"Yıllık dağıtılabilir karın %x'i ortaklara kar payı şeklinde dağıtılacaktır" sözü verir "bu bağlamdaki en iyi şirketler", Sn. Hitit.
18 ay içinde ettiği toplam karın iki katından daha fazlasını kar payı adı altında büyük ortaklara dağıtarak özsermayeyi eritmek hisseyi temettü şampiyonu gibi gösterse de olumlu bir durum değil.
3.55 TL maliyet ile dolaşımdaki payların yaklaşık olarak %2'sini elimde bulunduruyorum. Malsız kalmadım, merak etmeyin.
I, a stranger and afraid
In a world I never made. ―AE Housman
Yanlışsa düzeltin lütfen 90 milyon özsermaye ile borsaya girmişti..şimdi 150 milyon büyük olasılıkla yıl sonu 170-180 milyon öz sermaye ile kapatacak...erime nerde burda ?
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Şirketi kötülediğim yok, alınan kararları ve belirlenen küçük yatırımcı karşıtı politikaları eleştiriyorum sadece.
Kötülediğim şey, şirketin gazlanıyor ve bir "yatırım hissesi" olarak tanıtılıyor oluşu. Bu tür yazılar bu konu başlığı altında senelerdir yazıldı. Ofisler, ofislerin manzarası, "kar şöyle olursa fiyat böyle olur", "bu şirket bedelsiz verir diyen ahmaktır", "elinizdeki malı kaptırmayın", "20-20-25-35", "CS şirketteki payını artırmak istiyor ama patron satmak istemiyor", "CS gibi bir ortak şirketin itibarını artırıyor" et cetera. Sonuç olarak şirkete güvenen uzun vadeli yatırımcılar üzülürken, kazanan her zaman yılın birkaç haftasında al-sat yapan kısa vadeli yatırımcılar ve bütün parasını dolar olarak saklayan Ayşe Teyze oldu.
I, a stranger and afraid
Pardon siz ne amaçla yatırım yaptınız? Gerçekten çok merak ettim. Anladığım odurki büyüyen şirket istiyorsunuz. Temettü konusundanda bu yüzden rahatsızsınız. Bakın bu şirketin halka açıklık oranı çok düşük. Bu sebebdendirki dağıtılan temettülerin çoğu patrona gider. O yüzden eli açıktır. Sanmayınki özsermayesi büyük şirket iyidir hayır kar ını paylaşan şirket iyidir. Örneğin bim, ford ve çelebi gibi. Onlarında özsermayesi emsallerine göre düşüktür sebebi yüksek temettü dağıtmalarıdır. Lider factoringde de önemli olan karlılığının devam etmesi ve faltoring müşterilerinin artmasıdır. Lider bu işi iyi yapıyor ve faktoring alacakları , karlılığı ve müşteri sayısı artmaktadır. Ve şunuda unutmayın lider ne bir banka nede sanayi şirketidir. Yeni yep planıylada özellikle ihracat ayağında faktoringin pazarı büyüyecek.
Özsermayeniz büyüdükçe daha az kredi kullanarak faktoring faaliyetlerinde bulunma fırsatı yakalıyorsunuz. Şirketlerin özsermayeleri aynı zamanda kredi notlarını ve dolayısı ile krediye ödedikleri faizin miktarını doğrudan etkiliyor. Patron CS'ten ucuza hisse kapatacak diye fazladan 9.6 milyon TL'lik kredi kullanmak ya da bono ihraç etmek zorunda kalınmayacaktı örneğin. Devede kulak gibi görünse de 9.6 milyon TL'nin faiz maliyeti yıllık kar ile karşılaştırıldığında hiç de az değil. Benzer durum daha ciddi şekilde önceki yıllarda da yaşandı üstelik.
Karın ölçülü ve düzenli şekilde paylaşılmasını, hisse fiyatının stabil kalması ve portföyde oluşacak nakit akışı adına ben de temenni ederim, ancak durum şimdiye kadar böyle olmadı.
I, a stranger and afraid
Yer İmleri