şuna katıldıgımı belirtmek isterim.
geleceği tamın eden her yatırımcı mutlaka 1 adım degıl bence 2 adım daha ötededir. Ancak sizinde söylediğiniz gibi bu okadarda kolay olmuyor.
Mevcut algorıtmanın eski versiyonlarında gelecek bilancoyu tahmın eden hatta fıyat aralıgını dahı tahmın eden algorıtmalar yazmıştım excel üzerinde tahmın ettıgı yetmıyormuş gibi birde yorumluyordu.
bir web site yapıp tüm raporları yayınlamayı planlıyordum sonra vazgeçtim cok vakit almasından ötürü.
aşağıdakı gordugunuz resımdeki kırmızı yazıları tamamıyle otomatık olarak sıstem kendısı yazmaktadır.
okadarda cok algortıma vardı ki bilancodakı herhangibir değişkene göre yazılar ciddi manada değişiyordu.
iç içe geçen eğer formullerıyle doluydu. eğer soyle işse eğer boyle ise eğer boyle boyle ise gibi gibi
buradakı hiçbir yazıyı kendım elle yazmıyordum tek bır tuşa basıp verileri çekiyordum cıkan sonuçlar ve eğerler sayesınde excel bunları yorumlayıp kurulması gereken cumlelerı seçerek eklıyordu.
bir sonrakı bılancoyu sistem çok düşük sapmalarla tahmın ediyordu %3 %5 civarında bir sapma ile gelecek bilanco tahmın edilebiliyordu. ancak bu durumun bir sıkıntısıda marjınal degısımlerdı. örnegın bavnt afyon gbi hisselerde marjınal kar degişimleri yaşadı eskiden bunları manuel analizle görebilmiştim. Lakın algorıtma bunu göremiyordu görsede doğru bır yorum yapamıyordu. cunku marjınal kar artışları oluştugu için sapma cok yuksek oluyor sistem ortalamaları baz alarak tahmın ettıgı için geleceği iyi tamın edemıyordu marjınal değişim gösteren hisselerde.
Bu hisseler klasık ve bılındık hısselere nazaran yüksek risk içerse de çok yüksek potansıyele sahip hisselerdi. Vaktimde olmadıgı için uğraşıp excelı duzenlemekten vazgeçtim.
istikraralı ve düzenli kar eden genelı bist 100 içinde olan bu tarz şirketleri tahmın etmekte çok başarılıyken daha zigzaglı bılancolara sahip hisselerde bir iyileşme olursa bu degısımlerı tahmın etmekte zorlanıyordu.
Doğal olarak herhangibir insanda daha zigzaglı bılancolara sahıp hıssenın bır sonrakı donemını tahmın etmesıde zorlaşıyor. O Tarz hisseleri keşfetmek için detaylı anliz gerektiriyor diyebilirim.
şu ankı yaptıgım versiyondakı amacımda hem bu tarz potansıyellı yuksek hısselerı bulabılmek hemde normal seyrınde giden yavas giden hisseleri belirleyebilmek. yavaslar içinde ciddi bir potansıyel bulursa bunada yer veriyor.
geçmişi nisbeten ıstıkrarsız ancak son bılanco ıle bır potansıyel içeriyorsa ve bu fıyatlanmamışsa o fırsatıda gösteriyor bu yenı versıyon.
yani bu versiyon eskilere nazaran her iki durumdakı hısseler ıcınde fırsat yakalamak için tasarlandı.
uzun vadeli hisse seçimi konusunda söylediklerine katılmamak elde değil. geçmiş gelecğein aynası olmasa bile nisbeten fikir vermektedır ve uzun vadeli hisse seçiminde geçmiş 5 10 yıllık dönemiinceleyerek seçim yapmak cok daha mantıklı.
Ancak o tarz yanı geçmiş 5 10 yılı iyi hisseleri tosunpasayada belirttiğim gibi geçmişbılanco performansına gore resımlerle paylastık hangi karakterde olması gerektiği konusunda fıkırlerı gorsellerle gösterdik.
O tarz hisseler yavas yavas ve istikrarla büyür örnegın her 3 ayda bir %15 gider bir yılın sonunda %75 %50 %100 gibi getiriler sunabilir.
Ancak bırde bunun dışında bilancosu ıyı ancak ucuz kalabılmiş hisseler de vardır.
Bunların bır örnegı banvt idi. eskiler bilir banvt 2,30 lirada iken bilancolarının ıyılestıgı ve ciddi bir potansıyel içerdiğini yazmıştım. tabiki tüm uyvciler kızmasına ragmen.
sonra 2.30 dan 21 lere kadar uctu gitti hisse aynı şeyi afyon içinde yazmıştık sene 2014 eylül aylarında. oda aynı sekılde karlarını arttırmıştı ve arttırmayada devam etmıstı bedelsiz furyasındakı saçma fıyatlamayı saymıyorum 5,50 lere kadar çıkmıştı.
Bir yatırımcı olarak bunları bulup bunlardanda yararlanmak isterim. herkes ister. Dolayısıyla bu versiyondaki amaç potansıyel olarak 3 aylık perıyotlarla en iyi kar elde etmenızı saglayabılecek hısselerı keşfetmek bu illaki dandık hisseerin düzelmesi olarak algılanmasın sistemde ozellıkle rısklerı bıraz düşük tutum ıstıkrarıda işin içine katma sebebim riskleri düşürmekti. kısaca bist 30 bist 100 için potansıyellı hısselerıde cıkarıyor tam tersi bist 100 dışı gördüğü potansıyel içeren kimine göre dandık gözüyle bakılan hisseleride cıkartabiliyor.
en çok getiri vadeden hisseler bist 30 bist 100 den ziyade bunların dışında geçmişi pek ıyı olmayıp sonradan düzelmiş hisselerden cıkıyor. exceli geçmişteki düzenli karlılıga göre modifiye edersem bir banvt bir afyon çimentoyu hiçbirzaman bulamayacağız.
BU durumu sıze daha iyi aktarmama izin verin banvt örnegınden gıdelım.
tabiki bu hısseyı o zamanda satın alabılmek büyük cesaret ve büyük risk gerektiriyor bilancolar tekrar siz aldıktan sonra bukulseydı istediğim olmadı diyip satardınız belkı hafıf bır bır kar ıle belkıde ufak bır zarar ile.
Ancak bana sorarsanız elde edeceğiniz zarar çok az iken getiriniz çok yüksek olacağı için bu rıske değerdi.
Herzman soylerım attıgınız taş kurbağayı ürkütmeli.
Banvtte alacagınız risk şirket o donemdekı yukarı kıvrım sonrasında 2,30 tl den satın alsanız şirket hemen ertesı gun ben battım dese kı boyle bır ıhtımal çok çok düşük ama en kötüyü düşünelim kaybınız %100
peki gerçekten şirket karlarını arttırarak gitseydi ki öyle olmuş banvtte kazancınız %1000 doğrumuyum.
%1000 kazanç için %100 ü riske atmış olacaktınız.
Kaldı kı sız şirketi 3 er aylık perıyotlarla seçiyorsunuz normalde riskiniz gelecek 3 ayda şirketin hisse fiyatının gerilediiği kadar bir risk alıyorsunuz 3 ayda bır hısse boyle bır bılancoya yanı yukarı ıvmenın henuz başında ıken düşermi ama biz yinede düştüğünü varsaysak bile tahmınen 3 ay sonrakı bılanco kotu gelecekse bile %30 civarında kaybınız olurdu en kötü ihtimalle. yani %30 kayıp rıskını göze alarak %100 %200 % sonsuza oynuyorsunuz.
Bu riske değer. cunku attıgım taş kurbağayı ürkütür.
tabi birde kurbağayla kuşla işi olmayan daha mutavazı kazançlar peşinde koşan cogunlugu uvyci veya temettücü olarak kendını tanımlayan yatırımcı tıpi var bunlarda.
aşağıdakı hisse bilancoları ise size her 3 aylık perıyotlarla ne kazandırabılecegını tahmın etmek ilkokull matematiğinden bile daha kolaydır. hatta gelecek 1 yılı bıle rahatlıkla sapma payı olmadan tahmın edebilirsiniz. ancak bu hisselerin size kazandıracagı mıktar da tahmın kolaylıgıyla eştir. yüksek risk içermez cunku hissenin bilancolarında istikrar belli ne olabilir ne kadar gerileyebilir ki bu hisse. haliyle risk dediğimiz şey odukça düşük kalmaktadır. o halde muhtemlen getiride düşük kalacaktur bu hissede bir yılda muhtemelen faiz üzeri bir getiri sunacaktır 1 yılda 10 katı bu hissede hayal edemezsiniz 1 yılda %100 bile bazan çok daha güçtür bu tarz hisselerde.
Çünkü basittir kolaydır risk neredeyse çok düşüktür.
sözün özü bu excel hem bimasları seçebilmenizi hemde banvt benzeri birşey görürse onuda aradan cıkarmanızı saglayacak bir alt yapı sunuyor. Sunmuyorsa bıle buna evrimleşmesi için elimden gelenı yapacagım.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri