Sayfa 2325/7020 İlkİlk ... 132518252225227523152323232423252326232723352375242528253325 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 18,593 - 18,600 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Iskocya dogumlu, suc hikayelerinde bir cag acan ve Sherlock Holmes ve Profesor Challenger'i yaratan yazar Sir Arthur Conan Doyle'un dogum yildonumu (22 Mayis 1856)

"Sevgili dostum," dedi Sherlock Holmes, Baker Sokagi'ndaki evde atesin karsisinda otururken, ‘hayat, insan aklinin dusunebileceginden cok daha gariptir. Insan, gercekte siradan denen seyleri cogu zaman hayal bile edemez. Eger su pencereden el ele ucup, bu buyuk sehrin uzerinde dolasarak catilari hafifce kaldirip asagida olan garipliklere, sira disi tesaduflere, planlara, niyetlere ve nesilden nesile suren olaylar zincirine bakabilseydik, aslında dogasi geregi siradan ve onceden tahmin edilebilir olan insan urunu eserlerinin hepsi, yararsiz ve donuk bir hal alirdi.’ "

"My dear fellow,' said Sherlock Holmes as we sat by the fire in his house at Baker Street, 'real life is infinitely stranger than anything we could invent. We would not dare invent things, which are commonplace things of life. If we could go out of that window, fly over this great city, gently remove the roofs of houses and look at the peculiar things that are happening, the strange coincidences, the plans, and the wonderful chains of events, we would discover things much more interesting than in books."

"Ask ne hos bir sey, ikimiz o gunden once birbirimizi hic gormemistik, aramizda birbirimizi cekecek bir kelime ya da bir bakis olmamisti, ama simdi bu heyecan aninda, ellerimiz icgudusel olarak birbirini bulmustu. Buna o gunden beri hayret ediyorum, ama o gun bana dunyanin en dogal seyi gibi gelmisti."

"A wondrous subtle thing is love, for here were we two who had never seen each other before that day, between whom no word or even look of affection had ever passed, and yet now in an hour of trouble our hands instinctively sought for each other. I have marvelled at it since, but at the time it seemed the most natural thing that I should go out to her so."

https://www.arthur-conan-doyle.com/i...urs_And_Awards

2. Amerikali yazar ve filozof Charles Francis Haanel’in dogum yildonumu (22 Mayis 1866)

“Bugune bakin cunku o yasamdir. Yasamin ta kendisi. Onun kisacik seyrinde, varliginizin tum hakikatleri ve gerceklikleri yatar. Gelisimin mutlulugu; Eylemin gorkemi; Guzelligin ihtisami. Dun ise bir ruyadir. Ve yarin sadece bir hayal. Ama iyi yasanmis her bugun. Dunu bir mutluluk ruyasi ve her yarini bir umut hayali yapar. O yuzden bugune iyi bakin.”

“Look to thıs day. For it is Life, the very Life of Life. In Its brief course lie al the Verities and Realities of your existence; The Bliss of Growth; The Glory of Action; The Splendour of Beauty; For Yesterday is but a Dream, And To-morrow is only a Vision; But today wel lived makes every Yesterday a Dream of Happiness, and Every To-morrow a Vision of Hope. Look wel , therefore, to This Day.”

3. Romantik akim uyesi Fransiz sair, roman ve oyun yazari Victor Hugo'nun olum yildonumu (22 Mayis 1885)

"Biz, kara bulutlarla kaplanmis bir toplum icinde yasiyoruz.Bu sebeple basari saglanmasi icin ders alinip ogrenilmesi gerekir ki, bu ogrenme de, curumus olan bozuk ahlaki yapidan cokuse dogru katre katre dusrn damlalara benzer.Bu vseileyle basarinin en nefret edilir bir sey oldugunu kaydedelim. Ehliyetin taklit edimlisi olan basarinin, ahmak bir vasitasi vardir ki, tarihtir." Sefiller

"Viviamo in una società grigia; riuscire, ecco l'insegnamento instillato dalla corruzione dominante. Sia detto alla sfuggita, il successo è una cosa piuttosto lurida; la sua falsa somiglianza col merito inganna gli uomini. Per la folla, la riuscita ha quasi lo stesso profilo della supremazia. Il successo, sosia della capacità, sa ingannare per bene la storia."

"Sokakta cok fakir asik bir genc adamla tanismistim.Sapkasi eskiydi, paltosu yipranmis, ayakkabisindan sular geciyordu ve gonlunden yildizlar. / Ho incontrato per la via un giovane poverissimo che era innamorato: aveva un vecchio cappello, la giacca logora, l'acqua gli passava attraverso le suole delle scarpe e le stelle attraverso l'anima." Victor Hugo, Sefiller / I Miserabili

Bu Fantine'in hikayesi nedir?
    Bu, toplumun bir esir satin almasindan ibarettir!
    Acaba bu esir kimin icin satin aliniyor?
    Sefalet icin.
    Bu sefalet ki aclik, sogukluk,
    terk edilmislik ve yoksulluktan ibarettir.
    Bu ne yuva yikan, bu ne gonul yakan bir alisveristir.
    Bir lokma ekmek parcasi icin bir ruh,
    bir vucut heder olup gider.

4. Amerikalı sosyalist yazar Edward Bellamy’nin olum yildonumu (22 Mayis 1898)

“Isci calistigi icin vatandas degildir, fakat vatandas oldugu icin calismaktadir. / L’operaio non è un cittadino perchè lavora; ma lavora perchè è un cittadino; / The worker is not a citizen because he works, but works because he is a citizen.”

5. TenTen´in Maceralarin'in yaraticisi (The Adventures of Tintin) Belcikali Hergé'in (Georges Prosper Remi) dogum yil donumu (22 Mayis 1907)

6. Fransiz yazar Jules Renard'in olum yildonumu (22 Mayis 1910)

"Ask bir kum saati gibidir; kalp dolarken beyin bosalir. / L’amour est comme un sablier, avec le cœur qui se remplit alors que le cerveau se vide. / Love is like an hourglass, with the heart filling up as the brain empties."

"Bir kadina guzel oldugunu soylemeyin; ona baska bir kadinin onun gibi olamadigini soyleyin ve goreceksiniz ki butun kapilar size acilacak. /Don't tell a woman she's pretty; tell her there's no other woman like her, and all roads will open to you. / Non dire una donna che è abbastanza; dille non c'è altra donna come lei, e tutte le strade si apriranno per voi."

“Gercekten ozgur olan tek insan aksam yemegi teklifini bir ozur sunmadan reddedebilendir. / L'homme vraiment libre est celui qui sait refuser une invitation à dîner, sans donner de prétexte. / L'uomo veramente libero è colui che rifiuta un invito a pranzo senza sentire il bisogno di inventare una scusa.”

7. Misirli sair Ahmed Fuad Necm’in dogum yildonumu (22 Mayis 1929)

Onlar kim, biz kim
    Onlar emirler, sultanlar
    Para onlarda, guc onlarda
    Bizler yoksullar, mahkumlar
    Hadi bul bakalim, kafani calistir
    Bak bakalim kim kimi yonetiyor!
    Biz kim, onlar kim
    Bizler gercek ustalar
    Bizler Peygamberin sunneti, Allah’in farzi
    Bizler insanlar
    Yanlisiyla dogrusuyla
    Yeryuzu yukseliyor bizim omuzlarimizda
    Damarlarimiz yesertiyor bostanlari
    Bak bakalim kim kime hizmet ediyor!
    Onlar kim, biz kim
    Onlar emirler, sultanlar
    Villalar onlarin, arabalar onlarin
    Kadinlar secmece… E tabii ki
    Tuketim hayvanlariı onlar
    Bagirsaklari doldurmak anca isleri
    Bak bakalım kim kimi yiyor!
    Biz kim, onlar kim
    Bizler karanfiller, yasemenler
    Bizler odunu ve atesi savasin
    Onu ozgur kilan askerler
    Bizler sehitler her meydanda
    Galip gelenler yahut boynu bukukler
    Bak bakalim kim kimi olduruyor!
    Onlar kim, biz kim
    Onlar emirler, sultanlar
    Kirilirlar kibarliktan
    Opulesi elleri, etekleri, politika isleri
    Tam bir silgi beyinleri
    Rutbededir bereketleri
    Bak bakalim kim kimi kanditiyor!
    Onlar kim, biz kim
    Onlar emirler, sultanlar
    Onlar giyerler en son moda
    Bizler otururuz yedi kisi bir oda
    Onlar yerler tavuk, guvercin
    Bizler hep baklaya talim
    Onlar giderler ucaklarda
    Biz can veririz otobuslerde
    Gecip gidiyor onlarin hayatlari
    Onlar bir tur, biz baska tur
    O piti piti karameli sepeti
    Haydi Abdu’l-Hadi
    Ayaklanip da bagrindiginda halk
    Anlayacaksin bu siirin kastettigini
    Ya biz ya onlar bu dunyada
    Bak bakalim hangimiz kazanacak!

Who are they and who are we?
    They are the princes and the Sultans
    They are the ones with wealth and power
    And we are the impoverished and deprived
    Use your mind, guess…
    Guess who is governing whom?
    We are the constructing, we are the workers
    We are Al-Sunna, We are Al-Fard
    We are the people both height and breadth
    From our health, the land raises
    And by our sweat, the meadows turn green
    Use your mind, guess…
    Guess who serves whom?
    They are the mansions and the cars
    And the selected women
    Consumerist animals
    Their job is only to stuff their guts
    Use your mind, guess…
    Guess who is eating whom?
    We are the war, its stones and fire
    We are the army liberating the land
    We are the martyrs
    Defeated or successful
    Use your mind, guess…
    Guess who is killing whom?
    They are mere images behind the music
    They are the men of politics
    Naturally, with blank brains
    But with colorful decorative images
    Use your mind, guess…
    Guess who is betraying whom?
    They wear the latest fashions
    But we live seven in a single room
    They eat beef and chicken
    And we eat nothing but beans
    They walk around in private planes
    We get crammed in buses
    Their lives are nice and flowery
    They’re one specie; we are another
    Use your mind, guess…
    Guess who will defeat whom?

8. Amerikali sair ve yazar Langston Hughes’in olum yildonumu (22 Mayis 1967)

Nehir boyunca yurudum
    Kiyisinda oturdum
    Dusunmeye calistim ama yapamadim
    Bu yuzden suya atladim ve battim.

Bir keresinde yuzeye ciktim ve haykirdim!
    Ikinci kerede feryat ettim!
    Eger su o kadar soguk olmasaydi
    Batabilir ve olebilirdim.

Fakat o su soguktu! pek soguktu!

Asansore bindim
    Yeryuzunden onalti kat yukariya
    Bebegim geldi aklima
    Ve asagiıya atlamak geldi icimden.

Orada durdum ve haykirdim!
    Orada durdum ve feryat ettim!
    Eger o kadar yuksekte olmasaydim
    Atlayabilir ve olebilirdim.

Fakat orası yuksekti! ne kadar da cok yuksekti!

Boylece hala burada sag isem
    Sanirim sag kalmaya devam edebilirim,
    Ask icin olebilirdim
    Ama yasamak icin dogdum.

Beni haykirirken duysaniz da
    Ve feryat ederken gorseniz de
    Oldugumu gorsen de tatli bebegim
    Inatla yaninda olacagim.

Hayat guzel! sarap kadar guzel! hayat guzel!

Sayfa 2325/7020 İlkİlk ... 132518252225227523152323232423252326232723352375242528253325 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •