Originally Posted by
Serdardm79
Enkayi defter degerinin yaklasik 3/1 altinda diye aldim özsermayesini sürekli de artiriyor yurt faaliyetleri oldugu icin döviz dalgalanmasından daha az etkilenir diye düşünüyorum
Yenigimat ise araştırmalarım sonucu gmy hisseleri temettülerini yaklaşık 10 katı degerden işlem görüyor defter degerindende ucuz su an temettu verimi gecen sene net 1.07 bu sene kari daha yuksek risksiz iyi temettü getisi var porföyde bulunsun dedim despec bilidim şirketleri icinde defter degeri ile piyasa degeri arasında oranı 1 su an digerleri daha yuksek ve kar kaybı var despecte ise hem kar artışı hemde özsermaye artışı var yabancı giriş otanida artiyor sürekli bu sebeple aldom hisseleri
pd/dd degerlendırmesını hıssenın geçmiş ortalamasına göre yapmak bence daha avantajlı sektorden sektore değiştiği gibi hisseden hisseyede değişiyor mesela 1 her zman ucuz veya 0,50 herzman ucuz pd/dd anlamına gelmıyor gyoların genelı yıllardır 1 ile 0.50 arasında gezıyor o yuzden geçmiş pd/dd oranı bir hissenin ucuzmu pahalımı oldugu hakkında daha fazla bılgı ıcerıyor sadece orana bakıp diğer hisseler 2 3 de bu hısse 0,50 de demek pek manalı degıl bana sorarsan.
Genel olarak yeni gimat konusunda bıraz takıldım. 2015 ten bu yana yatırımcısına temettü dahil. %20 getiri sunabilmiş.
temettü verimi her yıl %10 olsa 4 yılda %40 kazanıcam gibi düşünüyorsunuz hatta ilk aldıgınız %10 u geri hisseye yatırarak bır sonrakı sene daha fazla temettü almış olacagınızı düşünerek bu hısseye yatırım yapıyorsunuz belkıde fakat aslıdna faiz gibi değil temettü hissenin yukarı performansı kadar kar elde ettiğiniz için hisse sadece %20 getiri sunabılmış 4 yılda. Yani bir hisseyi temettü veriyor kriteriyle seçmenizde hiçbir sakınca yok.
Fakat alacagınız temettüyü düşünürken mecburen hissenin yukarı gıdecegı yeride düşünmeniz gerekiyor.
bu hisse 4 yılda %20 yukarı gitmiş temettüleri %20 verimlilikle dagıtıyor olsun. malesef yatırımcılarımız soyle zannetmekte her yıl ortalama %20 verimlilikle temettü dagıtıyor bu ne demek koydugun paranın %20 si kadar temettü alacaksın demek. Hesaplıyor %20 * 4 = %80 aldıgı temettüyü harcarsam %80 harcamayıp geri hisseye sokarsam her halde 4. yılımda %100 cıvarında temettü alırım diye düşünüyor.
bu planla beraber hisseyi alıyor. ben aldıgım temettüye bakarım hisse fiyatının performansından banane dıyor.
her yıl aldıgı temettüyü eklemesıne rağmen 4. yılda aldıgı temettüyü hisseye geri sokmasına rağmen totalde porfoy buyumesı sadece %20 olabilmiş. Evdeki hesaba göre %100 kazanması lazımken neden %20 kazanmıştır. Sorusuyla beraber hesap kıtap yapmaya baslıyor. SOnra anlıyor kı hisse ne kadar yukarı gıderse kazancıda okadar oluyormuş.
hisseniz %20 verimlilikle temettü dağıtacaksa her yıl %20 yukarı gıtmesı şart ozman sizin getiriniz tıpkı faiz gibi %20 olur yani sankı %20 faize para sokmuşsunuzda kazanmışsınız gıbı olur. hisse %15 gidip %20 temettü dagıtırsa kazancınız %15 tir halbukı %20 temettü almıştınız ama getiriniz %15 i geçemez. İnanmayan hesaplayabilir.
İşte bu noktadan sonra benim kayış kopuyor. madem hissenin aldıgım yerden yukarı gıdebıldıgı kadar kazancım var o halde bu hısse bırakın %20 yi %30 %35 verimlilik oranıyla faizin kat ve kat üstünde temettü dağıtsa kaç yazar. hisseyi aldıgım yerden ıtıbaren yukarı gıttıgı kadar kazanacak olduktan sonra sizede anlamsız gelmıyormu.
çoğu kişi şikayet ediyor efendım bızım şirketlerin ben bilmem neresıne tüküreyim. faizler olmuş %24 bizim hisseler veriyor %10 diyor yatırımcı tabı gelmez diyor. Fakat temettüyü faiz gibi net getiri zannedıyor halbukı hıssenın yukarı cıktıgı kadar kar elde ettıgınden habersız. bugun şirketin biri %35 verimlilik oranıyla temettü dagıtsa eğer bu sene sadece %10 yukarı gıderse sene sonunda %35 temettü aldıgınızda toplam getiriniz sadece %10 olacak. Ondan sonra faize yatırdıgınızda daha ıyı getırı elde edecegınızı anlayacaksınız ancak iş işten geçecek.
Neyse bu duruma dikkat edin hisseniz vadettiği temettüyü faiz gibi elde etmek ıstıyorsanız o hissenin vadettiği temettü verimlilik oranı kadar yukarı gıdecegınıde garantı altına almanız gerekıyor. Hoş bende soyle diyorum madem okadar yukarı gıdecegını biliyorum bu hıssenın o halde ana portfoyumun harıcındekı getiriyi satarakta aslında bır nevı temettü almış olurum. illa temettü gününü beklemek zorunda kalmam.
yani hiçbir sakınca yok temettü almanızda istemenizde ama dikkat edin vadedilen temettü verimlilik oranı kadar hisseniz yukarı gıtsın.
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri