Alıntı Originally Posted by doctor Yazıyı Oku
Bistin artıp artmadığını tartışmam bile ama diğer dünya borsalarının da arttığını düşünüyorsanız ağır yanılıyorsunuz.
Görünmez enflasyon diye birşey var. Hidden inflation değil, invisibledan bahsediyorum.
İnsanların gıda dışı ihtiyaçları ve harcama alışkanlıkları değişiyor ve fakat bu uzun zamana yayıldığı için hiçbir hesaba giremiyor. Üstelik bir grup ekonomiste göre nesiller arasındaki harcama alışkanlıkları da artık değişkenlik gösterdiği için genel hesaplar çok yanıltıcı. Bunun bilerek ve isteyerek insanları fakirleştirmek için yapıldığını iddia edende var, farkında olmayacak kadar salak veya olayın aşırı kompleks olduğunu iddia edende.

Misal olarak smartphone ilk çıktığı zaman 499 usd etikete sahipken şimdi 1099 usd. Tek ürün bazındaki enflasyon oranı olabilir fakat ücretlere endekslediğinizde adamın geliri sırf enflasyonu artıramadıklarını iddia ettikleri için aynı ve fakat her sene harcama kaleminde bulunan popülasyonun genel popülasyona oranının p değeri 0.05'ten büyük çıkıyor. Yani istatistiksel olarak doğru önermeler var. Seyahat vb gelişmiş ülkelerde olan ve bizde olmadığı için farkında olmadığımız daha birçok örnek verilebilecek harcama kalemleri var. En basitinden Apple store, google play store, software vb gibi harcamalar hayata birden giren ve gün geçtikçe rekabete rağmen çeşitlilik arttığı için yüksek meblağlara tekabül ediyor. Tabi türkiyede çoğu insan kaçak kullandığı için kimsenin pek umurunda olduğunu zannetmiyorum. Bu yazdıklarım gazete yazısı veya popüler analistlerden ziyade akademik çalışmalar bu arada...

Neyse böyleyken böyle yani 10 senede %100 olmasada hem hidden hem invisible enflasyonları toplarsanız batıda da globalleşmeye vb bir çok faktöre dayalı ciddi enflasyon var ve halklarıda gayet fakirleşiyor. Savings/mevduat/ oranları sürekli düşüyor. Yani batı borsalarınında reelde zirve mirve yaptığı yok olması gereken oluyor.

Ha tabii bu değişimler şimdilik bizim türkiye gibi halkın sadece survival için yaşadığı ve en önemli şeyin boğazdan geçen yiyeceklerin olduğu ülkelerin umurunda değil.
Bunuda hayatimda ilk deffa duyuyorum. Google app ler falan kacak nasil kullaniliyor?