Originally Posted by
rxpu
Bu verilere göre çok kabaca toplam hacim Comex x 2 veya 2.5 'tan biraz daha fazla olmalı. Kabaca 50-70 milyar $ altını 28 $ aşağıya çekmeye yetmiş.
Her 6 milyar$ satış için 1 USD fiyat düşüşü sanıyorum haber etkisi olmayan normal günler için kabaca hesaplanmış bir veri olabilir.
Benim sormak istediği soru şu :
Vadeli işlemler spot fiyatı etkiler mi? Etkilerse ne kadar etkiler?
Haber geldikten sonra yapılan vadeli işlem hacmine ait bir veri var mı?
Fiziki teslimli veya paper vadeli işlemin spotu etkileme etkisi ile ilgili sorum aslında fiziki teslimatlı (VIOP harici) vadeli döviz işlemleri için de geçerli.
Bu konudaki fikriniz nedir?
Fiyatin 35$ dustugu o 15 dk yi spesifik olarak soruyorsaniz, comex gold futures hacmi 11b usd. + Options hacmi de bunun %20-25'i kadar oluyor (su an bakamiyorum).
Vadeli islemler spot fiyati etkiler, ama bu etkilesim vadeli piyasanin/urunun derinligine ve spot urune erisime baglidir diye dusunuyorum.
Mesela gunluk petrol uretimi yaklasik 80 milyon varil ama nymex vadeli hacmi 1.5 milyar varil. Burada spekulasyonlar spotta degil vadelide yapiliyor.
Ote yandan, bir urunun vadeli fiyati ayrisarak yukari giderse piyasaya arbitrajcilar gelir. Eger vadeli kontrat belli bir periyotta spot piyasadan daha derin hale gelmis ve kademeler tutuluyor ise, arbitrajcilarin yapacaklari spot al - vadeli sat islemlerinde vadeli fiyati (yeterince) dusmezken spot fiyat artar.
--Kişisel görüşlerim olup, yatırım danışmanlığı tavsiyesi değildir
Yer İmleri