Originally Posted by
tovbekar
bir ara bir işletmeye ortak olduğumda Ankara Ostimde profilleri incelemiştim. hiçbir işadamı borç ödeme peşinde değildi sadece borçlar çevriliyordu (1999-2000). işletme battı ve şirketin borçları en küçük ortak bana kaldı en azından benim bulduğum borçlar ( ki epey fazla idi). ortaklardan biri büyük ortak halen bana borcunu ödeyeceğini söyler mi bilmem ama o dönem maaşımdan ödediğim 10 000 dolar gerçekten çok büyük para idi...
borçları çevrilmesi işleri şimdi genele yayıldı. memur işçi esnaf hepsi borç ödeme değil çevirebilme peşinde... insanlar borç istediğinde benim inancım çerçevesinde yazılır ( Bakara suresi , borç miktarı, ödeme vadesi ve şahit le yazılmak durumundadır) veya en azından sorarsın ne zaman ödeyeceksin? ama görüyorum ki ne zamanlar bir türlü gelmez ve utancınızdan isteyemezsiniz ama o utanmadan hayatını lüks harcamalarıyla devam ettirir...
geçen yıl babamın vefatında sıkıştım birilerine 2007 ve 2008 yıllarında vermiş olduğum 11 000 lirayı ödeyip ödeyemeyeceğini sordum ( o zamanki dolar kurlarıyla yaklaşık 6000 dolar yapıyor hak geçmesin dersen sen bilirsin dedim tamam pazartesi hallediyorum ( Ağustos ayı) diyerek başladı, o g-hafta sonraki hafta ay vs derken geçen günlerde aradım paraya ihtiyacın varsa destek çıkayım diye utandı mı hayır? Land Roverına binmeye ve yaşantısına devam ediyor...
olmayana verilenlere elbette dönüp bakmazsınız... o paraların gelmesi veya gelmemesi önemli değil ama maalesef toplumumuzda müthiş bir değer aşınması söz konusu... inanan veya inanmayan farketmiyor... kefil olup da perişan olan nicelerini tanıyorum etrafımda ve artık borç veren de kalmadı... korkarım gitgide değerlere sahip olanlar azınlıktan nadirliğe doğru gidiyor...
Yanlış anlamayın ama aşırı iyi niyetlisiniz anladığım. Bu ülkedeki halkın çoğunluğu range rover'a binse bile birilerinden borç ister ve ödemek için de hiç acele etmez. Borcu isterseniz suçlu çıkarsınız ve bir de inancından dolayı faiz mi istiyorsun felan der. Sonra da nasıl kandırdım diye düşünür içinden. Tabi gerçekten muhtaç olanlar da var ve onlara yardım etmek vicdani sorumluluktur ve inanır mısınız bu profildeki insanlar zaten para vs. istemiyor. Birkaç acı tecrübeden sonra öğreniliyor bu. Son yıllarda bir arkadaşım bilmem kaçıncı evi, bir diğeri de birkaç milyon mertebesindeki evi almak için borç istedi, net bir dille veremem dedim, bozuldular ama bu cevabı verdiğim için çok memnun oldum.
Aslında ülkenin durumu da çok farklı değil. Göz göre göre yıllardır cari açık veriyor bunu da azaltmak yerine artırıyor, sonra sağa sola gidip el açıyor ve borçlu olarak faizi kendi belirleyebileceğini düşünüyor üstüne de, aynı durum.
Dünyada şöyle bir sistem tarihte hiç olmuş mudur, adama 1 ton buğdayı ödünç vereceksin, 2 yıl sonra 700 kilo olarak geri ödeyecek sana. Borç alıp vermek bankaların görevi, borç isteyenin muhatabı bankalar olmalı kim olursa olsun.
Bu yazı yatırım tavsiyesi olarak değerlendirilemez.
“invest only if you would be comfortable owning a stock, even if you had no way of knowing its daily share price.” ― Benjamin Graham
Yer İmleri