Yapman gereken şu ayvacığım..Haritayı açacan, önce İdlib - El Bab arasına (tıpkı Münbiç konusunu tartışırken El Bab - Rakka arasına çizdiğimiz gibi) kalınca bir çizgi çizecen...Halep nerde kaldı ?...Bizim tarafta deel mi ?...Sonra aynı mevzuları Musul-Kerkük için konuşacağız ömrümüz yeterse...İdlib mevzunun görünen yüzü, asıl konu kadim Türkmen kenti Halep...
Şunu tekrar hatırlatayım, İdlib-Afrin hattı doğalgaz hattı (D.Akdeniz havzası) geçirmek için coğrafi olarak en müsait -ve dahi olmazsa olmaz bir- güzergâh...TR'ye biçilen rol belli, enerji güvenliğini sağlayacak kapasitede silahlı kuvvetlere sahip orta düzeyde güçlü bir ülke...Buraların abisi diyorum ben buna son 2-3 yıldır hatırlarsan...Buna karşı çıkan tek bir devlet var o da İran...Onun da üstü çizildi zaten...Hatta Reis de çizdi, ki arkasındaki en ciddi güçtü ama kıymetini bilemedi...Artık İran'a 3 parça gözüyle bakabiliriz abi...Şu aşağıdaki ne biliyon mu; NAZAR konulu MÖ. 2. yüzyıla ait Roma Mozaiği...Hatay Arkeoloji Müzesinde...

Dünya'da eşi benzeri yoktur bu müzenin...1985-87 yıllarında görev yapmıştım orada, her gittiğimde değişik bir mozaiği anlatırdı müze müdürü bana...Benim kadar müdavimi yoktu o dönemler bu müzenin...Hassa-Afrin-Kilis arası gezer dolaşır gelirdik Antakya'ya...İlk işimiz künefe yemek sonraki de NAZAR mozaiğinin mekanında dua etmek...Bunu herkesin görmesi lazım abi...Yakından bakınca bi tuhaf oluyor insan...
Geceye yenilmeyen her insana ödül olarak bir sabah, bir gündüz ve bir güneş vardır...
Yer İmleri