neyse konuyu uzatmayalım dedim kendi kendime temettü dağıtımını her zaman ve her koşulda isteyen yatırımcı sayısı çoğunlukta olduğu için konu uzuyor başka taraflara filan gidiyor. Yine aynı şey basımıza gelmesin diye benim yazdıklarımdan alacagınız varsa alırsınız. diyelim geçelim.
Sonuçta ben hisse tarafında değilim haa yeni girmiş acemilere birşeyler katabilirsem finansal okuryazarlık adına ne güzel katamıyorsamda eywallah zaten bellı bır geçmişi olurp bellır bır sevıyeye geldiğini düşünen yatırımcılar ne yapacagını bılır ben tamamen yenı yatırımcılara acemılere yol göstermeye calısıyorum oldugu kadar elımden geldıgı kadar.
hiçbirşey alamasanız bile en azından şunu bilmekte yarar var
ÖZ sermaye nedir ?
Firma sahip veya sahiplerinin şirketteki payına “özsermaye†denir, bu kavram, hem başlangıçta veya sonradan veya ortaklar tarafından şirkete konan sermayeyi hemde karların işletmeye bırakılması yoluyla sağlanan kaynakları kapsar, bir şirketin özsermayesi, net varlık(aktif) tutarı ile borçları arasındaki pozitif (olumlu)farktır. Net varlık tutarı hesaplanırken değer düzeltici hesapların, ilgili varlıklardan indirilmesi ve ödenmemiş sermaye zarar gibi gerçek değeri olmayan kalemlerin, varlık toplamına dahil edilmesi gerekir.
Başka bir deyişle özsermaye, sadece başlangıçta konulan sermayeyi değil, karların dağıtılmayıp işletme bünyesinde bırakılan kısmını da kapsar. Özvarlık kalemleri, ödenmiş sermaye, ihtiyatlar, dağıtılmayan karlar, yeniden değerleme fonu ve emisyon priminden oluşur.
Kısaca öz sermaye varlıklar kasadakı para dahıl borçları birbirinden çıkardıgınızda kalan para öz sermayedir. Mesela benım bır evım var 250,000 TL degerinde bir arabam var 30,000 TL değerinde cebimdede 200 TL var. banka borcum ise 3,000 TL
250,000+30,000 + 200 = 280,200 TL - 3,000 TL =277,200 TL öz sermayeye sahibim.
30,000 TL kredi çekiyorum bunu 35,000 TL olarak ödeyeceksem öz sermayem ne olur ?
277,200 TL öz sermayemdi 30,000 Tl eklenıyor =307,200 TL 35,000 TL de borcum var bunu düşüyoruz = 272,200 TL öz sermayeye sahibim.
Şirketlerdede durum aynen böyle.
Dolayısıyla bir şirket bu sene sonu itibariyle öz sermaye 30,000 TL ise gelecek sene en azından %24 faizin üzerinde bir öz sermaye yaratması gerekir. buda 37,200 geçmesi gerektiğini gösteriyor eğer geçemiyorsa şirketi komple satsa cebıne 30,000 TL para girecek bu parayı faize koysa seneye öz sermayesı zaten 37,200 olacaktı. gibi bir mantıküzerinde siz yatırımcılar olarak bu öz sermaye büyüme hızına senelık bazda bakmanız çok çok önemli.
Özsermaye Kârlılık Oranı Nedir? Ne İşe yarar? sevgili latten borsaya adlı sıteden.
Herkese selamlar! Warren Buffett’ın en çok vurguladığı finansal rasyonlardan bir tanesi özsermaye kârlılık oranı. Bunun artmasının-azalmasının yönetim performansı ölçmede en iyi yol olduğunu söylüyor. Kısacası hisse senedi sahibi ve ortak olarak benim sermayemin ve
dağıtılmayan kârların nasıl değerlendirildiğini gösteriyor.
Uzun vadeli yatırıma uygun olan şirketler büyük oranda yüksek özsermaye kârlılığı olan ve bunu istikrarlı olarak sürdürebilen şirketlerdir! Yüksek ROE’sini istikrarlı bir şekilde sürdüren hatta arttırabilen şirketler hissedarlarına büyük geri dönüşler sağlarlar.
Bu getirinin enflasyonun ve hatta mevduat faizinin üzerinde olması beklenir ki girdiğim riske değsin ve para kazanabileyim. Yoksa uzun vadeli ROE ortalaması %5 olan şirkette beklesem de büyük ihtimalle pek bir şey değişmeyecektir. Sonuçta zaman sadece armutları olgunlaştırır.
Daha sonra değineceğim ama hissedar olarak da bunu temettü politikasını belirlerken kullanabiliriz. Mesela şirket eğer enflasyon %10 ise ve şirket %20 ROE ile çalışıyorsa benim paramı enflasyonun iki katı ile değerlendiriyor demektir. Temettü vermeyip yatırım yapabilir. Ama %5 ROE ile çalışıyorsa o zaman temettü versin derim. En azından kârı mevduata koyar daha fazla kazanırım. Tabii CEO’yu kovup yenisini getirmek de bir seçenek
------------buraya bir parantez acayım öz sermaye karlılıgını senelik bazda hesaplamanız lazım dönemlık degıl bir ikincisi öz sermayenın büyümesınede bakmanız gerekmektedir. her ikisinide senelık bazda degerlendırmelısınız.
yazının tam versıyonu
https://www.lattedenborsaya.com/2017...-ne-ise-yarar/
Yer İmleri