cümleten selamlar hayırlı sabahlar
cümleten selamlar hayırlı sabahlar
Sabah-ı şerifleriniz hayrolsun üstadım.
Selamlar. Burada yazmış olduğum bilgi, yorum ve düşünceler tavsiye ve yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Webster üstad nerede diye sormayın, işte burada: https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=45203
suriyede fransız mezalimi
avrupanın emperyalist hükümetleri tevsi-i memalik (geri kalmış ülkeleri düzeltmek) için her tarafa kol atarken,
bu hareketlerini mağdur göstermek için asya ve afrikada istila ettikleri hataları vazife-i temeddün'ü (bu ülkeleri medenileştirmeyi) ifa için işgal ettiklerini ileri sürüyorlar.
italya trablusgarbı işgal ettiği zaman aynı nakaratı tekrar etmiş idi.
fransa,ingilterede suriye ve ırak'ı medenileştirmek için işgal ettiklerini ilan edip duruyorlar.
son aldığımız (xmaniyet) gazetesi zavallı suriyelileri nasıl temeddün ediyoruz (medenileştiriyoruz) ünüvanıyla neşr ettiği fıkrada (yazıda) fransızların medeniyet perdesi altında suriyede icra ettikleri rezaletlerden bahs etmekte
17 kasım 1920
benim notum:
100 sene geçmiş,
bugünde değişen bişey yok.
uzun bir yazı,
ingilizlerin,fransızların suriye,ırak ve türkiyede yaptıkları mezalimi yazıyor.
ıraktan türkiye büyük millet meclisi reisine (atatürke) gönderilen mektup ve diğer durumları anlatıyor.
baş tarafından biraz yazayım.
suriyede,ırakta,anadoluda düşmanlara karşı şiddetli bir mücadele devam ediyor.
ırak hükümeti mevkutesinden (matbaasından - gazetesinden) gönderilipte büyük meclisin evvelki günkü celsesinde parlak tezahurrat içinde okunan mektuplar ve malumat - karailerimiz (okuycularımız) bunları diğer tarafta aynen bulacaklardır. (gazetenin başka bir yerinde mektubun tamamı yayınlanmış onu kast ediyor).
gösteriyorki ırakta ingilizler aleyhine şiddetli bir mücadele vardır?.
bundan başka suriyelilerinde fransızlara karşı aynı şiddetle mücadele ettiklerine dair hergün alınan haberler oradada işgalciler aleyhine pek kati ve pek kuvvetli bir isyan vardır.
17 kasım 1920
yazı çok uzun,
bu minvalde devam ediyor.
Yer İmleri