Sayfa 37/153 İlkİlk ... 2735363738394787137 ... SonSon
Arama sonucu : 1219 madde; 289 - 296 arası.

Konu: U.v. Temettü yatırım planım(portföyüm)

1.  Alıntı Originally Posted by Serdardm79 Yazıyı Oku
    Enkayi defter degerinin yaklasik 3/1 altinda diye aldim özsermayesini sürekli de artiriyor yurt faaliyetleri oldugu icin döviz dalgalanmasından daha az etkilenir diye düşünüyorum
    Yenigimat ise araştırmalarım sonucu gmy hisseleri temettülerini yaklaşık 10 katı degerden işlem görüyor defter degerindende ucuz su an temettu verimi gecen sene net 1.07 bu sene kari daha yuksek risksiz iyi temettü getisi var porföyde bulunsun dedim despec bilidim şirketleri icinde defter degeri ile piyasa degeri arasında oranı 1 su an digerleri daha yuksek ve kar kaybı var despecte ise hem kar artışı hemde özsermaye artışı var yabancı giriş otanida artiyor sürekli bu sebeple aldom hisseleri
    pd/dd degerlendırmesını hıssenın geçmiş ortalamasına göre yapmak bence daha avantajlı sektorden sektore değiştiği gibi hisseden hisseyede değişiyor mesela 1 her zman ucuz veya 0,50 herzman ucuz pd/dd anlamına gelmıyor gyoların genelı yıllardır 1 ile 0.50 arasında gezıyor o yuzden geçmiş pd/dd oranı bir hissenin ucuzmu pahalımı oldugu hakkında daha fazla bılgı ıcerıyor sadece orana bakıp diğer hisseler 2 3 de bu hısse 0,50 de demek pek manalı degıl bana sorarsan.

Genel olarak yeni gimat konusunda bıraz takıldım. 2015 ten bu yana yatırımcısına temettü dahil. %20 getiri sunabilmiş.

temettü verimi her yıl %10 olsa 4 yılda %40 kazanıcam gibi düşünüyorsunuz hatta ilk aldıgınız %10 u geri hisseye yatırarak bır sonrakı sene daha fazla temettü almış olacagınızı düşünerek bu hısseye yatırım yapıyorsunuz belkıde fakat aslıdna faiz gibi değil temettü hissenin yukarı performansı kadar kar elde ettiğiniz için hisse sadece %20 getiri sunabılmış 4 yılda. Yani bir hisseyi temettü veriyor kriteriyle seçmenizde hiçbir sakınca yok.

Fakat alacagınız temettüyü düşünürken mecburen hissenin yukarı gıdecegı yeride düşünmeniz gerekiyor.

bu hisse 4 yılda %20 yukarı gitmiş temettüleri %20 verimlilikle dagıtıyor olsun. malesef yatırımcılarımız soyle zannetmekte her yıl ortalama %20 verimlilikle temettü dagıtıyor bu ne demek koydugun paranın %20 si kadar temettü alacaksın demek. Hesaplıyor %20 * 4 = %80 aldıgı temettüyü harcarsam %80 harcamayıp geri hisseye sokarsam her halde 4. yılımda %100 cıvarında temettü alırım diye düşünüyor.

bu planla beraber hisseyi alıyor. ben aldıgım temettüye bakarım hisse fiyatının performansından banane dıyor.

her yıl aldıgı temettüyü eklemesıne rağmen 4. yılda aldıgı temettüyü hisseye geri sokmasına rağmen totalde porfoy buyumesı sadece %20 olabilmiş. Evdeki hesaba göre %100 kazanması lazımken neden %20 kazanmıştır. Sorusuyla beraber hesap kıtap yapmaya baslıyor. SOnra anlıyor kı hisse ne kadar yukarı gıderse kazancıda okadar oluyormuş.

hisseniz %20 verimlilikle temettü dağıtacaksa her yıl %20 yukarı gıtmesı şart ozman sizin getiriniz tıpkı faiz gibi %20 olur yani sankı %20 faize para sokmuşsunuzda kazanmışsınız gıbı olur. hisse %15 gidip %20 temettü dagıtırsa kazancınız %15 tir halbukı %20 temettü almıştınız ama getiriniz %15 i geçemez. İnanmayan hesaplayabilir.

İşte bu noktadan sonra benim kayış kopuyor. madem hissenin aldıgım yerden yukarı gıdebıldıgı kadar kazancım var o halde bu hısse bırakın %20 yi %30 %35 verimlilik oranıyla faizin kat ve kat üstünde temettü dağıtsa kaç yazar. hisseyi aldıgım yerden ıtıbaren yukarı gıttıgı kadar kazanacak olduktan sonra sizede anlamsız gelmıyormu.

çoğu kişi şikayet ediyor efendım bızım şirketlerin ben bilmem neresıne tüküreyim. faizler olmuş %24 bizim hisseler veriyor %10 diyor yatırımcı tabı gelmez diyor. Fakat temettüyü faiz gibi net getiri zannedıyor halbukı hıssenın yukarı cıktıgı kadar kar elde ettıgınden habersız. bugun şirketin biri %35 verimlilik oranıyla temettü dagıtsa eğer bu sene sadece %10 yukarı gıderse sene sonunda %35 temettü aldıgınızda toplam getiriniz sadece %10 olacak. Ondan sonra faize yatırdıgınızda daha ıyı getırı elde edecegınızı anlayacaksınız ancak iş işten geçecek.

Neyse bu duruma dikkat edin hisseniz vadettiği temettüyü faiz gibi elde etmek ıstıyorsanız o hissenin vadettiği temettü verimlilik oranı kadar yukarı gıdecegınıde garantı altına almanız gerekıyor. Hoş bende soyle diyorum madem okadar yukarı gıdecegını biliyorum bu hıssenın o halde ana portfoyumun harıcındekı getiriyi satarakta aslında bır nevı temettü almış olurum. illa temettü gününü beklemek zorunda kalmam.

yani hiçbir sakınca yok temettü almanızda istemenizde ama dikkat edin vadedilen temettü verimlilik oranı kadar hisseniz yukarı gıtsın.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

2.  Alıntı Originally Posted by tosunpasa Yazıyı Oku
    Aşağı yukarı aynı şeyleri yazdım erhan hocam. Sizin ki biraz daha profesyonel ☺️
    Yani işin ehli olmadığım için yanlış yönlendirme yapmak istemiyorum.
    Kafama takılan bur husus var (öğrenmek babında) şunu yazmışsınız.
    ''usak karları yukarı dikmiş lakin net kar fazla dikilememiş EFK ya nazaran yanı faaliyetlerindne cok iyi karlar ederken bu karlar net kara pek yansıyamamış. Son zamanlarda aldıgı borçtan kur farkından kaynaklanıyormuş gibi görünüyor. Net karın gidişatına dikkat etmek kaydıyla bılancolar ıdare eder. pd/dd seviyesi normal sayılır. öz sermaye artışları eh işte seviyesinde. yani kötü diyemem. çokiyide diyemem. kendı kendını ıdare eder bır yapısı''
    Uşak net satışlarını arttırmış esas faaliyet karını arttırmış ama net dönem karları yerlerde. Borç kur farkından olabilir demissiniz. Burda usakin net dönem karları satışlara göre 2013 den beri sürekli olarak azalıyor. 2017/3 den itibaren de yabancı para varlıkları yükümlülüklerinden daha fazla normalde. Atladığım bir nokta mı var?
    Bir de yabancı para net pozisyonu kısmı var sağ grafik orada ciddi bir sıkıntı var. İki grafik arasındaki fark nedir acaba?
    Arkadaşın hisselerine tekrar dönersek brsan trkcam ve isdemir doğru tercihler olabilir trkcam biraz belirsiz olsa da.
    Fakat diğer hisseler sıkıntılı bence. Hisselerin son on yıllık yani 2008 krizinde ki dibinden almış olsan bile doğru belli bir getiri elde edememiş dolar alsan aşağı yukarı aynı parayı kazanacaktı ki hele despecte falan bırak getiriyi götürü söz konusu. İnşaat desen en az bir kaç yıl sıkıntılı gelecekte ne olacak bilinmez geçmişi de güzel değil. Ha bundan sonraki 10 yıl da bu şirketlerle ilgili farklı hikaye veya beklentisi varsa bilemem ben net bir şekilde beğenmedim.
    Çok güzel sanayi şirketlerimiz var onlardan alıp toplamak daha mantıklı gibi.
    Ne güzel isdemir trkcam Borusan bulmuşsun Tüpraş petkim asels kords hekts vesbe ford aygaz egeen alkim adel Turkcell tavhl bimas ve daha bir sürü güzel hisse varken bana cazip gelmedi.
    Tercihlere saygım sonsuz buraya yazmak bir nevi eleştiriye de kendini açmak demektir. Benim eleştirim bu yönde beğenenler olabilir saygı duyarım.
    tespitlerine bayıldım ben hocam.

herşeyi sorabılırsın bana sıkıntı yok. arkadaşımız genel ıtıbarıyle güzel hisseler seçmiş bu yuzden acıkcası pekde gömmek ıstemedım hisseyi tadını kacırmak ıstemedım yorum yaparken nisbeten yumusak bir dıl kullandım hisseleri biraz daha geçişken yanı yumusak kanlı degerlendırdım. Karlı gömülmüş demek biraz ağır kaçar nihaetin 0 seviyesinin üstünde karları hani migros gibi çuvallayıp 0 ın altına inmemiş pozitif değer arasında efk ile arasındakı fark acılmış.

HMM sen satışlaradaki artışa rağmen efkdakı artışa rağmen net kar yükselmeyince düştüğünü varsaymışsın aslında doğru bir bakış açısı. bir şirket 100 adet seramik satıp 1000 TL EFK elde ediyor fakat net kar 500 TL
    bu sefer 200 adet satıyor 2000 TL efk elde edıyor fakat net kar yine 500 TL
    seneye 300 adet satıyor 3000 TL efk elde edıyor net kar 510 TL

BU bakış açısıyla haklısın net kar düşüyormuş gibi görünüyor. Aslında net kar sabitlenmiş ama EFK ve satışlar bu denle artarken net kar sabit kalınca aslında düşüyor olarak yorumlamakta doğru. Haklısın tespitin doğru.

Sen diyince tekrar baktım yabancı para kısmına grafikteki renklerı karıştırmışım :D :D mavi renklıyı yükümlülük zannetmişim hızlı hızlı bakayım derken hata yapmışız.. Tüh çok özür dilerim iyiki tosunpasa varmış bak düzeltti durumu haklısın yapancı para pozisyonu var yanı aslında kurdan kar yazıyor bu adamlar.

net karın nasıl yamuldugunu buldum bılanco yapısı kısmına gır en önemli kısa vadelı borçlar kısmı var. finansal borçlar ve ticari borçlar artmış. Buda net karın yükselmemesiyle kendını göstermiş.

aslında şirket kar ediyor fakat borç alıyor. kar ediyor borç alıyor buda net karın yerıne sayfasını saglıyor. satışlar ve esas faaliyet karları hızını keser yataya sarar veya aşağı yamulursa net karın 0 ın altına inmesi an meselesı aslında.

tespitlerin doğru tosunpasa net satışlarla yabancı para kısmı tam ne işe yarıyordu acıkcası unuttum sanırım satışların ne kadarı yabancı paraya baglı onunla ılgılı bır orandı dıye düşünüyorum.

diğer hisselerle ilgili genel yorumlamanda bence doğru

Son cumlelerıne gelirsek. İşte dediğim noktaya geliyor "daha iyisi varken neden sadece iyi olanı tercih edeyim."

inanın okadar güzel hisseler var kı tosunpasanın saydıgı gibi. ama nedense insanlar EN'leri seçmiyor yada bulamıyor herhalde.

Hep boyle idare eder modda giden ancak kendını zor kurtaabılmış kötünün iyisi dediğimiz hisseleri alıyorlar. Bunu zamanla daha çok göreceksin.

Ancak şimdi bu hisseleri at çöpe şunları al demek pek hoş karşılanmıyor bırde arkadaşların cogunun bılanco programı olmadıgı için senın dedıgın hısseler hakkında hiçbir fikri yok herkes sen gıbı hısseleri kontrol edebılse. diyecekki ulan bunlar çok kötü değilmiş iyimiş ama cok daha iyileride varmış ben niye bunu aldım kı dıyebılecek.

Ama bunu sen dersen olmuyor cunku senın soylemınle alacagı hısseden kendının haberı yok yarın belkı sen kotulesırse elden cıkaracaksın ama o cıkaramayacak bılmeyecek kı kotulestıgını.

Zamanla benim hissetiklerimi hissedeceksin tosunpasa su daha iyi seninkine göre dersin ama tonla laf yersin benım hissemin surada yatırımı varda burada sunu yapacakta surada sunu yapacakta ben bekleyecem 2019 su proje hayata geçecek sen ozman gör bu hısseyı 2020 de su olacaktı ozman karlar cosacakta vahy efendım borçları su sevıyeye ınecekte edecek acakta ecekteeee ler hiç bitmiyor. Artık sende iyi kardeş sen bılın ne diyem diyip geçiyorsun yani.

arkadaşlarımız bır tercihte bulunmuş ve kabaca yorumlamamızı istemiş elimizden geldıgınce yorumladık.

Ama cok daha iyileri var mı var kesınlıkle ancak arkadasımız o cok daha ıyılerı görebiliyormu tespit edebiliyor mu bılınmez herkes en iyi almak ıster muhtemlen arkadasımızın en ıyılerıde bunlar O bakımdan ben bunları at çöpe sunları at pek dıyemıyorum kendıne gore ıyı dıye seçmiş bu hısselerı belkıde haklı cıkar. Bakış açıları renkler ve zevkler tartısılamaz. Ama bir karşılaştırma yapılacaksa çok daha iyi hisseler var tabiki.
    Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..

Esas senin eline sağlık hocam.
    Bilanço kısmına girince ben de gördüm yeni bir şey daha öğrenmiş olduk eyvallah ☺️
    Ben kimseyi kırmak istemem daha bir ay önce sadece internette gördüm diye gittim migros aldım yani hepimizin yaptığı şeyler. Programın ve senin eğitimin sayesinde bazı yanlışların farkına vardık. Halen daha da hatalar yapacağız illa ki insanoğlu hata yapan bir varlık. Ama temel analiz şart. Hisse ne alemde bilmek lazım yoksa benim gibi 40 tl den aselsana atlamak bir tık uzağında ☺️
    Umarım arkadaş bana alınmamıştır hatalı konustuysam affet.
    Bu arada siyaset konuşmuyoruz ama kısa bir şey söylemek istiyorum. Fırat'ın doğusuna operasyon başlayacağı bizzat Cumhurbaşkanı açıkladı. Operasyonu tamamen destekliyorum hatta ırağa kadar alınıp toprağımız olması taraftarıyım tabi buna babalar izin vermez.
    Fakat reel gerçeklere dönecek olursak bu ekonomik sıkıntıların yaşanmasında ki temel nedenlerden biri de iraga kadar hızı arttırılan terör örgütü operasyonları ve suriye deki malum operasyonlar.
    Savaş ekonomisini kaldırabilecek bir bütçeye sahip değiliz ki savaş olmasa bile ordu envanterlerimiz dünyanın ilk 10 unun rahat altındadır. Bunlar ciddi masraflar.
    Bu operasyonlar ülkedeki sıkıntıların artarak devam etmesine yol açabilir. Ben sıkıntının bir kaç yıl daha devam edeceğini düşünüyorum. Rusya bile basedemeyip ordunun büyük kısmını suriyeden çıkardı .yerden çıkardıkları doğalgazı satmalarına rağmen.
    Savaş ekonomisi zordur. Güçlü bir orduya muhtacız ama ekonomik gerçeklerimiz de ortada.
    Abd gibi dolar basıp sıkıntıyı aşma şansımız da yok. O halde karanlık bir kaç yıl daha bizi bekliyor olabilir ki fed trumpı dinlemeyip faiz arttırımlarına devam ederse (ki yavaşlama sinyali verdiler) global bir krizin kapıda olduğunu düşünüyorum. Bunlar bizim için fırsat olabilir ama sağlam psikolji gerekli.
    Dünya çapında bir savaş öngörümü daha önce söylemiştim. Umarım bir teori olarak kalır.
    Sıkıntılı bir gelecek var ama konumuza dönersek kuruluşundan itibaren Türk borsası hep kazandırmış gelecekte kazandırmaması için mucize lazım.
    Bu arada operasyonlar aselse yarayabilir belki 😉
    Allah askerlerimize zeval vermesin...

