Originally Posted by
selka
Politika faizinin %24 lerde fazla duramayacağının en somut delili yapılmayan NÜFUS KONTROL PLANLAMASI dır..
TR 'de 1980 ler de yapılan aile planlaması artık rafa kalkmış durumda...
Yanlış anlaşılmak istemem; lakin faizleri %1000 ler düzeyinde artırıp; frene köküne kadar basmış, son 4 aydır cari fazla veren bir ülkede USD şiddetle yukarı hareket edecek mantığı nı çok zor buluyorum.
Ancak; %24 faiz ve STOP etmiş bir ekonomi arkadan her yıl 1,500,000 lisans (üniversite) mezunu genç geliyorsa; DAYANAMAZ sınız...
Çünkü İşsizlik BOMBA gibi patlar...
Genç işsizlik %25 lerden %40 lara o denli hızla gelir ki kanımca 2 yıl yeter de artar bile.. O sebeple nüfus planlaması bu ülke için şarttı oysa 3 çocuk denilip duruldu...
Arkadan nesil geliyorsa mevcut hükümet hal çaresine bakmalıdır.. Faizleri ben kısa vade indirmek istemeseler bile indirmek zorunda kalacaklarını düşünüyorum..
Hükümetin büyümeyi gerçekleştirirken ENFLASYON ve USD ı dizginleyememesini en büyük iktisadi sorunu olarak görüyorum...
Oysa; Türkiye'nin yapacağı şey çok basitti, inanın bana..
TR FED ile inatlaşmayacak; FED her 0,25 puan faiz artırınca (Sanırım FED Çarşambaları iken; TCMB Perşembeleri toplanıyordu) bizimkiler 75 baz puan faiz artıracaktı...
Sanırım Bernanke ile bizim gösterge faizimiz %4,75 ler de idi..
FED Yaklaşık şimdiye kadar 10 adet faiz artırdı.. 2,75-3,00 bandına getirdiler.. Bizde o zamanda bu zamana 0,75*10=750 baz puan artırıp 10 kademe de 4,5+7,5= %12 politika faizi ile olacaktık..
İnanın bana o zaman bu USD şu an 4,40-4,50 bandında olacaktı..
Oysa; Şimdi %24 politika faizine karşı 5,35-5,50 bandındayız...
Nihat Zeybekçi inatla ABD ve fed ile inatlaştı.. Rüzgara karşı direndi.. ABD senede 4 kez faiz artırırken biz %11 ler civarında büyüdük...
Bu arkadaki VAGON ısrarla gitmeye çalışması ama lokomotifin başındaki makinistin ısrarla frene basmasına benziyor...
Sonuç; 7,30 TL USD kazası...
MB sının çok piyasa izleme araçları varmış.. Benim bir tane bile yok..
Oysa, benim dediğim yapılmış olsa idi TR büyümüde %7 ler den %3,5 lara yavaşca gerileyecekken şimdi belki de eksi büyümeler gelecek...
İlerleyen günlerde göreceğiz...
Lakin günler geçtikçe yükselemeyen BORSA nın USD da buralarının dipler olduğunu TEYİT ettiğini düşündürüyor...
O sebeple bende artık "USD'da 2019 Ocak itibarı ile YÜKSELİŞ KAÇINILMAZ" OLDU, diyenlerdenim...
Bol kazançlar...
Yer İmleri