5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında bankaların mali sistem dışı yüksek nakit getirenlerden kaynağını ispat edici belge ve bilgi istemeleri gereklidir. İstenilen belge ve bilgileri vermekten kaçınılması durumu şüpheli işlem olarak değerlendirilir ve MASAK'a bildirilir. Banka bu tür bilgileri istemek ve gereken durumlarda MASAK'a bildirimde bulunmakla yükümlüdür, aksi durumlarda tespit edilen her bir işlem için oldukça yüksek idari para cezası kesilir. Bu nedenle, bir bankadan çektiğinizi diğer bankaya yatıracaksanız çektiğiniz bankanın dekontunu saklamanız ve yatıracağınız bankaya götürmeniz işinizi kolaylaştırır.
sn.elma, yazdığınız konu doğru. Ancak, bu konuya bakışınız yanlış. İzmir de çalışmadığım banka kalmadı. Bugün bu olaydan sonra elimdeki parayı hemen karşısındaki finansbank şubeden enpara hesabıma yatırdım. Sadece kimliğimi uzattım ve enpara hesabıma yatıralım dedim. Yine bir hafta önce Odea ya 120 bin elden yatırdım. Yaptığım işler gereği haftada en az iki kez elden para çekme ve yatırma durumu oluyor. Ayrıca teb aynı şube geçen yılda 30 bin için bu uygulamayı istemişti ve o zamanki md. yrd. sının gerek yok demesi ile halledilmişti. Zaten para yatırma dekontuna imza alıyorlar, bu parayı yatırdığıma dair.
İnsanlara yapılan bu tür keyfi uygulamaları reddetmek, susmamak, kabullenmemek adına uğraştım. Elbetteki cebimde parayı çektiğim bankanın dekontu vardı. Hatta inatlaştıklarında dekontu gösterdim ve sadece ilkesel olarak keyfi tutumunuzu protesto için vermiyorum dedim. Neyse başınızı ağrıttım. Her mudi hakkını bilsin yeter. Bizler hırsız ve haydut değiliz, olamayız. Bu muameleleri yapmaları gerekenlere yapsalar gam yemem ama onları ayakta karşılıyorlar.
Aynen, hiçbir banka sormuyor. hatta hepiniz biliyorsunuz ve işlem yapıyorsunuz.Enpara , Aktifbank gibi dijital bankalarda bırakın formdur, beyandır, telefonla milyonları yönlendirebiliyoruz. Aktifte talimatı watsap ile gönderiyordum.
Ama insanlar nasıl yaşamak istediklerine karar veremedikleri için haklarını bilmiyor ya da uğraşmak istemiyorlar. En basit apartman yönetimi seçiminde bile toplantıya gelmeyenler, denetim raporunu sormayı akıl etmeyerek koridorların boyasını 1 saat tartışanlar oldukça daha çok işimiz var. Ünüversiteleri bölmeye, yurttaşlık bilincini silmeye devam. ( belki de TAMAM )
Bu arada T bank 32 gün alt- üst limit yok, %15,50 diye telefon etti.
1. "Kanunlar, büyük sineklerin delip geçtikleri ve küçüklerin yakalandıkları örümcek ağları gibidir." - Balzak
2. Diyojen, bir tapınağın görevlilerinin hazinedarlara ait bir kaseyi çalan birini götürdüklerini gördüğünde şöyle demiş: "Büyük hırsızlar küçük hırsızı yakalamış götürüyorlar."
Yani sözün özü, bir şeyin değiştiği yok. Her şey binlerce yıldır aynı...
Yer İmleri