Sayfa 579/637 İlkİlk ... 79479529569577578579580581589629 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 4,625 - 4,632 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

Petkim banada mantıklı gelmeye başladı. Ancak rafineri ile garip bir ilişkisi var. Çok fazla ayaklarımı suya sokmadan kıyıda dolanıyorum.

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    O egeli ben değilim

Alıntı Originally Posted by Carrah Yazıyı Oku
    Sn cautionary portföye yorum çok haddime değil de bir sorum olacak. Altinin yaklaşık 20 yil önce tl bazlı fiyatının şimdiki fiyatının yüzde biri olduğu düşünülürse su andaki altin tahvili getirisinin de net olarak yıllık yüzde 2.4 getirisi olduğunu göz önüne alarak portföyünüzün tamamlandıktan sonraki 10 ve 20 yıllık süreçlerde gram altını geçme olasılığını nerelerde görüyorsunuz?
    Sorunun muhatabı ben değilim.Ama bazı şeyler yazmak isterim.Borsa hakkında şu aralar olumsuz şeyler düşündüğümü defalarca yazdım.Ama uygun zamanda girilen borsanın getirisine de ne dolar ne altın yaklaşabilir.Hiç bir enstruman size bir yılda beşte bir ucuz fiyattan verilmez.Ne ev, ne dolar ,ne altında 1 yılda beşte bir fiyatlar falan olmaz.Misal 2007 de 10 lardan aldığım arçelik borsa göçtüğünde 1 yıl sonra 1.6 dan alım fırsatı verdi.Çok aykırı bir örnek olmakla beraber asıl işin püf noktasının 10 dan değil de 1.6 dan veya 2 den veya 2.5 dan girmek olduğunu bilmek lazım.Asıl tehlikeli tarz borsa için 10 dan düşen arçeliği 9 dan 8 den 6 dan falan toplamaya devam edip paçal yapmak.Bu rüzgara karşı işemek,düşen bıçağı tutmak artık hangi borsa tabirini kullanırsanız kullanın size zarar yazar.Tabi bu benim yıllara yayılmış borsa deneyimim ve gözlemim.Benden tecrübeliler de var onlar başka türlü düşünebilir tabi.Ama her zaman yazdım borsa uygun zamanda maliyet yapılırsa ne eve benzer ne altına ne dolara.Ha arsaya bir şey demem onda da uçuk durumlar olabiliyor.En iyi para borsada kazanılır ve kaybedilir ))))))))

Beşte bir oranı lafın gelişi orana takılmayın arkadaşlar.Yani mümkün olduğunca diplerden maliyet yapıp çıkış trendlerini yakalamak lazım.Düşüş trendlerinde borsadan uzak durmak lazım falan.

4.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Uzun vadeli portföyün son durumu, hisseler ve faz1 için ayrılan 10xtl nin ne kadarı kullanıldı şimdiye kadar,

aksa= 7x
    brisa= 7x
    doas= x
    jants= 3x
    petkm= 10x
    pegasus= x
    poltk= 4x
    uluse= 7x

Maalesef portföyüm yaşanan düşüşte endeksi yenemedi...en büyük darbeyi de grafik pahalı sınırında olan aksa ve petkim den yedi...bu iki hisse olmasa endeksi %3-5 yenmiş olacaktı portföy... (hedef neydi portföyün endeksi yıllık bazda %10 yenmesi)...%20 düşüşte artıda olduğum tek hisse poltk...göz kamaştırıyor, maşallah ı var..1. çeyrek bilançosu beklenenden iyi gelen tek hissem oldu zaten. (pegasus ve doas bu hafta ilk alımlar yapıldı, onlar değerlendirme dışı).

özetle, portföy endeksi yenemese de, yaklaşık endeks kadar düştü..hedge kontrat lar sayesinde bu düşüşe rağmen portföy artıda devam ediyor (100 bin altına inildiğinde hedge pozisyonu geçici kapamıştım...102 üzerinden tekrar koruma pozisyonunu açtım).

evet, yorumları alabilir miyim? doğru yolda mıyım? makro gidişat konusunda, ekonomi ya da borsa fena olmasam da, hisse portföy seçimi-yönetimi konusunda acemi sayılırım, ne de olsa yeni bir uzun vade hisse yatırımcısıyım.
    Yolun başındaki biri olarak doğru veya yanlış diyemem ancak sahibi kim kriterini baz alarak Koç, Oyak, İş ve Sabancı grubunun dışına bu kadar çıkmamayı tercih ederdim.

[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Duhul
    Apr 2017
    İkamet
    hatay
    Gönderi
    501
    birkaç hafta önce birisi basına açıklama yapmıştı, elektrik ve doğalgaza ciddi zam yapıldı çaktırmadan, çimentocuların maliyetine çok ciddi etki edecek... vs diyordu. 2 milyon satılmamış ev ve berbat ekonomiyi de eklersek buna çimento sektörü bir süre tatsız geçecek gibi.

Alıntı Originally Posted by tilkiii Yazıyı Oku
    "mart ayı sonunda 22 kuruş olan elektrik fiyatının yeni uygulama kapsamında geçen ay 29 kuruşa çıktığını hatırlatan türek, “yani bir anda yüzde 35 artışla karşılaştık. nisan’da mosb’daki sanayicinin cebinden 7 milyon tl daha fazla elektrik parası çıktı. elbette tüm sanayiciler şok oldu. önceki sistemde biz üreticilerle serbest anlaşmalar yapabiliyorduk, teiaş’ın uygun saat aralığından alım yapıyorduk. aldığımız fiyatı biliyorduk. şimdi kendi santralimizden bile alım yapamıyoruz, sistemdeki fiyatı ödemek zorundayız. üstelik ödemeyi günlük olarak yapıyoruz. günlük ödeme yapıp, 45 gün sonra sanayiciden tahsil ediyoruz. biz mosb olarak, mali gücü yerinde olan bir bölgeyiz. bu birikimi olmayan pek çok sanayi bölgesi var. şimdi bir de finansman maliyeti çıktı” diye konuştu."

Bunlar işte hep yüksek enflasyon .

General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

6. Teşekkürler sn Hakem.

7.  Alıntı Originally Posted by Egeli Yazıyı Oku
    Petkim banada mantıklı gelmeye başladı. Ancak rafineri ile garip bir ilişkisi var. Çok fazla ayaklarımı suya sokmadan kıyıda dolanıyorum.

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Maalesef patrona güvensizlik var, haklı olarak...mesela socar dan 750 milyon euro karşılığı %18 hisse aldı...alım sırasında bile bu değerlemeyi pahalı bulanlar vardı...şimdi çok daha pahalı hale geldi..sonuçta petkim in yarısı halka ait, bu nedenle petkim in aleyhine, socar ın lehine kararlar (fazla abartmadan tabii ki), verilmesi mümkün.

sırf bu 750 milyon euro, 5 ayda tl bazında 1 milyar ek yük getirdi...10 seneye yaysa, yıllık 100 milyon tl kardan gitmesi demek...bu 750 milyonun tamamı ödenmedi sanırım, bu nedenle net döviz pozisyonuna etki etmemiştir, ama sonuçta bu parayı petkim ödeyecek.

evet, kimse salak değil...işler iyi giderken olumlu haberler abartılır, kötü gitmeye başlayınca da olumsuzluklar...zaten büyük para çoşkuda satıp, hüsran dönemlerinde alarak esas parayı kazanıyor...yoksa hisselerin pek de cazibesi olmazdı...özellikle biizm gibi gelişmekte olan piyasalarda.

bu nedenle hayal kırıklığına da düşmemek lazım...burası gelişmiş bir ülke değil...sağlam bir paramız yok...dolayısıyla para kazanmak zor, ama kazanmasını bilene normalden çok daha fazla getiri vaadediyor bizim borsamız.

8.  Alıntı Originally Posted by Carrah Yazıyı Oku
    Sn cautionary portföye yorum çok haddime değil de bir sorum olacak. Altinin yaklaşık 20 yil önce tl bazlı fiyatının şimdiki fiyatının yüzde biri olduğu düşünülürse su andaki altin tahvili getirisinin de net olarak yıllık yüzde 2.4 getirisi olduğunu göz önüne alarak portföyünüzün tamamlandıktan sonraki 10 ve 20 yıllık süreçlerde gram altını geçme olasılığını nerelerde görüyorsunuz?
    bir kere altın gibi yakın tarih boyunca tek geçerli para olmuş bir enstrümandan bahsederken dolar bazlı düşünmek lazım...zira tl gibi uzun vadede eriyip giden para biirmleri ile hiç bir enstrümanı 5-10 yıldan uzun vade değerlendirmemek lazım.

altının 20-30 yıllık vadede ele alınca, usd olarak baktığımızda, çok da ciddi bir getirisi yok...abd borsalarının fersah fersah altında kalmış...hatta en güvenli yatırım dolar mevduatını bile yenememiştir....kaldı ki 1970 lerdeki 100 usd ile şimdinin 1000 usd si hemen hemen aynı alım gücüne sahip...çoook uzun vade analiz yaparken getiri hesabında, dolar ın yıllık %3-3 değer kaybını da işe dahil etmek lazım.

gram altın(dolaylı olarak döviz demek zaten) ve döviz çoook uzun vade iyi bir yatırım aracı olamaz..çünkü bu enstrümanlar ülkedeki ekonomik politikadan çok etkilenir...4 sene gram altın yerinde saydı (2012-2016), büyük zarar ettirdi...ama 2016 dan bu yana her yıl %25-30 kazandırıyor....döviz 2003-2013 arasında resmen elinde tutanı batırıdı..ama 2013 den bu yana ihya etti.

şunu demeye çalışıyorum...hep portföyde çeşitliliğe vurgu yapıyoruz..çünkü dönem dönem döviz, altın vs önemli paya sahipken, bazen de hisse oranını çok arttırmak ya da çok düşürmek gerekir...bunu yapabilen zaten her türlü enstrümandan kat kat daha iyi kazanır.

her zaman dediğim gibi uzun vadede enflasyon üzerinde %10 reel getiri...eğer aylık 300-500 tl lik yatırım yapılabilirse, 25 senede emekli maaşının 2-3 katı getiri getirecek bir varlığa sahip olmayı sağlar...ama aktif ve bilinçli portföy yönetimi şart.

Sayfa 579/637 İlkİlk ... 79479529569577578579580581589629 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •