Sayfa 185/777 İlkİlk ... 85135175183184185186187195235285685 ... SonSon
Arama sonucu : 6213 madde; 1,473 - 1,480 arası.

Konu: $$$$$$$$$.........dolar.........$$$$$$$$$

Alıntı Originally Posted by enki Yazıyı Oku
    Gund..

Ula bir ''Sirkeci, Eminönü'' dedik adam döndürdü işi global resesyona demişsindir, muhtemelen...

Bak adamın biri ne demiş:

1982'de DOW 1000'di..şimdilede 24000'in üzerinde..

Bu arada DOW 3 kez ciddi düzeltme yaptı; 1987, 2000 ve 2008'de..

Üçünde de FED daha fazla nakit ve krediyle kurtarmaya geldi..faiz düşürme, QE'ler vb. ile..

Bir dahaki sefere, ki herhangi bir zaman olabilir, düzeltme geldiğinde FED yine para saçmaya gelecek..kaçarı yok..

FED'in politikalarını anlamanın basitçe basamakları şöyleymiş:

1) Faiz oranlarını çok uzun süre çok düşük tutmak..

2) Normallleşme için faizleri arttırmak..

3) Faizleri panikle aşağı düşürmek..

Şimdi hangi aşamadayız, 2. aşama..

Faizleri yükselt, QT yap, yani normalleşme..
    Ha ekleyeyim; FED'in agresifliğinin derecesine göre zamanlama değişir sadece..

Birde havuzcular var ya, neyse..asas oğlan FED..
    Geçen gün Fransa'nın MB'sı başkanı bir daha ki krizde ne pok yiyeceğiz diye sorguluyordu..

Hadi FED neyse, gerisi ne kadar gelir oda muamma ama sonraki kriz için QT ve faiz indirimleriyle bir miktar cephane sağladı/sağlayacak..diğer taraftan ECB öyle bir durumda ne halt edecek?..bilen yok..

BOJ Allahlık alibey zaten..

Draghi pek istemesede, yukarıda anlattığım sebepten ECB sonbaharda QE'leri sonlandırmak zorunda kalabilir..birde QE'ler yani tahvil alımları, AB'nin GSMH'nin %40'ını geçti..Almanya gibi şahinler çok bozuluyor bu işe..

Kısaca ECB'de kesmek zorunda kalırsa var ya..düşünemiyorum..

Not: ECB devlet tahvili alımlarını kessede, şirket rahvili alımlarını kesemez..zombi şiketler!!

2. trumpoğlan bütün dünyaya yaptırım uyguluyor...

trump bahane küresel dikta şahane...

uzun yıllardır yönettikleri dünyanın hali ortada,
    netice ortada haticeyi göstermezler...

japonu korelisi bile yunan için ölümüne çalışıyor...

bu bir işgaldir...
    yatırım tavsiyesi değildir, başka bişeydir...pP...
    soros moros, eskiden şoparlar sanatçılık yapardı, o hesap...keko hepsi...

Normalde grafikte görüldüğü gibi dolar pahalandığı için ne olması lazım; DXY, Libor/Ois'in rotasını takip etmesi lazım..gecikmeyle takip eder felan diyorlar, ayrı konu..

Biz şunu biliyoruz, bazıları yada büyüklerin bazıları pozisyonları gereği dolar şortlamaya devam ediyorlar..hemde oldukça yüklü..

Libor/Ois yükselmeye devam edecekse, ki öyle görünüyor..Çünki FED'in faizleri arttırması, QT, vergi indirimi, ticaret savaşları muhtemel dolar fonlama sıkıntısına hizmet ediyor şu an..

O halde bu şortcuların rüzgara karşı işediklerini söyleyebiliriz..fikir yürütmemde bir yanlışlık yoksa, böyle giderse bu şortcuların gümlemesi büyük ihtimal..ondan sonra ancak doların önü açılır..

Ama bu önü açılma olayı basit bir olay değil tabiki..örneğin bu şortculardan biri pozisyonu gereği Deutsche Bank ise..yani bu yüzden hisseleri dipleri test ediyorsa..Deutsche Bank gümlediğinde ne olur..çarşı karışır, direkt dolar güvenli liman..

Ha oraya gelmeden FED'in kulağı ke******..olayı haber alır ve dolar swap kanallarını açar, isteyene istediği kadar doları ulaştırır, ortalığı sakinleştirir, bilemem..

Yukarıdakiler bir fikir yürütmedir..o yüzden yatırım tavsiyesi değildir..

4. enki
    Geçen sene 3.94 den dolar düşerken ben 3.30 larda tutmazsa 3.10 lar derken 2017-2018 mart nisana kadar dövizde düşüş sonra bir zıplama 2018 sonbaharında krizin ilk dalgaları derken 2018 2019 büyük kriz diye düşünmüştüm kafamda..

3.10 lara kadar izin vermediler eylül gibi çevirdiler bir daha da gevşetmediler pek 3.70 lerin altına..

Birde bizde aksiyon hemen alınmıyor MB dan ciddi bir hamle gelene kadar dolar canlı kalacaktır...birrr..
    gösterge 12.75 in üzerinde kaldığı sürece dolar öldü diyemeyiz..ikiii..

bütün EM para birimleri 2 senedir dolar karşısında değerlenirken bir TL power ın deyimi ile "çöp" bunda jeopolitik risklerimizde var..

Misal son dolar hareketi dolardaki para gönderme alma eft kısıtlamalarından ve olası membiç gerilimi yüzünden oldu oluyor..

Adım adım kambiyo rejimi değişikliğine..

Doların değer kaybı bu noktadan sonra..

1.Membiç de ABD ile anlaşmamız.
    2. OHAL in kalkması
    3. Şok bir faiz artışı (gösterge 15 falan)

Yoksa çok güç..

Üzerine globalde libor faizlerin yükselmesi senin deyiminle zombie şirketler koy..Global kriz..
    Haa bizde de şirketlerin durumu pek de parlak değil..
    Özellikle inşaat da çok kötü kokular geliyor..
    Bazı gyo ların o borcu çevirmesi imkansız bilançodan gördüğüm..

Gerçi bizim iş adamlarının şapkadan çok tavşan çıkarmışlığı vardır ama..

Devlet teşviklerler her zaman olduğu gibi özel sektöre arka çıkıyor..
    Bütçe açığı = ZAM..

Faizi düşük tutmak demek vatandaşın cebinden alıp özel sektörün cebine koymak demek..

Faizi düşük döviz canlı yüksek..= enflasyon = cepten cepe yine..

Gund, yukarıdaki TL ile söylediklerin tamam doğruda, esas önemlisi aşağıdaki grafikte..daha önce yayınlamıştım sanırım görmemişsin..kırılgan beşlide yada değil, çoğu EM'ler biz hariç eskiye göre cari açıklarını belli ölçüde kapatmış gözüküyorlar..biz ise her ay verdiğimiz 5-7 milyar dolar cari açığı daha çok sıcak parayla fonluyoruz..dolayısıyla en büyük riskimiz globalde bir çalkantıda bu sıcak paranın kapıya doğru harekete geçmesidir..yılların birikimli cari açıklarını borçalanmayla da kapatmamız zaten borç birikimi açısından başlı başına bir sorun..neyse uzatmayayım..

Alıntı Originally Posted by enki Yazıyı Oku
    Şekil kırılgan beşlinin cari açık arakamları diye verilmiş;

Yukarıdaki şekil Aralıkta yayınlanmış..yani 2018 ile bir alakası yok..kaldıki ben yapılan bir takım revizyonlardan sonra büyüme ve cari açık rakamalarınada pek inanmıyorum..
    Dolayısıyla ben şahsen bunu epeyden beridir söylüyorum; ortalık yıkılmadıktan sonra içerisinin bir önemi yok..bu diğer EM'ler içinde geçerli..senral bankerler yüzünden trilyonlarca dolar başta ÇİN, EM'lere aktı yıllardır..kredi olarak, portföy yatırımı olarak, doğrudan yatırım olarak, ne dersen de..o yüzden varsada hatalar, pislikler pek takan olmadı, önemsenmedi..dolayısıyla ben epeydir içeriden çok dışarıyı izliyorum..Libor, ticaret savaşları, ABD'nin vergi indirimi vb. benim açımdan daha önemli..

6. Benim pek iç ve dış ekonomik makaleleri okumaya zamanım olmuyor ama kendime göre indikatörlerim var. Mesela powerpc .

Komşum müteahhit ve gıda çarşısında büyük toptancı, bu vatandaş ne zaman araba yenilese veya inşaat işine girse faizler düşer. Dolar ya stabil olur ya düşer. Son 4 aydır elindeki 3 daireyi el altından sattı ( hiç tabela asmadan ). Ailedeki 3 lüks aracın 2 sini sattı. Ben de gittim 3,96 dan gömüldüm gavurunkine.
    Son düzenleme : ressam; 24-03-2018 saat: 22:35.

Alıntı Originally Posted by ressam Yazıyı Oku
    Benim pek iç ve dış ekonomik makaleleri okumaya zamanım olmuyor ama kendime göre indikatörlerim var. Mesela powerpc .

Komşum müteahhit ve gıda çarşısında büyük toptancı, bu vatandaş ne zaman araba yenilese veya inşaat işine girse faizler düşer. Dolar ya stabil olur ya düşer. Son 4 aydır elindeki 3 daireyi el altından sattı ( hiç tabela asmadan ). Ailedeki 3 lüks aracın 2 sini sattı. Akbank tan başka bankayla çalışmam diyen vatandaş kandil gecesi beni aradı ''Abi sen bu borsa, döviz işleri yapıyordun, piyasa nasıl, ne tavsiye edersin '' diyerek yoklama çekti. Bende '' artık bu işleri bıraktım, tüm parayı yurtdışına oğlanın üzerine aktardım, hayırdır sen neden soruyorsun '' dedim.
    Ya bak aramızda kalsın, elinde dövizin varsa sakın satma, yoksa da hemen al. Seni severim o yüzden sebep sorma , pişman olmayacaksın dedi. Ben de gittim 3,96 dan gömüldüm gavurunkine.
    Enterasan..doların artma ihtimali bana göre %90'larda olsa bile, kimseye böyle dolar al felan diyemem..ya %10 gerçekleşirse diye düşünürüm..ha siyaseten bir yerlerdedir, bir şeyler duymuştur..ona bir şey diyemem..

Alıntı Originally Posted by gundwane Yazıyı Oku
    enki
    Geçen sene 3.94 den dolar düşerken ben 3.30 larda tutmazsa 3.10 lar derken 2017-2018 mart nisana kadar dövizde düşüş sonra bir zıplama 2018 sonbaharında krizin ilk dalgaları derken 2018 2019 büyük kriz diye düşünmüştüm kafamda..

3.10 lara kadar izin vermediler eylül gibi çevirdiler bir daha da gevşetmediler pek 3.70 lerin altına..

Birde bizde aksiyon hemen alınmıyor MB dan ciddi bir hamle gelene kadar dolar canlı kalacaktır...birrr..
    gösterge 12.75 in üzerinde kaldığı sürece dolar öldü diyemeyiz..ikiii..

bütün EM para birimleri 2 senedir dolar karşısında değerlenirken bir TL power ın deyimi ile "çöp" bunda jeopolitik risklerimizde var..

Misal son dolar hareketi dolardaki para gönderme alma eft kısıtlamalarından ve olası membiç gerilimi yüzünden oldu oluyor..

Adım adım kambiyo rejimi değişikliğine..

Doların değer kaybı bu noktadan sonra..

1.Membiç de ABD ile anlaşmamız.
    2. OHAL in kalkması
    3. Şok bir faiz artışı (gösterge 15 falan)

Yoksa çok güç..

Üzerine globalde libor faizlerin yükselmesi senin deyiminle zombie şirketler koy..Global kriz..
    Haa bizde de şirketlerin durumu pek de parlak değil..
    Özellikle inşaat da çok kötü kokular geliyor..
    Bazı gyo ların o borcu çevirmesi imkansız bilançodan gördüğüm..

Gerçi bizim iş adamlarının şapkadan çok tavşan çıkarmışlığı vardır ama..

Devlet teşviklerler her zaman olduğu gibi özel sektöre arka çıkıyor..
    Bütçe açığı = ZAM..

Faizi düşük tutmak demek vatandaşın cebinden alıp özel sektörün cebine koymak demek..

Faizi düşük döviz canlı yüksek..= enflasyon = cepten cepe yine..
    Yazdiklariniz ile ayni fikirdeyim ancak yukarida yazdiginiz maddeler maalesef bizim ulkemizde olursa surpriz olacak seyler. Zaten fiyatlarin bu noktaya gelmesinde normallasme disina cikiyor olmamiz yatiyor. Iktidar MB ye karismasa - Birakiniz yapsinlar birakiniz gecsinler - TCMB zaten is istenn gecmeden aksiyonlar alabilir. Bilip bilmeden herkes ekonomi hakkinda konusunca boyle oluyor. TCMB soyle 200 - 300 baz puan bir artis yapsa en azindan bu hukumete reform yapacak zaman kazandirir ve kurun atesi soner. Ancak bunlar normal yonetilen ulkelerde olabilir sadece.

OHAL zaten basli basina bir bela ve iktidar bunu kaldirmak icin en ufak bir kivilcim bile cakmiyor. Eger olasi bir baskin ya da erken secim olursa ve OHAL adi altinda bu secimlere girilirse ne kadar kotu olacagini dusunemiyor. Eger bunu yaparlarsa bizi yonetenlerin niyetlerinin bu ulkeyi gelecege tasimak degil, kendi cikarlarini korumak oldugunu umarim herkes anlar.

Artik Turkiye ne borclarini ne cari acigi ne de enflasyonu surdurebilme kabiliyetine sahip degildir. Olasi bir global krizde iflas edecegimiz kesin ve ne yazik ki bizim arkamizda bizi destekleyecek - AB nin Yunanistana destek verdigi gibi - bir guc yok. Cunku yillar icinde muttefiklerimizi kaybetmekle kalmadik, yeni dusmanlar edindik.

Suan Turkiye iflas noktasina gelmis ama tipki OHAL de oldugu gibi iflas erteleme yapamaya hakki olmayan bir sirket gibi.

Sayfa 185/777 İlkİlk ... 85135175183184185186187195235285685 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •