O sarmala çoktan girdik bence...Bu nedenle bu başlığın ilk yazılarından itibaren uyarıyorum...öyle 5-10-15 kat artan temettü hisselerinden aynı getirileri beklemeyin...hayal kırıklığı yaşarsınız diyorum. her dönemin bir ruhu vardır...yeni döneme hazırlıklı olmak lazım.
Ama 2-3 sene mi sürer, 5-6 sene mi bilmem...sonuçta türkiye %5 altı enflasyon ve %5 civarlarında faiz ile yaşamaya başlayacak...ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız...o zaman yine temettü hisseleri, uzun vade yatırım cazip olacak...o dönem gelinceye dek, çok daha uygun fiyatlardan uzun vade hisse biriktirme fırsatımız olacak.
son durumda 100x tl nin 30x kısmı hisseye yönlendirildi...eğer u-100 99,xxx lerden dönmez de 7x.xxx lere kadar giderse portföydeki gram altın miktarını azaltıp hisseye ayrılacak miktarı 200x tl ye çıkarabilirim.
Ben 1988 de ilk basladigimda %60-80 bandinda kronik bir enf vardi. Secim oncesi 80-90 bandina vururdu.. secim sonrasi biraz asagi inerdi.
Sirketler mesela Arclk hisse basi 1 TL kar ederdi ama bunun yarisini yani 50 krs karini nakit olarak dagitirdi %50-60 da bedelsiz verirdi..
Biz de sevinirdik kagit sayimiz 2 kat oldu diye her sene..
ikinci sene bir bakmisiz kagit sayimiz 4 kati olmus, kagitlar hep bolundukleri icin 5-15 TL araliginda gezerlerdi fiyat olarak..Sermayesi kadar kar etmeleri beklenirdi, bunu basarabilenleri tercih ederdik.
Hisse basi 1 TL kar eden bir sirketin hissesi 10 TL olurdu..
Aylik mevduat faizimiz %4-5 gibi olurdu bazen %6
hatta 7 bile gordugumu hatirlarim.
Bonolar vardi, kirik vade filan alirdik, mevduat bonoya gore daha az tercih edilirdi, devletimiz kronik butce aciklari nedeni ile tasarruflarin coguna el koyardi borclanarak...
Mutlu mesut gecinir giderdik iste
Yine boyle bir doneme geri donecegimizi dusunerek bunlari sizlerle paylasmak istedim.
Bugunden yarina olmaz ama bu yola girdigimizi dusunur oldum.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Bir masa bir kasa sirketlerden kacis olacak.
Maddi duran varliklari yuksek olan, binasi, arsasi, fabrikasi v.s olan sirketlere yatirim yapilacak.
Syg,
Yer İmleri