Dikkat gelecek bılancoda puanlamalardakı marjınal degısımler sebebiyle liste değişiklik gösterebilir.
bu lıstedekı hısseler uvy yatırımına uygundur diyemeyiz biliyorsunuzkı ben uyvci değilim uyv yatırımcısına saygı duyup yardımcı olmaya calıssamda.
Gerçek manada uyv yatırımı yapan birinin olmayacagını ve bu stratejının borsa ıcın uygun olmadıgını düşünenlerdenim.
UVY yatırımı yaptıgını idda eden birisine UVY yatırımı nasıl birşey tanımını yap dediğim herhangibir tanım yapamıyorlar.
UVY nin tanımı bir hisseyi alıp en az 3 yıl getirisi olmasa bile elinde tutmaksa piyasada bir sürü uyv ci bulabilirsiniz. zarardayız beklıyoruz diyenler bu tanıma giriyor 3 yıl bır hısseyı tutabıldıklerı için.
Yok uvyci demek bir hisseyi en az 3 yıl tutacak 3 yıl sonunda da totalde faiz veya faize yakın getiri elde etmiş yatırımcıya uvy yatırımcı denir. diyorsanız. Ben gelecek 3 yılda karına kar katacak ve büyüme gösterecek bir hisseyi şimdiden belirleyemem. Belirlediğimi düşünsem dahi çok büyük bir risk almış olurum. Çünkü şirket zarar açıklayacak olursa veya fabrika üretimi durur veya fabrikaya el koyarlarsa veyahutta fabrikada bir patlama olursa. şirket kar üretemeyecek ve büyük ihtimall hisse fiyatıda düşecektir.
UVY ci olabilmek adına bu hisseyi en az 3 yıl tutacagım için bu durum başıma gelse bile satmamayı tercih etmeliyim. Çünkü satarsam UVY ci olmamış olacağım. Satmazsamda 3 yıllık 5 yıllık getirim faizin altında kalacak yine tam olarak UVY ci olamamış olacağım. BU büyük bir risktir.
Yok buda değil UVY ci adam bilancolara haberlerede bakar ters bir durum varsa hissesini değiştirir diyorsanız UVY ci olamazsınız bugun aldıgınız şirket 3 ay sonra bılanco acıkliyor yani 3 ay sonra gelecek bılanco kotu ise hisse değiştirmeniz gerekecek veyahutta hisseyle ilgili el koyma kararı gelırse hisse belkide aldıktan 1 ay sonra satmanız gerekecek o halde yine uvycı olamazsınız.
Peki nedir gerçekten UVY yatırımcısı kime denir bilancoların karlılık durumuna göre hisse değiştiren bir yatırımcıya piyasadaki diğer yatırımcılar trader gözüyle bakıyor. Mesela benim bu konuda yaram var. Ben hisse senedi alıp sattıgım sıralarda yani bilanco odaklı gittiğim sıralarda 1 senede en fazla 4 adet hisse değiştirirdim. çünkü bir senede 4 kere bilanco yayınlanır. bazı hisselerim 3 bilanco dönemi boyunca sürekli istediğim şekilde bilanco acıkladıgı için 9 ay elimde tutardım yani yılda ortalama olarak 2 kere al sat yapardım.
Yaptıgım şey mantıklı mı mantıklı bılanco ıyı gıdıyorsa elınde tut bılanco kotuleşiyorsa sat bilanco 1 sene iyi gider 1 sene elınde tut 3 sene ıyı gıder 3 sene elınde tut gayet mantıklı. her yeni bilanco 3 ayda bir geldiğine göre 3 aydır elınde tutugun hisse bilancosu kötü geldiyse değiştir.
Ancak bu mantıklı stratejiyi kullandıgınızda "TRADER KUMARCI" "AL SATCI" gibi yakıştırmalara tabi tutuluyorsunuz. Bunlarda hoş cümleler değil.
Bende uvyci nasıl olunur acaba ne demek uvy ci olmak diye sordugum kımse bana uvyci şu demektir diyemedi.
çünkü en az 3 yıl hisseyi elınde tutmazsan uvyci olamıyorsun. trader veya kumarcı deniliyor.
gerçek uvyci en az 3 yıl elınde tutmuş ve faiz üzerinde getiri saglamış kişi ise bunun şans/tesadüf eseri uvy tanımına girdiğini söyleyebiliriz. peki bu denlı tesaduf eseri yatırım yapmak ne kadar sürdürülebilir bir mantık içeriyor. gerçekten bu sayede her 3 yıllık periyotlarla hisse seçsem gelecek 15 yılda şansım bu kadar yaver gidecek mi.
Çünkü bilanco bakmıyorum, bakmam anlamsız cunku 3 yıl tutmam gerekiyor hisseyi e şirket haberlerınede bakamam fabrika üretimi durdurursa satmamalıyım cunku 3 yılım dolmadı. bu seferde 3 yılın sonunda iyi bir getiri elde edemem yine olmadı. Tek yapmam gereken öyle bir hisse seçmeliyim ki gelecek en az 3 yıl şirketin başına kötü birşey gelmeyeceğini ve bilancoların iyi gideceğini ayriyetten bu şirketin en az faiz kadar getiri sağlayacağını umut ederek yatırım yapacağım.
SİZCEDE ÇOK FAZLA şey istemiyormuyum bu sadece ilk 3 yıl içinde gecerli değil gelecek 3 yıllarda da aynı seyı umarak geçireceğim.
en sonunda geldiğim yer şu oldu.
Gerçekten UVY yatırımcısı yok bir yatırımcı UVY ci olmak isteyebilir. Ancak UVY ciyi UVY yapan şey kendisi değil aldıgı hissenin en az 3 yıl iyi gitmesidir. Yani UVY cı olmanıza siz değil aldıgınız hisse karar veriyor.
Hepimiz borsaya para kazanmak için geliyoruz kimisi bahsettiğim gibi bir hisse alıyor o hısse 3 yılda ıyı bır getırı saglıyor uvyci diyoruz kımısı alıyor zarardayım dıye beklıyor bazan bunada uvyci diyoruz.
Peki biz ne için gelmiştik borsaya ? Para kazanmak için mi ? yoksa birilerinin bize UVY yatırımcısı demesi için mi geldik ?
Ne için geldiğimizi unutmamak adına hayırlı gunler bol kazançlar dilerim.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri