Originally Posted by
Salih_BJK
Arkadaşlar bir sorum olacak.Yakın zamanda taksi plakamızı satacağız.Son 3 yıldır plaka fiyatları değişmedi.Bu saatten sonrada değişmeyeceğini düşünüyoruz. 1.5 milyon lira gibi bir para geçecek elimize.Ben diyorum ki dolar alıp faizde bekletelim.Bu şekilde aylık 600 dolar civarı getirisi oluyor.Abim ise TL olarak faize yatıralım diyor.O zamanda 26 bin lira civarı getirisi oluyor.Sizce mantıklı olan hangisi?Siz olsaydınız hangisini yapardınız?
Birçok kişi sorunuza cevap vermiş ben de kendi açımdan bakacağım.
Aşağıdaki grafikte, dolar kurunun son 17 yılda ulaştığı zirvelerden sonraki önemli değer kayıpları kabaca gösteriliyor.

Dikkat edilirse, 2001 krizinden sonraki toparlanma dışında yüzdeler 30'u aşmıyor.
Dolayısıyla elinde büyük miktarda TL olan, hem dövizdeki yükselişlerden hem de faizden mahrum kalmak istemeyen bir yatırımcı, o günkü kurdan %20 dolara döndükten sonra, her %8 düşüşte bir %8 daha dolara geçerse 1) daha makul fiyatlardan döviz toplamış olur 2) oran %50'yi aşmadan kurda bir sonraki zirvenin görülmesi ihtimali gayet mevcuttur (Bu durumda kar realizasyonu yapıp yapmamak yatırımcıya kalır). Kurda yeterince geri çekilme olmaması ve döviz oranının düşük kalması durumu da, gelen faizin dövize yönlendirilmesi ile yavaş yavaş düzeltilebilir.
--Kişisel görüşlerim olup, yatırım danışmanlığı tavsiyesi değildir
Yer İmleri