Simdi OVP (YEP) te 2018 yil sonu enflasyon beklentisi 20.8
Ve bu orana gore once yuzde 5 sonrada yuzde 15 stopaja gore reel faizi hesaplayalim.
Ilk etapta formulumuz su
REEL FAIZ = (1+NET NOMINAL FAIZ) / (1+ENFLASYON BEKLENTISI) - 1
---------------
Eger biz diger gelismekte olan ulkelerin onune gecmek istiyorsak ortalama yuzde 5-6 reel faiz vermemiz gerekir. Biz bunu yuzde 5 alalim simdilik.
O durumda yuzde 5 stopaja gore bankadan almaniz gereken nominal faizi hesaplayalim
0.05 = (1+X) / 1+0.208) - 1
Xnet = 26.84
Xbrut = 28.12
(%5 stopaj ile yuzde 5 reel faiz almak istiyorsaniz almaniz gereken oran minumum yuzde 28.12 olmalidir. Eger bunu yuzde 15 stopaja gore hesaplarsak bu oran 30.84 olmalidir.)
----------------
Bir de sunun hesaplamasini yapalim. Hangi orani alirsaniz reel faiz 0 olur.
0 = (1+X) / 1+0.208) - 1
Eger su anda 21.84 ve altinda brut faiz aliyorsaniz reel faiz kazanmiyorsunuz.
Yuzde 15 e gore bu oran ise 23.92
------------
P.S (TEB MARIFETLI, ING TURUNCU gibi gunluk faiz veren bankalar Reisin deyimi ile enflasyon kadar faiz veriyor gibiler su anda)
Kısmen olduğunu belirtmiştim, biraz daha açayım. Örnek olarak, 2 katlı bir şube yerine tek katı kullanarak, MT lerin alanlarını başka işlerde kullanarak kirayı düşürebilirler. İstanbul da bir banka şubesinin en önemli giderlerinden ikisi personel ve kiradır. Bunun yerine mesela Erzurum da dip dibe oturan(odası olmayan) yeni mezunlardan kurulu, asgari ücretli call center personeli çalıştırabilirsiniz. Hem kira azalır, hem personel gideri, hem de diğer giderler. Bir de teşviklerden yararlanırsınız.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Simdi OVP (YEP) te 2018 yil sonu buyume beklentisi % 3.8
Bunun olabilmesi icin son 2 ceyrekte buyume toplami % 2.6 olmalidir.
----------------
3. Ceyrekte kuvvetli olumsuz baz etkisi var ve eksi gelme ihtimali var buyumenin. 4. Ceyrekte de bir daralma bekleniyor ve bu sartlar altinda ben 2018 GSYIH buyumesinin yuzde 3.8 gelmesini beklemiyorum.
Benim beklentim buyumenin %3 altinda olmasidir.
---------------
2019 buyume beklentisi 2.3
Bu orani yakalamalari imkansiz. Pozitif buyume bir yana yillik buyume negatif ya da 1 in altinda olma ihtimali yuksektir.
burgan dijital subeye gore kesinlikle iyimi ? ,aslında sube lerde genel merkezi araıp oran veriyorlar ,anlayacagınız aradaki aracıyı kaldırıyorlar ..
Bir baba olarak omuzlarımdaki yükün her geçen gun arttiğını hissediyor ve gelecek için olumlu bir senaryo bulmakta zorlanıyorum.Yeni Ekonomik Programın medya ve bir kesim iş dünyası tarafından nasıl alkışlandığını görünce kendimin göremediklerinden şüphe duyuyorum.Bugüne kadar yazılan çok olumsuz senaryalora kendimce yok artık bu kadar da olmaz derken yaşananlardan sonra Mahfi Eğilmez,Uğur Gürses,Uğur Civelek gibi yazarları okuyup ,tablolarını daha dikkatli izliyorum.Bunları alt alta koydukça da doların her 6,20 altına gelişini bir fırsat olarak görüp ufak ama kararlı bir şekilde alımlar yapmaya çalışıyorum.
Beni en çok üzende olumlu bir senaryo görme inancımı kaybetmem.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yer İmleri