Artan

22,22 10 13:55
27,72 10 17:09
74,80 10 13:55
14.980,00 9.99 17:00
44,72 9.99 17:09
Artan Hisseler

Azalan

178,30 -9.99 17:09
13,18 -9.97 17:09
27,94 -9.75 17:09
151,00 -7.81 17:09
539.997,50 -7.71 13:55
Azalan Hisseler

İşlem

13.584.887.654,31 17:09
9.814.391.039,50 17:09
7.966.934.447,15 17:09
7.472.665.589,75 17:09
7.061.101.706,00 17:09
Tüm Hisseler
Sayfa 1/2 12 SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 1 - 8 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    grafik pahalı kavramı aselsan gibi tekel konumunda olan firmalar için geçerli değildir...daha önce çok yazdım bunu.
    Üstadım o zaman kendi alanında tekel olmasının veya en iyi olmasının teyidini almayı mı bekliyecez?

Kront belki de 2 yıl sonra Bist içinde, kendi sektörünün en iyisi olacak ve fiyatı şimdikinin 3 katı olacak. (Rakamları atıyorum)

Ya da Hektaş, 4 ay önce 6 lira olunca da almak için geri çekilmesini bekliyorlardı şimdi 9 oldu yine bekliyorlar.

Belki de Hektaş gelecek yıl bu zaman 12 lira olacak.

Yani demek istediğim şu ki, sizin tabirinizle "grafik pahalı" olmaya başlamadan önceki aşamada şirketi yakalamak çok önemli. Oldu da yakalayamadık, pahalı diye almamazlık da etmek her zaman doğru olmayabilir.

Şu endekste Soda gibi bir şirket komodo ejderi gibi sürüngen konuma geçti. Düştükçe alıyor, düştükçe alıyor uzun vadeciler. Ama bu süreçte grafiği pahalı şirketler uçmaya devam ediyor, her gğn %2-3 çıkıyorlar. Karmaşık bir durum tabii ki. Tek bir doğru yok ortada. Herkesinki kendine doğru. Neyse, herkese bol kazançlar.

2.  Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku
    Üstadım o zaman kendi alanında tekel olmasının veya en iyi olmasının teyidini almayı mı bekliyecez?

Kront belki de 2 yıl sonra Bist içinde, kendi sektörünün en iyisi olacak ve fiyatı şimdikinin 3 katı olacak. (Rakamları atıyorum)

Ya da Hektaş, 4 ay önce 6 lira olunca da almak için geri çekilmesini bekliyorlardı şimdi 9 oldu yine bekliyorlar.

Yani demek istediğim şu ki, sizin tabirinizle "grafik pahalı" olmaya başlamadan önceki aşamada şirketi yakalamak çok önemli. Oldu da yakalayamadık, pahalı diye almamazlık da etmek her zaman doğru olmayabilir.

Şu endekste Soda gibi bir şirket komodo ejderi gibi sürüngen konuma geçti. Düştükçe alıyor, düştükçe alıyor uzun vadeciler. Ama bu süreçte grafiği pahalı şirketler uçmaya devam ediyor, her gğn %2-3 çıkıyorlar. Karmaşık bir durum tabii ki. Tek bir doğru yok ortada. Herkesinki kendine doğru. Neyse, herkese bol kazançlar.
    Anlamak için sorduğunu düşünerek, sadece şunu söyleyeyim.

Tekel diyorum, yani aselsan gibi, tüpraş gibi alanında tek, rekabetin olmadığı hisselerden bahsediyorum...Alanında en iyi ile tekel aynı şey değil.

Hektaş ı bu nedenle grafik pahalıya örnek verdim, rekabete gayet açık bir sektörde...alanında 1 numara olabilir, ama bu kar marjlarıyla bir rakip gelir bu karlılığın üzerine oynar, sektöre girince illa ki ana oyuncunun karlılığı düşer.

mesela tüpraş tekel ayarında, ama o da bu sene socar dan sonra bu özelliğini kaybedecek kısmen...kısmen diyorum, çünkü socar daha çok ithalata çalışacak, iç piyasada tüpraş la fiyat rekabetine girmeyecek deniliyor...ama bunlar biraz hikaye bence, bir büyük kurumsal oyuncuyla anlaşabilir...sadece thy ya da pegasus a uygun fiyata ürün verse, bu bile etkiler tüpraşı.

3. bu anlattıklarıma en güzel örneklerden biri de türk traktör...yıllarca müthiş karlılıklarla çalıştı...üstüne iç piyasadaki rakip eaile içi sorunlar yüzünden devre dışı kaldı...yani biraz şans biraz fırsttan istifade çok iyi büyüdü..grafik pahalı hale geldi...özellikle son 1-2 yıldır yabancı ortaklı pek çok teşebbüs gündeme geldi, türk traktör için ciddi bir rekabet ortamı oluşacak...bunun öncü sinyalleri bile hisseyi baskılıyor.

Önceki 4 sene de fiyatını 10 a katlayıp 5 tl den 50 tl ye çıkan hisse, son 4 senedir 50-90 tl arası dalgalanıyor..şu an 78 tl...100 tl yi geçmesi çok çok zor olacak.

Alıntı Originally Posted by Oralet_Osman Yazıyı Oku

Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    bu anlattıklarıma en güzel örneklerden biri de türk traktör...yıllarca müthiş karlılıklarla çalıştı...üstüne iç piyasadaki rakip eaile içi sorunlar yüzünden devre dışı kaldı...yani biraz şans biraz fırsttan istifade çok iyi büyüdü..grafik pahalı hale geldi...özellikle son 1-2 yıldır yabancı ortaklı pek çok teşebbüs gündeme geldi, türk traktör için ciddi bir rekabet ortamı oluşacak...bunun öncü sinyalleri bile hisseyi baskılıyor.

Önceki 4 sene de fiyatını 10 a katlayıp 5 tl den 50 tl ye çıkan hisse, son 4 senedir 50-90 tl arası dalgalanıyor..şu an 78 tl...100 tl yi geçmesi çok çok zor olacak.
    Sn Oralet_Osman 'ın bütün bahsettikleri satır satır hepsi sade ama 10 numara tespitler ve son derece mantıklı... Böyle şeyler okuyunca sanki yeni duymuş gibi halen heyecanlanıyorum ... Aslında borsanın ciğerini tanıyan ,keskin zeka yatırımcı bakış açısı ve bu bakış açılarının bu gibi mecralarda söylenmesine çok ihtiyaç var. Çünkü yeni başlayanlar şunu kesinlikle bilmeli; sadece en güzel senetlerin tespit edilmesi ya da yatırım sepetlerinin ortaya çıkarılması çözüm değil ...bunu aklı başında milyonlarca kişi denemiştir hayatında ama pratikte kaç kişinin başarılı olduğunu kimse bilemez...her zaman alternatif yol vardır... Gerçekten beyinde taşıması zor bi mevzu tasarruf ve yatırım sabrı ... Özellikle borsaya yatırım... temettü mü iyi ? prim mi ? sığ kağıt ile risk mi alınmalı ? derin ile zamana mı yaymalı ? grafik çok şey mi anlatır ? yoksa uzun vadede temelden başkası yalan mı ? hangi strateji doğru bunu kimse net bir şekilde bilemez... Kısada inanılmaz paralar kazanıp yatırımını katlamış binlerce yatırımcı vardır aynı şekilde temettüden kazanmış ya da uzun vade kağıtları büyük prim yapmış olanlar da vardır ... Sn Oralet_Osman 'ın dediği gibi bu durum biraz karmaşık ... O yüzden yeni başlayan işin bu kadar kolay çözümlenemeyeceğini kabul edip deneye yanıla, sindire sindire öğrenecek yatırımını nasıl arttıracağını... 3-5 sene falan yeterli değil büyük resmi görebilmek için... Kafayı çalıştırıp matematik yapmakla ilgili bir durum değil... organik bir yapı bu... duygularını kenara koyman imkansız... İnsan kendini bu kadar kısa sürede adapte edemiyor bu merete... Uzun zaman lazım, adanmışlık lazım , inat, sabır , takip , kendini eğitip geliştirme vs... kısayol yok... borsa yatırımı için karar verdiğin kağıdı al ve tecrübe etmeye başla... olabildiğince oku ve geliştir kendini ... teknik, temel , takas , derinlik hepsinin öğrenilmesi ve tecrübe edilmesi gerekiyor...

Örneğin ben de , Sn Cautionary gibi kesinlikle grafik önemserim ve grafik primli kriterine dikkat ederim ...( pahalı yerine primli demek belki daha kabul edilebilir karşı görüş için ) Sn Dudu'nun dediği gibi her yiğidin yoğurt yiyişi farklı... Başka bir yatırımcı için primli kriteri önemsizdir...Benim için primli kriteri önemli çünkü 15-20 yıllık tecrübe bile primli alınmış bir kağıdı kriz döneminde stop-loss olmaksızın taşıyan benim gibi uzun vadeci için yeterli sabrı sağlamaz... Çok acı çekersin ki bunu tecrübe edildiği için söylüyorum ... Pişmanlık buraya rahat rahat yazı yazmak gibi değil ... için için kemirir adamı ... Tecrübe , yaş pek fayda etmez para gözünün önünde eriyip giderken ... Her şekilde kafadan kurarsın keşke diye ... Keşke demedim diyen yalan söyler... Herkesin parasının büyüklüğü farklı herkesin parası çok kıymetli... Uygun maliyet olduğunu düşünmek çok önemlidir uzun vade taşıyan için... kağıt için aşağıda %20 risk var , yukarıda ise %60-70-80-100 prim potansiyeli var demek çok önemlidir... Heee krizde para pul olur aşağıdaki riskin de önemi kalmaz belki rakamsal olarak ama krize göre borsaya yatırım yapmıyoruz... yapacak bi şey yok...

Son olarak uzun vade de primli ya da primsiz , sığ ya da derin bütün kağıtlar için şunu eklemek istiyorum ki neredeyse başlıkta bundan hiç bahsedilmiyor...kağıt için TAKAS hayati meseledir... TAKAS analizi hayati meseledir... Biz parazit olduğumuza göre büyük oyuncuların orta-uzun dönem kağıdı hangi maliyetlerle biriktirdiklerini takip etmek hayati meseledir... Mesele sadece temel - teknik analiz değil bunun yanında takaslardaki toplama oranları ve maliyet seviyeleridir... TAKAS analizinin yanıltıcı olduğu ya da işe yaramadığı gibi hurafelere yeni başlayan arkadaşlarım kesinlikle inanmasın... Kesinlikle öğrenilmeli... Orta-Uzun vade alımlarda TAKAS , teknik ve temel kadar önemlidir... Uzun vade büyük rallilerin başlamadan önceki süreçleri incelendiğinde kağıdın ne oranlarda toplandığı aşağı yukarı anlaşılır ve fikir verir ... Ralli devam ederken ise dirençlerin, zirvelerin nasıl kırıldığı ,nerede hangi maliyetlerle ilavelerin yapıldığı ,yeni oyuncuların nasıl giriş yaptığı , karların nerede realize edildiği,ralli daha devam eder mi soruları takaslarla eşleştirildiğinde daha büyük açıklık kazanır... Bardağın dolduğunu en net şekilde TAKASlardan anlayabilirsiniz... Uzun vade de kesinlikle yanıltmaz.

Sevgiler... Saygılar...

____|| @cizgilereitaat ||____ ( Hunharca teknik analiz )...

Duhul : 2004 ...
    ... Ben bitti demeden bitmez ... CR7 ...

5.  Alıntı Originally Posted by onelle Yazıyı Oku

Son olarak uzun vade de primli ya da primsiz , sığ ya da derin bütün kağıtlar için şunu eklemek istiyorum ki neredeyse başlıkta bundan hiç bahsedilmiyor...kağıt için TAKAS hayati meseledir... TAKAS analizi hayati meseledir... Biz parazit olduğumuza göre büyük oyuncuların orta-uzun dönem kağıdı hangi maliyetlerle biriktirdiklerini takip etmek hayati meseledir... Mesele sadece temel - teknik analiz değil bunun yanında takaslardaki toplama oranları ve maliyet seviyeleridir... TAKAS analizinin yanıltıcı olduğu ya da işe yaramadığı gibi hurafelere yeni başlayan arkadaşlarım kesinlikle inanmasın... Kesinlikle öğrenilmeli... Orta-Uzun vade alımlarda TAKAS , teknik ve temel kadar önemlidir... Uzun vade büyük rallilerin başlamadan önceki süreçleri incelendiğinde kağıdın ne oranlarda toplandığı aşağı yukarı anlaşılır ve fikir verir ... Ralli devam ederken ise dirençlerin, zirvelerin nasıl kırıldığı ,nerede hangi maliyetlerle ilavelerin yapıldığı ,yeni oyuncuların nasıl giriş yaptığı , karların nerede realize edildiği,ralli daha devam eder mi soruları takaslarla eşleştirildiğinde daha büyük açıklık kazanır... Bardağın dolduğunu en net şekilde TAKASlardan anlayabilirsiniz... Uzun vade de kesinlikle yanıltmaz.

Sevgiler... Saygılar...
    Bilgiler için teşekkürler peki takas analizine yönelik bilmemiz gerekenler, daha detaylı öğrenebileceğimiz kaynak önerebilir misiniz?
    YTD

Alıntı Originally Posted by bysb Yazıyı Oku
    Bilgiler için teşekkürler peki takas analizine yönelik bilmemiz gerekenler, daha detaylı öğrenebileceğimiz kaynak önerebilir misiniz?
    Kaynak maalesef yok Sn bysb ... Yerli de yok yabancı da yok ... Çünkü teoride kitaplarda anlatılası bir analiz değil bu ... Pratikte , veri sağlayıcılardan takasları periyodik takip ve takip eden kişi için takas oranlarının ve oyuncuların birlikte yorumlanmasından ibaret ... bakış açısına göre yorumlar da değişebilir... Tek bir doğru ortaya çıkmaz büyük ihtimalle... Aslında hangi analizde tek bir doğru var ki ? Temeli mükemmel bir kağıt yıllarca patinaj yapabiliyor... Tekniğin gidecek dediği 2 gün sonra dönebiliyor... Yazmak istesem bile yazılacak gibi değil... Ama kabaca haftalık - aylık - 3 aylık - 6 aylık gibi periyodlarda takas oranlarındaki değişimler izlenir ve yorumlanır... En basit bakış açısıyla yazıyorum... Takaslara baktığınızda bir kağıt belli bir fiyat aralığında piyasadaki lot sayısına göre önemli oranda toplanıyor olabilir... özellikle yabancılar tarafından ( citi-deutsche-hsbc-teb gibi ) ve halen yatay seyrediyor olabilir... ya da başka bir deyişle %10-20-30 gibi bir marjda uzun süredir dalgalanıyor olabilir... ve bu aşama belki de kağıda uzun vade 3-4 kat yukarıya ralli yapması için ön hazırlık olabilir... çoğu büyük ralli böyledir... cılız çıkışlar olsa bile yeterli mal toplanmadan büyük çıkış başlamaz... takas takibi tahta yapıcıların da kim olduğunu gösterir... paslaşmaların nasıl olduğunu... kim kimin için çalışıyor... kim kimden mal almaya çalışıyor... kimin süresi tahtada doldu ve çıkarılmak isteniyor... ya da kendisi yeter deyip karını realize ediyor... bunlar görülebilir kabaca... başka bir basit örnek şöyle geliyor aklıma... siz kağıdı temel olarak beğeniyorsunuz ve almak istiyorsunuz ama arka planda belki de yabancı sürekli mal boşaltmaya çalışıyor ... en son zamanını yanlış hatırlamıyorsam geçen sonbahar DEVA almaya niyetliyken yaşadım bunu ... mal boşaltmanın ne kadar ve nasıl olduğunu ancak takas oranlarındaki değişimlere göre analiz edebilirsiniz. diğer tarafta mal boşaltmak kağıdın temelinin bozuk olduğu sebebiyle olmayabilir...bu şart değil... adam 1-2-3 liradan aldığı kağıdı 4-5-6 liradan boşaltıp karını alıp çıkabilir... Bir başka basit örnek şöyle geliyor aklıma... teknik-temel analizinde hiçbir önemli işaret olmayan bir kağıdın takasına baktığınızda orta-uzun vade büyük oranlarda biriktiğini farkedebilirsiniz ve belki de önemli temel bir düzelmenin işaretlerini bu takas birikimi sayesinde önceden farkederek kağıtta pozisyon alıp prim şansı yakalayabilirsiniz... lütfen tecrübeli arkadaşlarım kusuruma bakmasın... Sadece dilim döndüğünce kabaca anlatmaya çalışıyorum aklıma gelenleri... Son olarak şunu diyip bitireyim... Takasta herhangi bir işareti de lamba gibi göreceğinizi düşünmeyin bu anlattıklarımdan ... Bir şeye kalkışacak adam bunu lamba gibi gösterip hareket etmez... Siz yorumlayıp farkına varmaya çalışırsınız... Zamanını ve uygun maliyeti yakalamak sizin tecrübenize ve şansınıza kalmış bir durum... Aynen teknik ve temel analizde olduğu gibi...

Sevgiler...Saygılar...

7.  Alıntı Originally Posted by onelle Yazıyı Oku
    Kaynak maalesef yok Sn bysb ... Yerli de yok yabancı da yok ... Çünkü teoride kitaplarda anlatılası bir analiz değil bu ... Pratikte , veri sağlayıcılardan takasları periyodik takip ve takip eden kişi için takas oranlarının ve oyuncuların birlikte yorumlanmasından ibaret ... bakış açısına göre yorumlar da değişebilir... Tek bir doğru ortaya çıkmaz büyük ihtimalle... Aslında hangi analizde tek bir doğru var ki ? Temeli mükemmel bir kağıt yıllarca patinaj yapabiliyor... Tekniğin gidecek dediği 2 gün sonra dönebiliyor... Yazmak istesem bile yazılacak gibi değil... Ama kabaca haftalık - aylık - 3 aylık - 6 aylık gibi periyodlarda takas oranlarındaki değişimler izlenir ve yorumlanır... En basit bakış açısıyla yazıyorum... Takaslara baktığınızda bir kağıt belli bir fiyat aralığında piyasadaki lot sayısına göre önemli oranda toplanıyor olabilir... özellikle yabancılar tarafından ( citi-deutsche-hsbc-teb gibi ) ve halen yatay seyrediyor olabilir... ya da başka bir deyişle %10-20-30 gibi bir marjda uzun süredir dalgalanıyor olabilir... ve bu aşama belki de kağıda uzun vade 3-4 kat yukarıya ralli yapması için ön hazırlık olabilir... çoğu büyük ralli böyledir... cılız çıkışlar olsa bile yeterli mal toplanmadan büyük çıkış başlamaz... takas takibi tahta yapıcıların da kim olduğunu gösterir... paslaşmaların nasıl olduğunu... kim kimin için çalışıyor... kim kimden mal almaya çalışıyor... kimin süresi tahtada doldu ve çıkarılmak isteniyor... ya da kendisi yeter deyip karını realize ediyor... bunlar görülebilir kabaca... başka bir basit örnek şöyle geliyor aklıma... siz kağıdı temel olarak beğeniyorsunuz ve almak istiyorsunuz ama arka planda belki de yabancı sürekli mal boşaltmaya çalışıyor ... en son zamanını yanlış hatırlamıyorsam geçen sonbahar DEVA almaya niyetliyken yaşadım bunu ... mal boşaltmanın ne kadar ve nasıl olduğunu ancak takas oranlarındaki değişimlere göre analiz edebilirsiniz. diğer tarafta mal boşaltmak kağıdın temelinin bozuk olduğu sebebiyle olmayabilir...bu şart değil... adam 1-2-3 liradan aldığı kağıdı 4-5-6 liradan boşaltıp karını alıp çıkabilir... Bir başka basit örnek şöyle geliyor aklıma... teknik-temel analizinde hiçbir önemli işaret olmayan bir kağıdın takasına baktığınızda orta-uzun vade büyük oranlarda biriktiğini farkedebilirsiniz ve belki de önemli temel bir düzelmenin işaretlerini bu takas birikimi sayesinde önceden farkederek kağıtta pozisyon alıp prim şansı yakalayabilirsiniz... lütfen tecrübeli arkadaşlarım kusuruma bakmasın... Sadece dilim döndüğünce kabaca anlatmaya çalışıyorum aklıma gelenleri... Son olarak şunu diyip bitireyim... Takasta herhangi bir işareti de lamba gibi göreceğinizi düşünmeyin bu anlattıklarımdan ... Bir şeye kalkışacak adam bunu lamba gibi gösterip hareket etmez... Siz yorumlayıp farkına varmaya çalışırsınız... Zamanını ve uygun maliyeti yakalamak sizin tecrübenize ve şansınıza kalmış bir durum... Aynen teknik ve temel analizde olduğu gibi...

Sevgiler...Saygılar...
    Yanıt için teşekkürler sn onelle. Bende haftalık aylık üç aylık takaslari dikkate alıyorum. Hiç birşey bilmediginı soyleyip sadece takasları inceleyip işlem yapan insanlarda biliyorum. Yabancilarin girdikleri hisselere giriyor, çıktıkları hisselerden kaçıyor ve o şekilde kar edenlerde var, bu da farklı bir yöntem ama benim tek başına kullanacağım bir şey degil ama ben de takaslarin yol göstermede en azından teyit amaçlı kullanimina inanıyorum.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    YTD

Alıntı Originally Posted by bysb Yazıyı Oku
    Yanıt için teşekkürler sn onelle. Bende haftalık aylık üç aylık takaslari dikkate alıyorum. Hiç birşey bilmediginı soyleyip sadece takasları inceleyip işlem yapan insanlarda biliyorum. Yabancilarin girdikleri hisselere giriyor, çıktıkları hisselerden kaçıyor ve o şekilde kar edenlerde var, bu da farklı bir yöntem ama benim tek başına kullanacağım bir şey degil ama ben de takaslarin yol göstermede en azından teyit amaçlı kullanimina inanıyorum.

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
    Aynen dediğiniz gibi ... ister teyit olarak isimlendirebilirsiniz , isterseniz diğer analizlerle birlikte kullanılan bir sağlama...

Sayfa 1/2 12 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •