Alıntı Originally Posted by kingsailor Yazıyı Oku
Dolarin ilk çeyrek cok fazla çıkmadı... Ancak bu çeyrek çıkması ikinci ceyrek bilançonun kötü geleceği algısı ile hisse üstüne baskı yaratabilir... Onun için dolar üstündeki tedirginlik fiyat üzerinde baski yaratıyor...
durdonun borcu sterlin ,dolar ve eurodan oluşuyor ve sanki bir sepet yapılmış gibi ....tüm döviz borcu açığı 86 milyon tl değerindedir..5,6 milyonluk olumsuzluk demek bu sepetin genel anlamda %6,5 çıktığı anlamı taşıyor....dövizde geçmişteki gibi %15-20 lik çıkışlar yok ama bu miktar çıkış bile sonuçta durdoyu etkileyecektir...

vergi dairesine göre son çeyrekte 49 milyon ,spk bilançosuna göre ise 40,5 milyonluk ihracat olmuştu...artık bu miktar ne kadar artar bilemiyoruz...ama gelecek bilanço bu yılın temelini oluşturacaktır...az çok gelecek bilanço ile yıl sonu bilançosu tahmin edilebilecektir...bu tahminlerde dövizin durumu önemli olacaktır..

bu çeyreklerde seçime 10 gün kala dolar 5,30 lardan 5,63 lere kadar çıktı..bu ani çıkış bilanço hesaplamalarında direk yansıyacak ama ihracatın artışına ise direk yansımayacak...çünkü 80 gün boyunca ihracat 5,30 seviyelerinden yapılmış idi son 10 günde pek bir gelir artışı etkisi olmaz..

daha önceki hesaplamalarımızda ihracatın da aynı şekilde artacağını varsayarak (ki bu durumu gözden kaçırmış idik ) döviz açığının 40-45 milyonun bu çıkıştan etkileneceğini varsaymıştık..dolayısı ile dolar çıkışının olumsuz etkisini sadece yarısını yansıtıyorduk hesaplamalarımıza..oysaki tam yansıtmamız gerekiyor..

ama dediğimiz gibi ilk çeyreğin daha canlı olacağını düşündüğümüzde döviz çıkışının olumsuz etkisinin ciddi oranda azalmasını bekleyebiliriz...yeni baskı makinası ve kesim makinasının verimliliği ve artacak yeni müşeri pörföyü ile döviz kurunun bu olumsuz etkisinin asgariye inmesini bekliyorum..

benim kar beklentim daha önce söylediğim gibi 10-15 milyon tl dir..aşağı yukarı bilançolara bir aylık bir süre kalmıştır...sabır ile sonuçları görmek istiyoruz...