Sayfa 290/1000 İlkİlk ... 190240280288289290291292300340390790 ... SonSon
Arama sonucu : 8000 madde; 2,313 - 2,320 arası.

Konu: Dolarda Yukselis Kacinilmaz

1. Mart ayında Hazinenin yüklü dış borç ödemesinden sonra Nisan ve Mayıs aylarında finans sektörünün hayli yüksek olan 11.361 milyar dolarlık dış borç ödeme/çevirmesi var. Aynı dönemde kamu ve reel sektörün dış borç servisi ise 3.4 milyar dolar civarında. Toplamda 15 milyar dolara yakın bir dış borç ödemesi / çevirmesi yapılacak Nisan ve Mayıs aylarında. Kur ve borçlanma faizi üzerinde etkisi olabilir.

2. MB bankası net döviz rezervleri 26 milyar doların altında an itibariyle. Brüt rezervleri içerisinde ise hazinenin 5.75 milyar dolar parası ve yaklaşık 5.6 milyar dolarlık kısa vadeli borcu (Katar parası vb) mevcut.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Türkiye
    Gönderi
    10,163
    Blog Entries
    12
    Global şartlar ve veriler bizim için düzgün gitse de (Şu anda yönetimin en büyük şansı bence), bu kadar kötü iç durum ve veriler nedeniyle, sarmaldan çıkma gayreti ile, seçim sonrası yönetimin hata yapma olasılığı bence çok yüksek.

Hemen her kurum ve vatandaş son derece hassas (vulnerable) bir konumda.

Herkes yardım ve kendisi için iyi şeyler beklemekte.

Oysa birilerinin canının yanması şart.

Malum şirketler zora girdiklerinde ilk yaptıkları ve en kolaylarına gelen, geleneksek (!) personel tenkisatıdır.

Devletler de vergi aletine baş vurur.

Bu konuda en kolayı da kümesteki kazları biraz daha yolmaktır.

Ekstra verginin kimden alınacağı, genelde politik bir tercihtir.

Ufukta bir seçim kalmadıysa yöneticinin eli ve kafası daha rahattır.

Verginin en verimlisi, mükellefinin ya da sorumlusunun sayıca fazla olması, verginin kolay ve sızıntısız tahsil edilebilmesidir.

Devlet iflas etmez. Tamam da bu kadar borç yükü de (şimdilik kaynak bulunsa da) çekilmez.

4. Hazine Tahvil faizlerinde artışa sebebiyet vermemek için yoğun dış borçlanma ve iç borçlanmayı da döviz cinsinden yapma yolunu seçti son zamanlarda. Topladığı dövizi MB ye vererek tl alıyor ve bununla borç ödemesi, harcama yapıyor. Böylece hem Tahvil faizlerini baskı altına alıyor hem de piyasaya döviz girdisi yaparak kurları baskılamaya çalışıyor.

Tabiki döviz cinsi borçlanıp TL cinsi borç ödemek ne kadar mantıklı bir işmiş önümüzdeki süreçte göreceğiz.

5.  Alıntı Originally Posted by tospa Yazıyı Oku
    Hazinenin yabancı para ve TL cinsi mevduat hesaplarında 11 Mart itibariyle 69.257 milyar lira para var.
    31 Aralık günü toplam meblağ 33.6 milyar lira idi.
    Ocak ve Şubat aylarında hazine 57.2 milyar lira net borçlanma sağladı

Mart ayı içerisinde 3.788 milyar dolarlık (mevcut kurdan 20,6 milyar lira) dış borç ödemesi yapılacak, henüz yapılmadı.
    Az önce baktım tekrar borcun yaklaşık 2.5 milyar dolarlık kısmı ödenmiş. 1.2-3 milyar dolarlık daha bir ödeme yapılacak.

Adamlar kararli secime kadar 100.000 ustu borsaya 5.50 altı dolara devam. Piyasada dolar değil tl sıkışıklığı olduğu konusunda hem fikirim
    bir halt olacağı yok.

Gecen yıl annemi n eve 1 tane yuvarlak florasan almistim. Bir yil gecmedi bizuldi. Bir oncekini 5-6 yıl kullanmıştı Satıcıya gittim. Neden boyle oldu dedim. Philipss ve osramin Turkiyede fabrikasi varmis. 4-5 yıl once piyasaya cin firmaları girmiş Yari fiyatina satmaya baslamislar. Bir sure sonra osramda phipste basa cikamamis uretime son vvermişler. Bunun uzeri e Çin firmalari fiyati 2 katina çıkarmışlar boylece piyasada hem pahalı hem de kalitesi ve omrü 4 te 1 ine urun almaya başlamışız
    bir halt olacağı yok.

Duhul
    Nov 2018
    İkamet
    Gönüllerde yaşıyorum.
    Gönderi
    7,300
    Bir de yüzde 50 nin altında kalırlarsa seyreyle şenliği , dolardan başka rasyonel hiçbir şey kalmaz ülkede.

Sayfa 290/1000 İlkİlk ... 190240280288289290291292300340390790 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •