Sayfa 331/1230 İlkİlk ... 231281321329330331332333341381431831 ... SonSon
Arama sonucu : 9840 madde; 2,641 - 2,648 arası.

Konu: ...::: Beyaz Yaka İçin Tasarruf ve Yatırım Koçluğu-2 :::...

1.  Alıntı Originally Posted by Ekonomist2 Yazıyı Oku
    Ağzınıza sağlık güzel açıkladınız salt hisse zihniyetini kırmak lazım. Ben eminim ki bir çok profesonel yatırımcının şuan hisse yatırım yüzde 20yi geçmez. Mesela altında hareket tarzı nasıl olmalı? Dolara ne kadar girilmeli? Viob un imkanları avantajları neler? Nasıl konratlar alınmalı? gibi konuları konuşabiliriz ayrı başlık da açılabilir bu post altında da olabilir ama bu başlıkta her şey eninde sonunde hisse senedine çıkıyor
    Özellikle önceki başlıkta alternatif yatırım araçları çok konuşuldu.. o başlığı ve bu konuyu başından bu yana okudunuz mu bilmiyorum. Okudu iseniz bir kez daha okumanın faydası olacaktır, emin olun. Şahsen kendi yazdığım yazıyı bile geriye gidip birkaç kez okuduğum olmustur...bazı şeylerin oturması için birden fazla ama hazmederek okumak gerekiyor.

En başından bu yana başlıklarımızın ana fikri şu oldu,

İ-) aslolan tasarruftur, yatırımdan önce tasarruf gelir..iyi bir birikim, kazançlı yatırımların da yolunu açıyor...düşuk tasaruf miktarı kişileri çok kazanmaya, bu da riskli yatırımlara, bu da kaybetmeye itiyor.

Hedef istikrarlı %10 yıllık reel kazanç ise, büyük ihtimal kazanırsın...yok hedef %20 reel kazanç ise büyük ihtimal kaybedersin...kazanç beklentisi arttıkça, başarma ihtimali çok daha hızlı düşüyor.

İi-) başarılı bir yatırım için diversification denen çeşitlendirme çok önemli...yani portföyü çeşitli enstrümanlara değişik risk seyirlerine gire bölmek...bu aynı zamanda doğal hedge demek, yanı portföyde hem hisse senedi hem dolar varsa, muhtemelen hisse senedinde yaşanacak olası kayıpları döviz getirisi telafi edecektir.

2.  Alıntı Originally Posted by 10lukhisse Yazıyı Oku
    burayı okuyup viop a giren kişi 1-2 yılda birikimini kaybeder sonra da sağlığını. yani viop nedir bilmiyor, short nedir bilmiyor nereden işlem yapılıyor bilmiyor. o kişi de uzak dursun bir zahmet.
    teknik analiz öğrenip boğa piyasasında hissede, ayı piyasasında mevduatta durmak daha mantıklı.
    Viop parayı sıfırlatır ama hisseleri satıp mevduata geçmek parayı sıfırlatmaz.
    Tabi kendini Cauti gibi yetiştirmiş kişiler için viop faydalıdır ama bu kişilerin sayısı tahmininizden çok çok azdır.
    (bakınız viop24 topiği hepsi 24 saat ekran başında)
    Söylediklerinin çoğunda haklısın...viop 24 topiginde sabah akşam long-short kovalayanlar da çoğunlukla kaybediyor.

Zaten yeterli donanıma sahip olmayanlara salt viop önermem...bu işi profesyonel olarak yapan biti olarak ben bile salt viop yapmayı bıraktım....uzun vadeli hisse portföyümü zaman zaman koruna altına alarak, bazen de sadece hisse pozisyonu ile ilerliyorum...sonuçlar oldukça tatminkar.

Yani şunu demeye çalışıyorum... portföy koruması yapalım diye vadeli işlemleri yalayıp yutmaya gerek yok, çok bilmek de kazanmayı garanti etmiyor. Az bilgi çoğu zaman yeterli olabiliyor.

Hep şunu söyledik. 2009 dibi sonrası çok güzel bir dönem yaşandı, özellikle temettu hisseleri çok iyi getiriler sundu..ama hep böyle olacak beklentisi boş çıkabilir. Bugün hisse başlıklarına bir bakın, özelikle son 5 senedir yatırım yapanlar...3-5 şanslı kağıt dışında yatırımcı kan ağlıyor.. kafayı sıyıranlar, dümdüz kufur gidenler...bakın 5 sene diyorum, az bir zaman değil...çoğunluk bırakın reel getiriyi, nominal olarak da ekside.

İçinde bulunduğumuz durum daha önce deneyimledigimiz bir şey değil...hep krizlerde hızla dibe vurur, sonra V şeklinde krizden çıkardık...şu an krizdeyiz, ama V değil de L şeklinde 2-3 sene daha sürebilir.

Bu durum finansal ve psikolojik olarak sağlam olmayı, sağlam kalmayı gerektiriyor.

Bu nedenle aktif portföy yönetimi, profesyonel bir yatırımcı gibi hareket edebilmek önemli..biliyorum zor, ama zoru başaracak kişi sayısı da az zaten.

3.  Alıntı Originally Posted by Ekonomist2 Yazıyı Oku
    Ağzınıza sağlık güzel açıkladınız salt hisse zihniyetini kırmak lazım. Ben eminim ki bir çok profesonel yatırımcının şuan hisse yatırım yüzde 20yi geçmez. Mesela altında hareket tarzı nasıl olmalı? Dolara ne kadar girilmeli? Viob un imkanları avantajları neler? Nasıl konratlar alınmalı? gibi konuları konuşabiliriz ayrı başlık da açılabilir bu post altında da olabilir ama bu başlıkta her şey eninde sonunde hisse senedine çıkıyor
    Ben pek teknik kısmını bilmiyorum, bence;
    》 Viopa %10dan fazla girilmemeli.
    》 Girilecekse olumsuz senaryo için girilmeli.* öbürtürlü komisyona çalışırsın

*Yılda 1-2 defa kaleciyle karşı karşıya gelindiğinde olumlu senaryo için sadece GÜNİÇİ işlem yapılabilir. (13eylülde faiz artmadan dolar shortlanıp karar sonrası pozu kapatmak gibi) 6,50den 6,05e inmişti heralde
    Çünkü iyi bir haber zamana yayılarak, kötü haber birden yansır. Bir anda dolar 4 olmaz ama biranda 8 olabilir.
    Ama Olumsuz senaryo da şöyle bir durum var tabi
    Mesela Yarın piyasalar kapalıyken , MB faizleri 24den 64e çıkardım diyerek yumruğu vursa masaya
    büyük ihtimal pazartesi sabah saat 9-10a kadar dolar 5in altına inmiş ve dolar long kontratlarımdan zarar yazmış olurum ama initial cost <%10'dan az olduğu için game over olmam, hatta maaşım dolar bazlı arttığı için sevinirim.

Bu arada yatırımın ilk adımı tasarruf olduğu için TL kazanıyorsak yıllık maaştan tassarufa aktarılacak paranın boyutuda hedge edilecek portföyün içerisine eklenebilir. Canlı örnek>
    YoY 2018de dolar %39artarken maaşım %23arttı.

2019da da dolar YoY aşağı yukarı böyle artsa official enflasyon içerisindeki ürünlee zaten geçen seneden 6ve 7leri fiyatladığı için terfi vs yoksa max %17 zam alırım. İşimiz olursa tabi...

YTD.

4. vadeli, varant ve opsiyonlarda stratejiler ile hedge yöntemleri üzerinde durmak , bence de çok iyi olacaktır.
    eminim benden daha fazla katkı sağlayacak kişiler burada yol gösterici olacaktır.

teorik fiyat hesaplama
    vade sonu uzlaşma fiatı
    yayılma stratejisi
    pergel ve çanak stratejileri
    ilk aklıma gelenler

cuma günü ky ürktü mü? hemde nasıl. bu durumda piyasanın hemen toparlaması beklenebilir mi? bence zor.

6. Çocuklarınıza bırakabileceğiniz en iyi miras... tasarruf bilinci ve finansal mühendislik...bizim için tasarruf bilinci ve finansal "okur yazarlık" yeterliydi...ancak günümüz şartları çok zorlaştı, artık vadeli işlemleri, sanal paraları, hatta modern para teorisini bilmeyen gençler ileride çok sıkıntı çekecekler.

Köle gibi çalışıp, kazandığını sağa sola kaptıran Yen'i nesiller göreceğiz. Bu nedenle çocuğum için hisse biriktiriyorum yerine, çocuğum için finansal enstrümanları öğrenip, çocuğuma da öğretmeye çalışıyorum daha doğru bir yaklaşım olacaktır..ve bunu okur yazar düzeyinde değil de, temel mühendislik düzeyinde yapabilmek lazım...işin matematiği, teorisi nedir, pratikte nasıl uygulanır, türev ürünleri nelerdir gibi...yani finansal okur yazarlık değil, en azından temel düzeyde finansal mühendisliği aktarabilmek lazım çocuklarımıza.

Sn Cautionary
    Size ne yazık ki katılıyorum. Sistem işlemediği için fon yöneticilerine emanet etmek yerine bize bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.
    Aslında teorik olarak herkesin en iyi bildiği işi yapması ülkeyi kalkındıracak ve biz güven içinde yatırım yapabileceğiz.

hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    O egeli ben değilim

8.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Çocuklarınıza bırakabileceğiniz en iyi miras... tasarruf bilinci ve finansal mühendislik...bizim için tasarruf bilinci ve finansal "okur yazarlık" yeterliydi...ancak günümüz şartları çok zorlaştı, artık vadeli işlemleri, sanal paraları, hatta modern para teorisini bilmeyen gençler ileride çok sıkıntı çekecekler.

Köle gibi çalışıp, kazandığını sağa sola kaptıran Yen'i nesiller göreceğiz. Bu nedenle çocuğum için hisse biriktiriyorum yerine, çocuğum için finansal enstrümanları öğrenip, çocuğuma da öğretmeye çalışıyorum daha doğru bir yaklaşım olacaktır..ve bunu okur yazar düzeyinde değil de, temel mühendislik düzeyinde yapabilmek lazım...işin matematiği, teorisi nedir, pratikte nasıl uygulanır, türev ürünleri nelerdir gibi...yani finansal okur yazarlık değil, en azından temel düzeyde finansal mühendisliği aktarabilmek lazım çocuklarımıza.
    Sayın Cautionary;

Sayfanızı ilgiyle takip ediyorum.Eleştirel anlamda yaklaşmak istiyorum.Bildiğim kadarı ile Uluun hissesinde pozisyon almıştınız.Bu hissedeki işlemlerin finansal mühendislik ve işin matematiği nasıl gelişti sizce.Bildiğim kadarı ile pozisyonunuz devam ediyor

Sayfa 331/1230 İlkİlk ... 231281321329330331332333341381431831 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •