Yapman gereken şu ayvacığım..Haritayı açacan, önce İdlib - El Bab arasına (tıpkı Münbiç konusunu tartışırken El Bab - Rakka arasına çizdiğimiz gibi) kalınca bir çizgi çizecen...Halep nerde kaldı ?...Bizim tarafta deel mi ?...Sonra aynı mevzuları Musul-Kerkük için konuşacağız ömrümüz yeterse...İdlib mevzunun görünen yüzü, asıl konu kadim Türkmen kenti Halep...

Şunu tekrar hatırlatayım, İdlib-Afrin hattı doğalgaz hattı (D.Akdeniz havzası) geçirmek için coğrafi olarak en müsait -ve dahi olmazsa olmaz bir- güzergâh...TR'ye biçilen rol belli, enerji güvenliğini sağlayacak kapasitede silahlı kuvvetlere sahip orta düzeyde güçlü bir ülke...Buraların abisi diyorum ben buna son 2-3 yıldır hatırlarsan...Buna karşı çıkan tek bir devlet var o da İran...Onun da üstü çizildi zaten...Hatta Reis de çizdi, ki arkasındaki en ciddi güçtü ama kıymetini bilemedi...Artık İran'a 3 parça gözüyle bakabiliriz abi...Şu aşağıdaki ne biliyon mu; NAZAR konulu MÖ. 2. yüzyıla ait Roma Mozaiği...Hatay Arkeoloji Müzesinde...

Dünya'da eşi benzeri yoktur bu müzenin...1985-87 yıllarında görev yapmıştım orada, her gittiğimde değişik bir mozaiği anlatırdı müze müdürü bana...Benim kadar müdavimi yoktu o dönemler bu müzenin...Hassa-Afrin-Kilis arası gezer dolaşır gelirdik Antakya'ya...İlk işimiz künefe yemek sonraki de NAZAR mozaiğinin mekanında dua etmek...Bunu herkesin görmesi lazım abi...Yakından bakınca bi tuhaf oluyor insan...