Evet olaya daha geniş bir pencereden bakmak lazım. Şirketlerin sermayeleri her sene enflasyon oranında eriyor. Yani Tl'deki devalüasyon ilk bakışta hiç bir şey yapılmasa dahi şirketlerin parasal sermayelerini otomatik olarak eritiyor. Ayrıca devlet ne yazık ki enflasyon muhasebesi yapmaya izin vermiyor. (Kanunda enflasyon %10'u geçerse uygulanacağı yazsa dahi yönetmelik çıkarılmayarak bu engelleniyor, özellikle son 1 senedir.). Yani olaya daha geniş açıdan bakarsan bireylerin parasal varlıkları ekonomik çark içinde büyük bir odak noktası değil.
O nedenle de bizde şirketler fakir ve borçlu patronları ise tırnak içinde zengin. Niye tırnak içinde çünkü şirketlerinden transfer ettikleri parasal varlığı likit olmayan ve bana göre gerçek zenginliği ifade etmeyen atıl varlıklara yatırmışlar.
Enflasyonun ve parasal sermayenin devlet eliyle sistematik olarak devalüe edilmesinin sadece bir kaç örneği bunlar. Daha onlarca olumsuz nokta sayılabilir.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Benim kuzen de evini ipotek ettirerek aldigi kredi ile actigi kafeden kredi borcunu odeyemedi veya isleri siki tutmadi diyelim..
Luks yasama daldi kapiya iki mercedes cebine iki iphone cekti.
Faizler %15 iken daha 1 sene evveline kadar .surugu ile degirmen ceviriyordu, buyuk isadami pozlari ile dolasiyordu.
Ne zaman faizler %37 yi gordu panik halinde evini satisa cikartti ama istedigi fiyat faizlerin %15 oldugu gorece daha iyi donemlerdeki fiyat oldugu icin evini satamadi..
Bir tarafdan isler (gelir) azaldi, diger taraftan giderler artti, varliklarin degerleri dustu.
Simdi ucuza da vermek istemiyor evini..
Ama bir gun gelir su an vermek istemedigi fiyatin cok altina banka el koyar ve satar....
Ibretle izliyorum.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Demin garantideydim. Yıllardır tanıdığım öüşteri temsilcim aman efendim neden artık gelmiyorsunuz hesaplarınız bomboş vs dedi. Dedim oranınız ne; yeter ki getirin paranızı 22 den bağlayalım diyor. Eskiden dedim eski müşteriyi enayi yerine koyup piyasa 25 ken bana 15 demiştiniz dedim , yok artık eski yeni değil ; yeter ki nakiti olsun bizim için en önemlisi o dedi.
Bende artık çok geç bankanızı kullanmayı düşünmüyorum gidin müteahhitlere yardımcı olun dedim.
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yer İmleri