Alıntı Originally Posted by elma Yazıyı Oku
Sayın Rxpu,

Eline USD geçen banka bunu swap işlemi ile TL'ye çevirdiğinde %30 TL faizini ödemez, alır diye biliyorum. Bir nevi hangi para biriminin faizi yüksek ise swap işlemi sonrası o para birimini elinde bulunduran faiz farkını alır. Sayın JonDowes bu konuya da açıklık getirirse sevinirim.
Sendikasyondan dolar geldi diyelim.
Bankanın elinde dolar var.
Dolarını swapladı yani verdi TL aldı. TL'yi veren %30 faiz alıyor,Tl'yi alan yani banka %30 faiz ödüyor. Banka ise yine verdiği dolar karşılığında diyelim ki %2 dolar faizi alıyor. (örneğin tcmb swap oranları şöyle TL için %24 döviz için %2).

Bankanın toplam maliyeti: dövize ödediği %11 + TL'ye ödediği %30 ve dövizden aldığı %2

Bunun da maliyeti epey yüksek. Ama kanunen açık pozisyon taşımaması için bu işlemi yapması lazım. 2001 öncesinde böyle bir zorunluluk yoktu. Banka direk dövizi spot kurdan bozup, istediği kadar kur riski alıp TL kredi verebiliyordu diye biliyorum. Şimdi bu imkan yok diye biliyorum.

(yukarıdaki verdiğim ilk örnekte kaba ve hızlı hesap yapıp bankanın %2 lik döviz gelirini hesaba katmamıştım, onu da toplam maliyetten düşmek gerekli.)