Teşekürler arkadaslar enkayi cikardim yerine erdemir ekledim saholu ve usak yerinde ayni sektorden ege seramik ekledim maliyetlerim yuksek deyildi zaten
    Erdemir
    borusan mannesman
    Isdemir
    Trakya cam
    Ege seramik
    Takibime de vestel beyaz esya ile erbosani aldim
    Bu hisseler üzerine devam edecegim uzun vadede inşallah bu hisseleri epeydir takip ediyordum trakya ile isdemiri de 2 aydir aliyorum ufak ufak artik hakkımızda hayirlisi diyelim

5. egeser yönetimdeki imtiyazlı senetleri bi araştır derim.
    uzun vadede sırf bu sebepten elediğim şirkettir egeser

6. Tabiki herşeyi bileceğim diye bir kaide yok ama kendını yetiştirdiğimi ve geliştirdiğimi düşünüyorum her konuda. Herşeyde iyi olmasamda bir çok konuda yeterince bilgi sahibi oldugumu düşünüyorum.

sende herşeye atlıyorsun erhan diyenlerınız olacaktır muhtemelen napayım boş vaktımı degerlendırıyorum.

Aslında ben biraz bu tarz savaş operasyon vesaire konuların da farklı bir bakış açısına sahibim.
    Doğma büyüme afyonluyum afyon genel ıtıbarıyle iç anadoluya yakın milliyetçi bir kültürle yetişmiştir.

Fakat zaman içerisinde benim kişisel gelişimim düşüncelerimin evrimleşmesine sebep oldu.

nasılkı tosunpasa borsa konusunda bir kaç leveli kısa sürede atladıysa aslında bakış açısı düşünceler konusunda da bir level atlayabilirsiniz. Buradakı evrim yani hayat bakış açınızdaki evrim borsa ogrenmış olanın verdiği hazdan çok daha yüksek. Yani beynin aydınlanıveriyor onceden sankı görmüyormuşum gibi hissetim ben bu aydınlanmadan sonra. O bakımdan şimdiki konusacaklarımız aslında beynimizin bir kaç level daha atlamasıyla ilgili bende öyle oldu yanı en azından.

mesela gerçekten bir cocuk kötü olarak doğabilir mi ? yada kötülük yapmak için doğabilir mi ? onun yaşadıgı psikolojık durumlar sistemin verdiği yük hayat şartları onu bu noktaya itmiş olabilir mi ? Suçlu gerçekten o cocukmu yoksa sistemi yaratanlar mı ?

savaşmak neden var insanları neden dıl dın ırk olarak ayırıyoruz kı ınsanı ınsan oldugu ıcın sevemezmıyız kımse kotuluk yapacagım dıye doğmuyor aslında bunları yaratan yıne bızım mevcut sıstemımız degıl mı ? savaşmak çok ilkel hangi devirde yaşıyoruz ayrıca bırının gerçekten suçlu oldugunu nerden bılıyoruz nerden kanaat getirip yargılıyoruz hangi bakış açısıyla suçlu suçudur. bazan katıllerın cocukluk fotograflarını gorursunuz ne tatlı cocukmuş nasıl cınayet işlemiş dersiniz aslında hayat hıkayelerını dınledıgınızde bir çoğunun psikolojık tramvalar yasadıgını gorursunuz. kişiler bence doğuştan katıl degildi. Onları bu boyuta getıren yıne çevremiz.

On dört yaşındayken, karnımı doyurmak için bir parça ekmek çaldım.
    Bu yüzden beni zindana attılar, ama altı ay bedava ekmek verdiler.
    Hayatın adaleti budur işte.

| Victor Hugo |

tabi bu değişim süreci okadar kısa sürmeyecek bir süreç üzerinde baya bir düşünüp sorgulayacagınız araştıracagınız ve git gide gelişim göstereceğiniz bir durum. Benım hemen hemene 1 yılımı aldı bu değişim süreci.

https://youtu.be/KUnl2riWJDM

https://youtu.be/EwAPHV8Xd0Y

https://youtu.be/e_dod2MRvx4

en önemlilerinde sıra bunlar ekonomıylede ilgili borsayla ilgileniyorsanız yarar saglar düşüncesindeyim.

https://youtu.be/BRkyY23mgVc

https://youtu.be/e1K-BMkHJPs

Alıntı Originally Posted by Hasan. Yazıyı Oku
    egeser yönetimdeki imtiyazlı senetleri bi araştır derim.
    uzun vadede sırf bu sebepten elediğim şirkettir egeser
    Bu imtiyazlı hisse senedi ve olası sıkıntıları nedir hasan hocam?
    Erbosla ilgili bir yorumda da bu yorumunuzu görmüştüm.

8.  Alıntı Originally Posted by tosunpasa Yazıyı Oku
    Bu imtiyazlı hisse senedi ve olası sıkıntıları nedir hasan hocam?
    Erbosla ilgili bir yorumda da bu yorumunuzu görmüştüm.
    Selam. Erbosdan örnek vereyim a grubu hisselerine %10 kar payı imtiyazı var. Yani temettüden bizde çok kar payı alıyor.

Ayrıca halil buhurun bir yazısını da yapıştırayım

Adbgr (% 3,58 sermayede Kâr Payı imtiyazı)
    Brisa (yönetim kuruluna aday seçiminde önerme imtiyazı)
    Aselsan (y.k. aday gösterme imtiyazı)
    İşgsy (y.k. aday gösterme imtiyazı)
    Petun (oy kullanma imtiyazı)
    Pınsüt (aday seçme imtiyazı)
    Toaso (aday seçme imtiyazı)
    Ford (yönetim imtiyazı)
    Tmsn (oy kullanma imtiyazı)
    Ttrak (yönetim, denetim imtiyazı) var.

Akçansa, Adel, Arclk, Bimas, Boluc, Çimsa, Hektaş, Otkar, Tuprs, Thyao, Doas, Ülker'de ise imtiyazlı pay yok.
    Birkaçında imtiyaz görünse de sermayedeki payı sıfır olduğu için bu gruba yazdım.

Sonuca gelirsek yukarıdaki imtiyazlı grupla imtiyazsız grup arasında hisselerin performansı ve yatırımcı dostluğu açısından bakarsak yatırımcı aleyhine bir durum görünmüyor.
    Hatta 1. grupta yani işlem görmeyen paylarda imtiyazlı pay olan grupta performans ve yatırımcı memnuniyeti daha fazla görünüyor.

Buradan hareketle önemli olan imtiyazı kullanan yöneticilerin veya şirketin kurumsal yönetim ilkelerine göre hareket etmesi ve yatırımcıları koruma gayretiyle imtiyazını kullanması.
    Aksi takdirde imtiyaz, yatırımcı aleyhine dönecektir.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Sayfa 37/153 İlkİlk ... 2735363738394787137 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •