Originally Posted by
tosunpasa
İsyatin performansı bana yetersiz geliyor. Zaten banka düşünmüyorum portfoyde.
2008 dibine göre büyük sanayi hisseleri çok daha güzel getiriler sunmuş.
Ben işin sanayi tarafindayım [emoji6]
Öneriniz için teşekkürler...
Bu tavsiyeyi size veren sanırım sn. Hasn. arkadaşımızın verdiği bilgilere istinaden eklemiş olduğum bilgilerdi. Ama tabi, bu fırsatla nacizane ben de düşüncelerimi paylaşmış olayım:
Benim de amacım uzun vadede ana sermayeyi koruyarak küçük sermayelerlerle büyüyebilmek. 2018 Mart ayından bu yana sermayemin %50 sini isyata aktararak başladım. Tabii portföy çeşitliliğinin ve bu çeşitlilikle gelebilecek büyümenin olmazsa olmazı olan nakit akışı gerçeğini de düşünürek, bir bakıma olası riskleri de kendimce azaltmış olabileceğimi düşünerek bu kararı aldım. Geçmiş dönemlerde bir çok kağıdı elimden erken çıkardığımı (mesela ereğli ve aselsan. hatta bir de hektaş)farkettiğimde, para yönetiminin hiç de kolay olmadığını anladım. aslında zor olan görece büyük olduğunu düşündüğümüz sermayelerimizi kaybetme korkusu yaşamamız galiba. Halbuki en azından elde ettiğimiz karlara dokunmamayı öğrenebilsek bile bir çok kağıtta kayda değer büyümeler sağlamış olabileceğimize şahit oluyoruz. 2003 yılıydı mesela elimde o zamanın asgari ücret tutarı kadar afyon çimento vardı. O yıl 1/3 oranında değer kaybedince elden çıkarmıştım. Ama sonraki yıllar muazzam noktalara gelmişti bu kağıt. Tüm sermayemi bu kağıtta tutmayı zaten göze alamazdım. Ama kendimce görece küçük bir miktarı bile burada tutmayı başaramamıştım. Hatta böylesine küçük bir miktarı bu kağıtta tutmayı bile küçümsemiştim. İşte burada bizleri küçük yatırımcı hayalperestliği önyargısı yeniyor. Küçük sermayelerle büyümeyi reddediyoruz.(Warren Buffet al-sat yaparak elde edilemeyecek karların küçük sermayelerle yıllar sonra elde edilebileceğini farketmiş. Hatta bu tür denemeleri kendisi de yapmış. 100 hisse senedine paylaştırdığı küçük sermayelerinin sadece 2-3 tanesinin bile yatırdığı tüm sermayelerinin toplamını yıllar sonra katlayabildiğini itiraf etmiş . Sanırım Peter Lynch "Borsada Tek Başına" adlı kitabında bunu bizzat kendisinden duyduğunu yazmıştı.) Demem o ki, zamana ve "küçük" olmaya karşı önyargımızı yenmeye çalışmakla birlikte kendimizce "büyük!" sermayelerimizi en azından kaybetmemek adına hareket etmemizin büyüyümemizin altın kuralı olduğunu unutmamalıyız.
saygılar.
G3421 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
"Kaybetmekten kaçınmak yerine kazanmayı amaçlayan her stratejinin sonucu kesinlikle yenilgidir." Von Neumann
Yer İmleri