Originally Posted by
Epicurist
Sn. 40YILLIKSANAYICI'nin yaptığı analiz konusundaki görüşlerimi açıklayayım.
Öncelikle bu başlığı okuyanlar hatırlayacaktır. Eurobond'a ilginin azlığı olarak vergi miktarının yüksek olması ve dolar bazında - (negatif) getiri olma ihtimalinden bahsedilmişti.
Bugün madalyonun diğer yüzünü konuşacağız.
Diyelim yaz sonu olan hareketlilikte 65 fiyatı ile 650.000$'lık Eurobondu dolar kuru 6.55 iken aldınız.
Bugün fiyat 85'e çıkmış olsun. 850.000$'lık Eurobondunuz var demektir.
İtfanın 5 yıl sonra olduğunu düşünelim. İtfaya kadar beklerseniz 5 yıl sonra son kupon ile birlikte bu 200.000$'ı(850.000 - 650.000) alacaksınız(toplamda daha fazla alacaksınız ama örneği basitleştirmek için onu hesaba katmıyorum).
Kaba bir hesapla %35'den 70.000$ karşılığı kadar bir vergi ödeyeceksiniz.
Peki şimdi satarsanız bu Eurobond'u ne olur?
Önce alım fiyatına üfe endekslemesi uygularsınız, bu uygulama için aradaki üfe farkı %10 ve üstünde olmalı. Şu an %7 (2 aydır üfe - geldiği için) ama Kasım ayında satmış olsa idiniz %10'un üstünde idi. Bir kaç aya yine üstüne çıkacaktır.
Bizim örnek için diyelim ki alım-satım arası üfe %10 olsun. Bunu alışın üstüne ekleriz.
Alış fiyatımız 65 iken oldu 71,5.
Satış fiyatımız dolar 6,55'ten 5,5 düştüğü için aynı oranda geriledi ve oldu 71.4.
Alım satım karı = 71.4 -71.5 = 0
Yani, itfayı beklesek, 5 yıl sonra elde edeceğimiz 200.000 doları bugünden cebe koyduk ve 70.000$ vergi vereceğimize 1 kuruş vergi bile vermedik.
Tek konu sat tekrar al işlemindeki komisyonlar, onda da MT yardımcı olmayacaksa ne işe yarar.
Sonuç olarak; eli tetikte, bir gözü üfe'de, diğer gözü spot kurda olan (tercihen şaşı) bir Eurobond yatırımcısı 0 vergi ile ciddi paralar kazanabilir.
Notlar: Normalde tam %35 vergi ödemezsiniz basitleştirmek için öyle yazdım.
Vergileri TL toplamdan ödemek gerekirken fiyata indirgedim. Sonucu değiştirecek bir şey değil.
Yine basitleştirmek için kuponları hesaba katmadım vergide de kazançta da.
Yer İmleri