Sayın kitapçı
Imzanizı yanlış anlamoş olabilirim kusura bakamyın şimdiden. Bu geleceğin şirketini bulma çabaları biz KY lerin hayalgücünü ve fantezi dünyasını beslemekten başka bir şey değil. Yatırım aslında çok sıkıcı bir şeydir, olması gereken de budur, zevkli bir hale getirirsen kazancından feragat etmek zorunda kalırsın.
Portfoyun büyük bır kısmını tek enstrümana ya da daha kötüsü tek hisseye gömmek bana göre %99 hayal kırıklılıyğla bitecek bir şey. Sadece bana göre değil, bu işin uzmanlarına görede öyle. Bir kere doğru hisseyi bulsan bile, bütün portfoyunu bağladığın için, harekat başlangıcı ve oynak hareket edeceği zaman mutlaka hata yapıp elindeki senedi kaptıracaksın.
Ya da en kötüsü, hisse 5 yıl süründürcek, hiç prim yapmayacak endeks fırlarken, sonra satcaksın, bir bakmışı 1 e 30 yapmış.
Evet böyle örnek var. MEsela logo.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...78#post4010378
Şu yukardaki modellememde 2007-2012 , 2012-2017 modellemesi yaptın 6 hisse seçerek. Ilk 5 yılda LOGO en kötü getiri sağlayan hisse, süründürüoyr. Ama ikinci 5 sene adamı ihya ediyor.
Eğer bütün pozisyonun logoda olsa mesela, muhtemelen bırak ilk 5 yılı, ilk 2 yıl bire zor dayanırsın. Bende kendince potansiyeli olan şirketlerden sepet yapmak en mantokloso.
2013 de annem emeklli olunca ikramiyesiyle 6 hisse aldım, ASELS,ARCLK,EKGYO,TUPRS,EREGL,THYAO olarak.
Hepsi o sıralarda benim gözümde potansiyeli olan şirketlerdi. Tek birine yoğunlaşsam muhtemelen sermaye kedi olmuştu. ASELS,TUPRS,EREGL fırladı gitti. EKGYO AYVAYI YEDİ. THY direk fırsat maliyetini baz alınca zarar.ARCLK Fırsat maliyetinden külliyen zarar. Bu demek değilki son 7 senede süründüren bu 3 kağıut önümüzdeki 7 sene aynısını yapcak. İşte bu yüzden her raporun altında geçmiş performans geleceğe ışık tutmaz yazar. Belki bu sefer ASELSAN süründürürken Arçelik ve EKGYO uçacak, ki böyle bir ihtimale ben inanıyorum. Bu bir gemi, biri güçlüyken diğeri güçsüze yardım edecek. Önemli olan güçlü olma potansiyeli olanları almak gemiye.
Ama aselsan, eregl, tuprs diğerlerinin beceriksizliğini fazlasıyla kapatı. Ha bu portfoyu hiç izlemedim, senede 3-4 kere baktım sadece, bu yüzden ihç bir şeyden etkilenip hisse satmadım, bu süre zarfında darbeden tut bir şey oldu oldu, hergun ekrana bakan adam muhtmelen saçma şeyler yapardı. Tek yaptığım şey temettü gelince tekrar hisse almak oldu o kadar.
Bu 2013-2020 performansıyla anneme aldığım hisselerle gurur duyuyorum. Son 6 ayda borsadan çok iyi para kazandım, ama herkes kazandı. Yani bu benim başarım değil. Ama 2013 de endeks 4 centken bu hisseleri alıp, endkes 2 cent olunca alım gücünü korumayı başarıp artırmak bana göre çok büyük bir başarı. Şimdi boğa piyasasına girersek acaba ne olur diye düşünüyorum. Eğer hepsiyle EKGYO ya da ASELS alsaydım kumar oynamış olurdum.
2013 de ki psikilokiyle nasıl seçtimi bile hatırlıyorum bu hisseleri.
EKGYO: Altın yumurtlayan arsalar, inşaat coştu, süper, inanilmaz karlar ve temettü ( Sonuç, INŞAAT GÜM, DOLAR BAZINDA %80 ZARAR)
THYAO: Üçüncü havalimanı, dünya havayolu, süper, her yere uçakacak, paralar gelcek, altın yumurtlucak ( BEKLENTİ ALTINDA)
ARCLK ( KOÇ HOLDİİNG, BİR SÜRÜ ÜLKEDE FABRİKA, YATIRIMCI DOSTU, GELSİN TEMETTULER, DOLAR KRIZINE DAYANIKLI, IHRACAT) Sonuç = Bekleneni veremedi, şimdllik.
ASELS: Savunma sanayi, yüskek katma değeri, devletten ballı ihaleler, düzgün yatırımcı dostu yönetim, gelsin paralar (Sonuç = Beklenti fazlasıyla karşılandı)
TUPRS, SAVAŞ ÇIKSA BİLE ÇALIŞIR, DOLAR BAZINDA RAFİNERİ MARJI, ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK = Sonuç BEKLENTİ FAZLASIYLA KARŞILANDI
EREGL ( yıllardır sürünüyor, fabrika ayn, temettü verimliliği er geç yükselir, demir çelik bu ağa, temettü = SONUÇ FAZLASIYLA KARŞILANDI, PORTFOYUN YILDIZI)
GÖrdüğün gibi bazı taahminlerim 10 numara, bazıalrı facia.
Hatasız kul yok.
Şimdi o bir tanecik ihya edecek şirketi seçmek bence yatırımcıların yaptığı en büyük hata.
Yer İmleri