Olan sabit gelirliye oluyor. Gittikçe daha kötüye gidiyor sonuç hüsran.
Sana niçin kýzayým, lafýnýn arkasýnda bile duramýyorsun. Bir komplo teorisi uydurdun cevap verdim ama sen kulaðýnýn üstüne yattýn.
Sen diyorsan dýþ güçler, ben diyorum mal bozuk, maya bozuk. Memleketi yatýrýn üzerine kurmuþlar, baþýmýzdaki belalar bu yüzdendir deseler senin komplo teorilerinden bile akla yakýn olur. Ciddiye alýnmak istiyorsan gizli özneli cümlelerden kaçýnmaya çalýþ.
- - - - - - - - - -- - - - -- -- - - - - - - - - -
Winter is coming...
Abi kosede nakit parasi olan kisilerden bahsediyorum. Ne yapacak adam bu parayi onu diyom.
SM-C5010 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bundan 5 yil sonra memur ile asgari ucretin maasi birbirine neredeyse denk olur. Orta sinif bu ulkede biter.
Bu hafta baþýndan itibaren, dolardaki düþüþün ana nedeninin, 12 Eylül'deki faiz indirimi öncesinde piyasa tepkisini azaltmak olduðunu düþünüyorum.*(Oysa ki, geçtiðimiz hafta sonu Cumartesi ve Pazar günü, Ýdlib'den Türkiye sýnýrýna göç görüntülerini sanki kimse izlememiþ, herkes üç maymunu oynarmýþçasýna)Yakýn zamanda açýklanan bütün verilerde, hep piyasa beklentilerinden daha iyimser veriler açýklandý. Örneðin, hafta baþý açýklanan enflasyon verisi, beklentilerden daha iyimser geldi; benzer þekilde, büyüme rakamlarý da beklentilerden daha iyimser geldi. Bunun gibi örnekleri çeþitlendirmek mümkün. Tabi ileride açýklanacak verilerde de beklentilerin bu doðrultuda olacaðýný tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok!Bunun en güzel örneðini 12 Eylül'deki faiz indirimi kararýnda göreceðiz. Yandaþ basýnda faiz indiriminin 250-300 baz puan olacaðý beklentisi dillendirilmekte. O zaman benim öngörüm, 300 puanýn biraz üzerinde bir faiz indirimi olacaktýr - muhtemelen 325-350 puanlýk bir indirimle beklentilerin üzerinde ve hükümetin isteðine paralel bir indirim gelecektir. Bu her ne kadar dolar kurunu yukarý itmek istese de, þu anki döviz baskýsý ile dolara bir bant içerisinde hareket kolaylýðý saðlayacaktýr. Yani farklý bir tabirle; þu anda ekonomi yönetimi tarafýndan yapýlan, dolarý dalgalanacaðý bandýn en altýna indirebilmek ki, faiz indirimi ile yukarý yöndeki oluþacak* baskýyý hafifletebilmek.*Ekonomide dipten dönüþün gerçekleþtiðini piyasaya inandýrmak adýna, açýklanacak hiçbir ekonomik verinin piyasa beklentilerinden kötü geleceðini düþünmüyorum. Her ne kadar hayatýmýzýn her alanýnda ve anýnda, tüm gündelik yaþamýmýzda kullandýðýmýz, yediðimiz, içtiðimiz tüm ürünlerdeki fiyat artýþý, açýklanan enflasyon verileri ile çeliþmekte olduðunu görmek zor olmasa gerek. Bu da, genel anlamda açýklanan verilerle, toplumun genelinde güven kaybýna neden olmakta ve inandýrýcýlýlýðýný yitirmeye neden olmaktadýr*+ olacaktýr.*Þöyle bir örnek vermek gerekirse; fark edin ki, önümüzdeki zamanda açýklanacak iþsizlik oranlarýnda düþüþ olacaðýný hepimiz biliyoruz ama yaratýlan istihdam ile bunu gerçek anlamda teyit þansýmýz aslýnda yok. Belki gerçekten iþsizlikte bir düþüþ söz konusu, Devlet belki de iþkur vasýtasýyla istihdam yarattý, gayet tabi olabilecek bir geliþme. Fakat, yukarýda da belirttiðim gibi toplumun genelinde, tüm yaþamýmýzdaki ürünlerin fiyat artýþ hýzý açýklanan enflasyon verileri ile çeliþmektedir. Yani fiyatlarýn ne düzeyde arttýðýnýn sigara içen de farkýnda, raký içende. Çocuðuna mama alan da farkýnda, evine patates soðan alan da. Minibüse binen de farkýnda, stadyumda maça giden de...
Asgari ucreti muhtemel 2300 tl ye cekerler. En dusuk memur maasi da 3800 olacak. Aradaki fark 1500 tl ye inecek. Memur 2 kati bile alamayacak.
Yer Ýmleri