Alıntı Originally Posted by Ayan Yazıyı Oku
..................FED'in bastığı paralar gelişmekte olan piyasalarda ve esas buralarda enflasyon yapıyor. Çünkü ABD tüketemiyor, tüketim gelişmekte olan piyasalarda.Bu durumda BİST in dolarla değerlendirmesi ne kadar sağlıklı. Bu geçen zaman diliminde sadece FED mi para bastı. AB ve BOJ u ayakları hala gazda. BİST Euro bazında 2 lerde olduğu untulmamalı. Şayet ülkemiz rasyomel ekonomi ve dış politikalar ile yürütülse değerlendirmeleri çok daha yukarda olacaktır. Değersiz TL. ile (Reel TL endeksitarihi dip seviyesinde) piyasa defter değerledirmelerinin hele ki bankacılık sektöründe 0.3 - 0.4- 0.5 lerde F/K ların 3-4-5 lerde olması beni kahrediyor. Bu durum belki 20 yılda bir olabilir.......
Binbaşım gayet güzel mevzulara değinmişsin. Size şunu söyleyeyim, bir sonraki küresel kriz %99 olasılıkla "deflasyon" türü bir kriz olacak çünkü gelişmekte olan ülkeler hedefledikleri enflasyonu bir türlü yaratamıyorlar çünkü tüketiciler/halk boğazına kadar borçlu durumda ve tüketim artamaz bu durumda. İşte bu yüzden ABD gösterge 10 yıllık tahvillerin yıllık getirisi bir türlü %3 ün üzerinde kalıcı olamıyor çünkü piyasa ufuktaki deflasyonun bilincinde. Bakın, Japonya son 15 yıldır QE yapıp duruyor, para basıp ekonomiye enjekte edip duruyor ama bir türlü kronik düşük büyüme/deflasyon belasından kurtulamadı. Dünyadaki tüm gelişmiş ülkeler ve onların halkı aşırı borç batağındadır. Bu durumdan kurtulmak için yüksek enflasyon gerekiyor, ki borçlar reel bazda azalsın. Ama gelgelelim evdeki hesap çarşıya uymuyor işte ve bunu yapamıyorlar, tüketici harcamıyor daha doğrusu harcayacak gücü yok.