.

Ziraat Bankası 60 ay vade 100.000 TL
    Oran: %1,15
    Faiz Tutarı: 38.988,16 TL
    2.316,47 TL/Ay 140.021,16 TL

4. Çok yakın tarihte 60 ay vadeye aşağıdaki gibi konut kredisi çekebiliyordunuz.

Kredi tutarı: 100.000,00 TL
    Faiz oranı: %0,89
    Taksit sayısı: 60 ay
    Taksit tutarı: 2.158,32 TL
    Geri ödenecek toplam tutar: 129.499,01 TL

Umarım benim de peşinatım olduğunda tekrar bu faiz oranlarından kredi çekebilirim.

5. Matematiksel olarak kiranın boşa gittiğini ispatlayabilecek olan var mı aramızda?

İlla hisse senedi alınsın demiyorum, elbette normal bir insanın (ben anormalim) ev alması doğal bir önceliktir ama kira ödemesinin net ve kesin olarak boşa giden para olduğu belirtiliyorsa bunu da ispatlamak gerekir.

kira öderken bir hizmet alıp parasını ödersiniz. para ev sahibine gider.

dolmuşa binerken de ödersiniz ama yürürseniz ödemezsiniz.

kredi ile ev alınca vade sonunda ev sahibi olursunuz. yani bir taşınmaza sahip olursunuz. artık kiraya ödeyeceğiniz parayı yatırıma yönlendirirsiniz.

gerçekten arada muazzam fark var. yıllık mesela 10 bin lira fazladan portföye giriyor ve değerlenmeye başlıyor. portföy çok daha hızlı büyüyor vade uzadıkça.

7.  Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku
    Matematiksel olarak kiranın boşa gittiğini ispatlayabilecek olan var mı aramızda?

İlla hisse senedi alınsın demiyorum, elbette normal bir insanın (ben anormalim) ev alması doğal bir önceliktir ama kira ödemesinin net ve kesin olarak boşa giden para olduğu belirtiliyorsa bunu da ispatlamak gerekir.
    Sayın syılmaz, ispat edilecek bir durum değil aslında tamamen tercih ve durum sebebi zira siz tercih etmiyorsunuz ben ise imkanım olmadığı için kiradayım. Diğer taraftan size katıldığım noktalar da var. Eğer ki kendimi gelir bakımından güvende hissetseydim 200bin TL kadar meblağı çeşitli yatırım araçlarında değerlendirebilirdim. Sanırım uzun vadeli yatırımda ve bu başlıkta kira bir gider olduğu için ve çoğunluğa da uyduğu için ev almak bir öncelik olarak gösteriliyor. Ben de buna katılıyorum. Sizin tercihinize de saygı duyarım.

Saygılar

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul
    Gönderi
    3,057
     Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku
    Matematiksel olarak kiranın boşa gittiğini ispatlayabilecek olan var mı aramızda?

İstanbul'da ilk işe başladığımda Mayıs 2010'du.
    İşe yakın lokasyonlardan Beşiktaş'ı seçmiştirk .Haliyle kiralar yüksekti. Kiralık ev ararken tesadüfen Satılık ev almış bulunduk.
    1+1. Maliyeti140K= 50bn nakit + 60bn kredi +10K Kredi faizi + 20K masraf
    Uzun yıllar çalışan için gerçekten kira çöpe atılan paradır.
    Çevremde çoğu kişi uzun yıllardır maaşının 3 te birini hala kiraya vermekte.
    Lokasyon ve fiyat marjı dikkate alınmalıdır. 2010-2012 senesi en ucuz senelerdi konut için.
    Şuan an için konuşursak alınmamalıdır.
    syg.
    Son düzenleme : Trade Shark; 02-02-2018 saat: 12:41.
    “Sermaye piyasası, sabırsız kişiden sabırlı kişiye para aktaran bir araçtır". Warren Buffett
    "Don't be dazzled by the stock market.. It's a giant distraction" John Bogle

Sayfa 338/637 İlkİlk ... 238288328336337338339340348388438 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •