Olan sabit gelirliye oluyor. Gittikçe daha kötüye gidiyor sonuç hüsran.
Sana niçin kızayım, lafının arkasında bile duramıyorsun. Bir komplo teorisi uydurdun cevap verdim ama sen kulağının üstüne yattın.
Sen diyorsan dış güçler, ben diyorum mal bozuk, maya bozuk. Memleketi yatırın üzerine kurmuşlar, başımızdaki belalar bu yüzdendir deseler senin komplo teorilerinden bile akla yakın olur. Ciddiye alınmak istiyorsan gizli özneli cümlelerden kaçınmaya çalış.
- - - - - - - - - -- - - - -- -- - - - - - - - - -
Winter is coming...
Abi kosede nakit parasi olan kisilerden bahsediyorum. Ne yapacak adam bu parayi onu diyom.
SM-C5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bundan 5 yil sonra memur ile asgari ucretin maasi birbirine neredeyse denk olur. Orta sinif bu ulkede biter.
Bu hafta başından itibaren, dolardaki düşüşün ana nedeninin, 12 Eylül'deki faiz indirimi öncesinde piyasa tepkisini azaltmak olduğunu düşünüyorum.*(Oysa ki, geçtiğimiz hafta sonu Cumartesi ve Pazar günü, İdlib'den Türkiye sınırına göç görüntülerini sanki kimse izlememiş, herkes üç maymunu oynarmışçasına)Yakın zamanda açıklanan bütün verilerde, hep piyasa beklentilerinden daha iyimser veriler açıklandı. Örneğin, hafta başı açıklanan enflasyon verisi, beklentilerden daha iyimser geldi; benzer şekilde, büyüme rakamları da beklentilerden daha iyimser geldi. Bunun gibi örnekleri çeşitlendirmek mümkün. Tabi ileride açıklanacak verilerde de beklentilerin bu doğrultuda olacağını tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok!Bunun en güzel örneğini 12 Eylül'deki faiz indirimi kararında göreceğiz. Yandaş basında faiz indiriminin 250-300 baz puan olacağı beklentisi dillendirilmekte. O zaman benim öngörüm, 300 puanın biraz üzerinde bir faiz indirimi olacaktır - muhtemelen 325-350 puanlık bir indirimle beklentilerin üzerinde ve hükümetin isteğine paralel bir indirim gelecektir. Bu her ne kadar dolar kurunu yukarı itmek istese de, şu anki döviz baskısı ile dolara bir bant içerisinde hareket kolaylığı sağlayacaktır. Yani farklı bir tabirle; şu anda ekonomi yönetimi tarafından yapılan, doları dalgalanacağı bandın en altına indirebilmek ki, faiz indirimi ile yukarı yöndeki oluşacak* baskıyı hafifletebilmek.*Ekonomide dipten dönüşün gerçekleştiğini piyasaya inandırmak adına, açıklanacak hiçbir ekonomik verinin piyasa beklentilerinden kötü geleceğini düşünmüyorum. Her ne kadar hayatımızın her alanında ve anında, tüm gündelik yaşamımızda kullandığımız, yediğimiz, içtiğimiz tüm ürünlerdeki fiyat artışı, açıklanan enflasyon verileri ile çelişmekte olduğunu görmek zor olmasa gerek. Bu da, genel anlamda açıklanan verilerle, toplumun genelinde güven kaybına neden olmakta ve inandırıcılılığını yitirmeye neden olmaktadır*+ olacaktır.*Şöyle bir örnek vermek gerekirse; fark edin ki, önümüzdeki zamanda açıklanacak işsizlik oranlarında düşüş olacağını hepimiz biliyoruz ama yaratılan istihdam ile bunu gerçek anlamda teyit şansımız aslında yok. Belki gerçekten işsizlikte bir düşüş söz konusu, Devlet belki de işkur vasıtasıyla istihdam yarattı, gayet tabi olabilecek bir gelişme. Fakat, yukarıda da belirttiğim gibi toplumun genelinde, tüm yaşamımızdaki ürünlerin fiyat artış hızı açıklanan enflasyon verileri ile çelişmektedir. Yani fiyatların ne düzeyde arttığının sigara içen de farkında, rakı içende. Çocuğuna mama alan da farkında, evine patates soğan alan da. Minibüse binen de farkında, stadyumda maça giden de...
Asgari ucreti muhtemel 2300 tl ye cekerler. En dusuk memur maasi da 3800 olacak. Aradaki fark 1500 tl ye inecek. Memur 2 kati bile alamayacak.
Yer İmleri