YKB
+170 K
%13,30
32 gün
YKB
+170 K
%13,30
32 gün
Burgan ve Odea 3 para birimli oran bilen varmı güncel?
14.01 tarihli Uğur Gürses'in yazısından;
İlk ağızda mevduat faizleri yükseldi ama kredi faizleri yükselemedi..öyle gözüküyor..Merkez Bankası yöneticileri, yine faiz artırmadan artırılmış gibi bir etkinin, yani ''simya'' peşindeler. Fiyatını düzeltmediği piyasayı, likidite belirsizliği ile ''terbiye'' etme çabası, ilk ağızda mevduat ve kredi faizlerini hızla yükseltir. Sonunda ''faiz artırılmadı'' denilebilecek mi?
Aradaki fark kime tecelli etti?..
Detaylı bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim...
Zarar demek doğru değil. Kar azaltıcı diyelim. Bankalar kredi verirken uzun vadeli riskleri hesaplayarak maliyetlendirirler. Zarar yazacak ev kredileri sektörün büyük değil ufak bir kısmını oluşturuyor. Ağırlıklı kısmı da kamu bankalarında (özeller 1 puanın altına nadiren düştüler). Aylık %1 demek yıllık %12.68 demek. Artı müşterilere satılan yan ürünler de var. Ayrıca düşük maliyetli mevduatları, vadesiz hesapları ve faiz harici gelirleri düşünürseniz... Türkiye'de bankalara "zarar yazdırmak" öyle kolay bir iş değil. Gecelik faiz ve takip eden mevduat oranları 2 yıl boyunca sürekli artarsa; genel toplamda 5-6 puanlık artış yaşanırsa... o zaman bankaların rekor karları ciddi oranda törpülenir. Ancak unutmayın her gün yeni kredi veriliyor ve en ufak maliyet artışları kredilere anında yediriliyor. Bugün en hallice tüketici kredileri 1.40'dan başlıyor, bu da yıllık minimum %18-19 getiri demek... Büyük reel sektör batıkları olmadıkça Türk bankalarının sermayelerinde erime görmek çok nadir olur, sistem bankalara para kazandırmaya dayalı zira. Dünkü o verinin klasik anlamda bir zarar olmadığına eminim, sadece kök nedenini şu an bilemiyorum.
Borsadaki fiyatları her zaman çok kısa vadedeki banka karı ile kıyaslamayın oradaki dalgalar spekülasyonla birleşerek oluşuyor. Son aylardaki genel "hikaye" KGF desteği sayesinde bankaların ciddi marj ve hacim elde etmesi oldu. Hikaye her zaman mutlu bitmeyebilir ancak sonunu bildiğiniz bir hikayenin kaç yıl süreceğini kestirmek de kolay değildir. Müzik 1 yılda kesilirse ayakta kalan oyundan atılır. Kasetin uzunluğunun 2-3 yıl olduğunu bilemeyip erkenden borsa short'layan ise (benim gibi) borsa eğitiminde bir ders daha almış olur.
Forum kuralları 'nı okudunuz mu?
1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...
Kurallara AYKIRIDIR.
MERHABA,
İng e turuncu hesap bugün kuryeyle kartımı teslim aldım.hesabım ne zaman açılır ing bankın internet şubesi üzerinden mi girişler yapılıyor.hesap açılınca bilgi veriliyormu?
Bahri panik yapti herhalde.
Gitti saldirdi dolara ve kayboldu ortaliktan.
Bunalimdadir cocuk.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer İmleri