Originally Posted by
MeDyUm
bu klişe bir laf böyle anlatıldığı için kabul görmüş, herkes böyle sanıyor, asıl cari açık, gerçek enflasyon değerinin gerçek faizle eşleşmemesinden yahut ötelenmesinden doğar ve bu katlanarak büyür mesele Japonya ekonomisini inceleyin gerçek enflasyon ile mevcut faiz arasında ciddi denge vardır bu yüzden ekonomisi çok sağlamdır bu denge bozulduğunda ekonomide sorunlar yavaş yada çok hızlı ortaya çıkabilir, geçmişte(1980 lerde) çok yüksek faiz uygulandığında enflasyon bunun çok altında kaldığı için o dönem cari açık katlanarak artmıştır tam tersi olsa idi enflasyon yüksek faiz düşük sonuç aynı olur değişmezdi

Bu vergi artışlarının içinde bulunduğumuz yıl ve önceki yıl için cari açık azaltma ve vergi geliri artırılması için yapıldığını düşünüyorum.
1980 lerden verdiğiniz örnekte yüksek faiz=bol sıcak para(döviz) bunun sonucu değerli TL ve yurtdışından bol bol ithalat=büyük cari açık.
Günümüze baktığımda faizleri düşük bulan ekonomistler etrafta bol bol konuşuyor. Ama çıkan sıcak parayı göremedik henüz. Kasım başından bu yana doğru düzgün gelen parada yok. Demekki bir denge sözkonusu.
Nisan2017 seçimlerinden bu yana gelen sıcak para net 9,2milyar dolar, TL aşırı değerli değil.
Vergiler sonucu lüks araç satışları yüzde80 daralmış vaziyette. Yüzde 7'lik büyümeye rağmen otomobil satışlarında daralma söz konusu.
Bu yüzden içinde bulunduğumuz şartlarda söyleminize katılmıyorum ve vergi artışlarının herkesin bildiği şekilde yani cari açık azaltılması için yapıldığını düşünüyorum.
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri